Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » De ce nu ar trebui sa lipseasca loboda din alimentatia copilului

De ce nu ar trebui sa lipseasca loboda din alimentatia copilului

De ce nu ar trebui sa lipseasca loboda din alimentatia copilului

Pentru ca un copil sa se dezvolte armonios, el are nevoie de alimente bogate in vitamine si minerale, care sa contribuie la buna functionare a organismului. Un aliment ce nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar al copilasului tau este loboda, cunoscuta si sub denumirea de spanacul francezului.

Continutul nutritiv al lobodei

Loboda este o planta originara din Europa, care se cultiva primavara si toamna si care se bucura de aprecierea nutritionistilor datorita continutului ei bogat in nutrienti. Ca si aspect, loboda este asemanatoare spanacului, avand frunze gustoase si hranitoare. Totusi, aceasta se diferentiaza de spanc prin intermediul continutului ei nutritiv. Astfel, nutritionistii au analizat compozitia chimica a lobodei si au observat ca dispune de o serie de vitamine precum Vitamina C si K, minerale precum fier, proteine, acid oxalic, celuloza si glucide.

Datorita faptului ca loboda reprezinta o concentratie ridicata de vitamina C (120-140 mg de vitamina C la 100 de g ), ea este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, pentru prevenirea bolilor precum raceala sau gripa. De asemenea, loboda contine fier care imbunatateste circulatia sangvina si contribuie la producerea globulelor rosii.

Acidul oxalic liber si pigmentii clorofilieni si carotenoizi au rolul de a oferi pielii un aspect mai placut si de a ajuta la regenerarea organismului.

Proteinele din continutul nutritiv al lobodei ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si previn aparitia diverselor probleme precum constipatie sau balonare.

Datorita continutului ei nutritiv, loboda ar trebui consumata in special primavara deoarece poate preveni sau combate astenia de primavara si contribuie la detoxifierea organismului.

Cum se poate consuma loboda

Loboda poate fi consumata sub diverse forme, fiind utilizata in mai multe scopuri. Frunzele se pot spala si fierbe obtinand astfel o delicioasa ciorba de loboda. De asemenea, se poate utiliza sub forma de extract sau infuzie pentru tratarea infectiilor pulmonare. Pentru tratarea durerilor de stomac, loboda se poate consuma sub forma de sucuri sau decoct din seminte (atentie nu se poate utiliza la bebelusi sau copii mici fara recomandarea medicului). Nu in ultimul rand, loboda se poate utiliza extern sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.

Cand se poate introduce loboda in alimentatia bebelusului

Pentru ca are o concentratie ridicata de vitamina C, loboda este o planta cu o aciditate mai ridicata. Nutritionistii recomanda introducerea ei dupa ce bebelusul a implinit varsta de 9-10 luni. De asemenea, pentru a fi sigura ca organismul copilasului reactioneaza in mod adecvat este indicat sa respecti regula celor 4 zile.

Cum se alege si se pastreaza loboda proaspata

Precum am afirmat si anterior, loboda este asemanatoare spanacului. Astfel, pentru a alege o loboda proaspata trebuie sa fii atenta ca frunzele mov sau verzi sa nu contina pete si sa fie intregi. Pentru a ramane proaspata, loboda trebuie pastrata intr-o incapere racoroasa, departe de razele soarelui si fara umiditate.

Daca doresti sa pastrezi frunzele si pentru iarna le poti introduce intr-un borcan cu sare mare de bucatarie sau le poti introduce in pungi speciale, care se inchid ermetic. Pastrate in congelator, frunzele de loboda nu isi pierd proprietatile si raman proaspete.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >