Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Bine de stiut » In ce vase ar trebui sa gatim copiilor - partea I

In ce vase ar trebui sa gatim copiilor - partea I

In ce vase ar trebui sa gatim copiilor - partea I

Un aspect extrem de important, dare care deseori este neglijat in reprezinta modul in care gatim. Pentru a pregati un preparat culinar sanatos pentru puiul tau utilizezi diverse vase, care sunt construite dintr-o serie de materiale care pot afecta intr-o anumita masura buna crestere a copilului.

Din pacate, majoritatea persoanelor aleg vasele de gatit in gunctie de pret si ofera o atetie deosebita materialului sau modul in care a fost fabricat vasul respectiv. S-a demonstrat faptul ca unele vase din plastic sau alt material, pot trasnmite alimentelor substante care actioneaza in mod negativ asupra organismului. 

Vase din teflon

Avantajele vaselor din teflon:

- are proprietati antiadezive
- preparatul culinar nu necesita multa grasime
- nu permite alimentului sa se arda la suprafata vasului
- sunt usor de curatat

Dezavantajele vaselor din teflon:

- conform cercetarilor realizate de Health Canada, aceste vase pot reprezenta un risc pentru sanatate atunci cand sunt supuse la o incalzire peste 300 grade Celsius
- se zgarie usor si de aceea nu pot fi curatate cu burete de sarma sau alt metrail mai zgrunturos
- desi nu este recunoscuta oficial, exista teoria conform careia vasele din teflon sunt construite cu ajutorul unor substante chimice care pot fi cancerigene

Recomandari:

- nu folosi vasele de teflon pe un foc foarte mare deoarece se poate arde baza determinand un fum iritant
- nu folosi cutite, furculite sau alte materiale care pot zgaria suprafata teflonului
- nu gati in vasele de teflon langa pasarile din colivie deoarece mirosul obtinut in urma folosirii vaselor poate deranja micile zburatoare

 

Vase din inox

Avantajele vaselor din inox

- rezista o perioada mai mare de timp
- reprezinta un aliaj intre otel, crom (18%) si nichel (10 %)
- isi mentine aspectul initial
- datorita interactiunii cromului cu oxigenul de la suprafata vasului, se formeaza un strat protector care nu reactioneaza cu alte materiale, protejand in acest mod vasul
- nu sunt reactivi la acizii din mancare
- sunt recomandate pentru prepararea produselor prin aburi
- necesita putina grasime
- sunt rezistente
- se zgarie greu
- sunt usor de curatat si isi pastreaza aspectul pentru multi ani
- nu altereaza aroma preparatelor culinare
- nu sunt sensibile la materiale abrazive
- sunt potrivite pentru a gati la temperaturi scazute

Dezavantajele vaselor din inox:

- nu este un bun conductor de caldura
- nu pot crea o incalzire uniforma
- unele sunt foarte grele
- pretul este mai ridicat
- pot determina reactii alergice la persoane care sunt sensibile la nichel (dar in foarte rare cazuri)

Recomandari:

- evita materiale abrazive atunci cand cureti vasele din inox
- nu sunt recomandate pentru persoanele care sunt alergice la nichel

 

Vase din ceramica

Avantajele vaselor din ceramica:

- au proprietati termice durabile
- sunt mai usoare
- ofera un gust aparte preparatelor culinare

Dezavantajele vaselor din ceramica:

- au un pret ridicat
- se pot sparge sau ciobi, avand o rezistenta mai scazuta decat fonta

Recomandari:

- ai grija cand scoti vasul de ceramica din cuptor deoarece va fi foarte cald
- vasele din ceramica sunt mai grele si de aceea este indicat sa ai pregatit un fund de lemn pentru a aseza vasul pe masa
- vasele de ceramica se pot crapa sau sparge foarte usor si de aceea este indicat sa le utilizezi cu atentie

Citeste cealalta parte a articolului aici.

 

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >