Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Reguli in alimentatie » 5 obiceiuri in bucatarie care iti pot afecta serios sanatatea

5 obiceiuri in bucatarie care iti pot afecta serios sanatatea

5 obiceiuri in bucatarie care iti pot afecta serios sanatatea

E firesc ca orice mama sa se ingrijeasca de binele familiei ei. Insa atunci cand vezi in emisiuni culinare ca toata lumea gateste cu ulei de masline incins, sau ca la televizor ruleaza campanie pro sare iodata, nu mai stai sa analizezi cat de sanatoase sunt aceste practici pentru familia ta?! Le iei ca atare. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, motiv pentru care ti-am pregatit acest articol cu obiceiuri nesanatoase in bucatarie.

Evita sarea iodata din regimul alimentar

Cu toate ca in 2002, Guvernul Romaniei a emis o hotarare prin care se impunea ca toata sarea din comert sa fie iodata, in urma unor cercetari s-a demonstrat faptul ca aceasta dauneaza grav sanatatii. Din pacate aceasta sare este procesata si de aceea poate determina efecte nedorite asupra organismului. Este adevarat ca aceasta contine si iod, necesar pentru sanatate, insa datorita prezentei celorlalte substante precum antiaglomeranti E535 si E536, cianhidre sau E535 ( ferocianura de sodiu) si E536 ( ferocianura de potasiu), sarea iodata poate efecta buna functionare a organismului.

Alternative la sarea iodata se gasesc fara probleme in comert in special in magazinele naturiste. Astfel, poti alege sa dai gust mancarii cu sare de himalaya sau sare de mare neiodata

Plastic + alimente calde = combinatie de evitat

Sita in care scurgi pastele este din plastic? La fel si spatula de intors clatitele ? Arunca-le !
Achizitionezi mancare gatita ce vine ambalata in plastic? Mai gandeste-te!

La temperaturi ridicate, plasticul emite substante toxice care sunt absorbite de alimentele cu care intra in contact. Din aceasta cauza este foarte important sa eviti contactul dintre plastic si preparatele culinare calde.

Nu supraincalzi uleiul de masline

Desi sunt cunoscute beneficiile uleiului de masline presat la rece asupra organismului, foarte multa lume face greseala de a praji acest tip de ulei sau pur si simplu de a-l incalzi peste masura introducandu-l in diverse retete ce se prepara pe foc sau la cuptor. Temperatura de ardere a uleiului de masline este de 190 grade Celsius. 

Cercetarile nutritionistilor au demonstrat faptul ca la temperaturi de peste 190 grade Celsius, uleiul de masline isi pierde proprietatile miraculoase si devine toxic pentru organism. Ca atare, este mai mult decat indicat, ca uleiul de masline sa fie folosit doar pentru prepararea mancarurilor crude sau, daca este vorba de mancare gatita, sa se astepte pana ce mancarea s-a racit suficient si doar apoi sa fie adaugat uleiul de masline presat la rece.

Nu adauga miere in ceaiul fierbinte

Cu totii am baut de nenumarate ori ceai fierbinte cu miere fara sa stim ca in loc sa ne faca bine, ne face mai mult rau.

De ce? Pentru ca, potrivit cercetarilor realizate de Ross Conrad, mierea poate deveni toxica la o temperatura de aproximativ 40 de grade Celsius datorita faptului ca la caldura, unele proprietati ale acesteia se diminueaza si apar substante care afecteaza buna functionare a organismului.

Mierea nu este un aliment de care sa ne ferim, ba din contra, este un aliment cu proprietati benefice pentru organismul omului. Insa, de acum incolo ceaiul trebuie sa fie doar caldut cand se introduce mierea in el, iar prajiturelele din cuptor vor trebui indulcite cu zahar de palmier, sirop de artar sau alt indulcitor.

Evita folosirea microundelor

In urma mai multor studii realizate de Hans Ulrich Hertel si Universitatea din Lausanne, s-a demonstrat faptul ca microundele scade concentratia de nutrienti din alimente si determina efecte cancerigene.
S-a demonstrat faptul ca aparatul cu microunde nu este sanatos si poate determina efecte negative asupra organismului, mai ales daca se incalzeste mancarea intr-un vas din plastic. Acest material, la temperaturi ridicate, se topeste si elimina o substanta toxica ce patrunde in textura alimentelor. Asadar, evita cat de mult poti sa utilizezi acest aparat si incalzeste mancarea in cuptor sau pe aragaz.

In 1976, in Uniunea Sovietica, acest aparat a fost interzis prin lege pe motive de sanatate, desi aceasta decizie a fost contestata de multi producatori.

Desi la prima vedere nu par a fi obiceiuri greu de schimbat daca exista dorinta, cotidianul poate reprezenta uneori o piedica. Dar pentru sanatatea familiei ce nu face orice mamica....

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >