Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » Tapioca, o sursa infinita de nutrienti

Tapioca, o sursa infinita de nutrienti

Tapioca, o sursa infinita de nutrienti

Tapioca, un amidon alimentar extras din planta cassava, este utilizata in bucatarie in prepararea sosurilor, cremelor si budincilor pentru ingrosare. Datorita proprietatilor sale, tapioca a devenit din ce in ce mai cunoscut si este folosita in unele tari sub forma de condiment. Din pacate, la noi in tara aceasta nu este foarte des intalnit, motiv pentru care iti vom prezenta caracteristicile generale ale tapiocai si de ce ar trebui introdusa in regimul alimentar al bebelusului.

De ce tapioca este nutritiva si ce beneficii ofera organismului

Precum am afirmat si anterior, tapioca nu este un aliment, ci un un amidon alimentar care se extrage dintr-o planta cunoscuta sub denumirea de manioc sau cassava. Aceasta a aparut prima oara in America de Sud, insa in prezent se cultiva in Europa, Africa si India. Cercetatorii au realizat o serie de studii in urma carora au demonstrat ca aceasta reprezinta o sursa bogata de nutrienti.

Tapioca se obtine din partea fibroasa si hranitoare a radacinii plantei de cassava care se gaseste in special in Brazilia. Odata ce a fost culeasa, radacina este prelucrata si macinata, iar apoi e transformata in fulgi de tapioca, faina, perlute sau bastonase. Indiferent de forma ei, tapioca este extrem de hranitoare pentru organism.

Datorita faptului ca este bogata in minerale precum potasiu, magneziu, zinc si fosfor, tapioca ajuta la buna functionare a organismului si intareste sistemul imunitar. Aceasta reprezinta si o sursa ridicata de fibre, care au rolul de a imbunatati functiile digestive si de a preveni diareea sau constipatia la copii. Fierul si calciul din compozitia acestui amidon alimentar contribuie la formarea structurii osoase, la intarirea sistemului muscular si la prevenirea anemiei.

Cu toate ca nu contine vitamine, tapioca este recunoscuta si recomandata de catre nutritionisti deoarece reprezinta o sursa bogata de carbohidrati si minerale. In general, aceasta este utilizata in prepararea deserturilor, budincilor, cremelor sau sosurilor.

De la ce varsta copilul poate consuma tapioca

Tapioca este recomandata copilasilor cu varsta de 6 luni datorita faptului ca ajuta la buna functionare a organismului inca din primii ani de viata. Totusi, noi iti recomandam sa respecti regula celor 4 zile si sa te consulti cu medicul sau nutritionistul inainte de a-i da micutului sa consume tapioca.

Sub ce forma pot gasi tapioca si cum se pastreaza

Cu toate ca acest produs nu este des intalnit la noi in tara, poti apela la magazinele cu produsele bio, care ofera tapioca sub forma de bilute (perlute), faina sau fulgi. In general, bilutele de tapioca ar trebui spalate cu apa inainte de prepararea felului de mancare. De asemenea, in cazul bebelusilor, tapioca se prepara sub forma de budinca sau crema. Pentru ca tapioca sa isi pastreze proprietatile, este indicat sa o pastrezi in borcan de sticla in camara sau intr-un loc racoros si fara umiditate.

Acest produs reprezinta o sursa importanta de carbohidrati si poate fi inclus in regimul alimentar al copiilor. Datorita compozitiei sale, tapioca este utilizata in prepararea diferitelor retete culinare si poate inlocui amidonul din cartofi. Desi se cultiva in mai multe regiuni din lume, principalul furnizor este Thailanda care a invatat sa profite de beneficiile acestui aliment.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >