Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » Proprietatile terapeutice ale hreanului

Proprietatile terapeutice ale hreanului

Proprietatile terapeutice ale hreanului

Unul dintre cele mai aromate legume, avand un gust intepator este hreanul, utilizat in Evul Mediu ca un tratament naturist care reusea sa combata sau sa previna diverse boli. Desi nu se stie exact daca acesta provine din Ungaria sau din Rusia, cercetatorii afirma ca hreanul a fost folosit in medicina naturista in partea de est a Europei. Pentru ca stim ca iti doresti sa iti mentii familia sanatoasa, iti vom prezenta continutul nutritiv al hreanului si modul in care poate fi introdus in procesul de diversificare a alimentatiei.

Hreanul face parte din familia Cruciferae alaturi de alte legume precum broccoli si conopida si a devenit cunoscut datorita proprietatilor sale deosebite. Fiecare aliment in parte poate avea un efect benefic asupra corpului daca este consumat in mod corespunzator. Trebuie sa constientizezi faptul ca alimentatia joaca un rol important in procesul de dezvoltare a copilului, el avand nevoie de o serie de vitamine si minerale care pot fi obtinute prin intermediul fructelor, legumelor, cerealelor si semintelor.

Proprietatile terapeutice ale hreanului

Precum am afirmat anterior, hreanul este o leguma care face parte din familia Cruciferae si a fost inclus in preparatele culinare drept condiment prima oara in Danemarca si Germania. Conform cercetarilor, hreanul a fost utilizat intai ca un medicament naturist de catre popoare vechi precum egiptenii, care au identificat proprietatile sale deosebite. Aceasta planta este rezistenta la variatiile de temperatura si poate fi consumata complet (frunze si radacina). 

Cunoscut si sub denumirea de "plosca ciobanului" sau "patrunjelul de camp", hreanul a fost utilizat intai in ritualurile de tamaduire, iar apoi a fost inclus in regimul alimentar datorita continutului sau bogat in vitamine (vitamina C, B6, B3, B5) si minerale (magneziu, zinc, potasiu, fier, mangan si sodiu).

Aceasta compozitie chimica deosebita a determinat medicii sa desfasoare diverse studii asupra hreanului, identificand modul in care vitaminele si mineralele ale acestei legume actioneaza asupra organismului. Acestia au observat ca manganul din compozitia chimica a hreanului contribuie la imbunatatirea functiilor creierului (capacitatea de concentrare, memoria) si este utilizat ca si antioxidant.

Vitamina C elimina radicalii liberi si previne imbolnavirea copilului de infectiile virale. De asemenea, hreanul este foarte recomandat in cazul gripei sau racelii, avand efect de expectorant, ceea ce contribuie la eliminarea mucusului. Fierul din compozitia hreanului contribuie la productia globulelor rosii si stimuleaza circulatia sangelui. Datorita potasiului, hreanul regleaza tensiunea si pulsul, prevenind aparitia afectiunilor cardio-vasculare.

Hreanul dispune de proprietati antibacteriene si este recomandat in cazul nasului infundat sau a racelii deoarece ajuta la desfundarea cailor respiratorii. Datorita concentratiei de fibre, hreanul previne constipatia si mentine buna functionare a sistemului digestiv.

Precum ai putut observa, aceasta leguma reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale care actioneaza in mod pozitiv asupra organismului. Desi este indicat sa fie consumat, hreanul, in cantitati exagerate, poate dauna sanatatii, determinand afectiuni digestive. De aceea este recomandat sa il incluzi in regimul alimentar, insa nu intr-o concentratie exagerata.

Cand pot include hreanul in alimentatia copilului

Desi varsta la care este recomandata sa fie inceputa diversificarea alimentatiei la bebelusi este de 6 luni, specialistii recomanda introducerea acestui aliment deabia atunci cand micutul are 4 anisori. Datorita mirosului intepator si a compozitiei sale chimice, hreanul ar putea fi digerat mai greu de un copilas a carui sistem digestiv este inca sensibil. De asemenea, hreanul contine substante care pot irita pielea, caile respiratorii sau chiar tractul intestinal, motiv pentru care nu ar trebui consumat de copii sub 4 anisori.

Atunci cand decizi sa incluzi aceasta leguma in regimul alimentar al copilului, te sfatuim sa respecti regula celor 4 zile deoarece cercetatorii au demonstrat faptul ca hreanul poate provoca alergii sau iritatii ale pielii. Asadar, daca observi simptomele alergiei, iti recomandam sa apelezi la un medic pediatru si sa nu ii mai oferi celui mic preparate culinare care contin hrean.

Cum se alege si se pastreaza hreanul

Pentru a fi sigura ca ai ales un hrean proaspat, trebuie sa verifici ca radacina sa fie ferma, de o culoare albicioasa si fara pete. Si mirosul intepator al hreanului iti poate indica daca este sau nu proaspat (cu cat este mai intepator mirosul, cu atat hreanul dispune de mai multe proprietati terapeutice).

In ceea ce priveste pastrarea acestei legume, daca razi hreanul este necesar sa il stropesti cu suc de lamaie, iar apoi sa il introduci in frigider. Hreanul va ramane proaspat in acest mod timp de aproximativ 3 saptamani.

Cum se prepara hreanul

Hreanul poate fi preparat sub forma de sos, ca si condiment in cazul unor retete culinare sau tocat marunt in combinatie cu alte alimente cu proprietati terapeutice. De asemenea, trebuie sa stii ca aceasta planta poate fi folosita si pentru uz extern sub forma de compresa sau crema, pentru a trata afectiuni ale pielii sau pentru a desfunda caile respiratorii. Hreanul are un miros si un gust intepator, care inspirat poate ajuta la desfundarea nasului copilului, dar si la eliberarea cailor respiratorii de mucus.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >