Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » Ceapa, un aliment pe care te poti baza nu doar in sezonul rece

Ceapa, un aliment pe care te poti baza nu doar in sezonul rece

Ceapa, un aliment pe care te poti baza nu doar in sezonul rece

Frecvent utilizata in prepararea retetelor culinare, ceapa este una dintre cele mai benefice si sanatoase legume, care dispune de o compozitie chimica uimitoare. Inca din Antichitate, oamenii au folosit acest aliment pentru pregatirea mesei, dar si pentru tratarea unor afectiuni fizice. Pentru a te putea convinge sa treci mereu acest produs pe lista ta de cumparaturi, iti vom prezenta principalele beneficii ale cepei si cum actioneaza asupra organismului.

Ce continut nutritiv are ceapa si ce beneficii ofera

In urma diverselor cercetari, specialistii au observat faptul ca ceapa are o compozitie chimica complexa, ce include potasiu, fosfor, calciu, clor, vitamine (A, C, B1) si un antibiotic natural (alicina), care are rolul de a combate germenii patogeni, protejand astfel flora microbiana. Trebuie sa stii ca ceapa reprezinta si o sursa importanta de crom, un mineral care asigura sensibilitate adecvata la insulina ( un hormon secretat de catre pancreas cu scopul de a insoti zaharul de la nivelul celulelor, reducand astfel riscul declansarii diabetului).

Ceapa poate combate anumite afectiuni precum artrita sau guta deoarece dispune de proprietati antibiotice, antiinflamatoare si datorita faptului ca reprezinta o sursa bogata de fier poate preveni anemia. Vitamina A din compozitia cepei are rolul de a proteja pielea, mucoasele si de a imbunatati vederea. Cercetarile medicale au demonstrat faptul ca ceapa are efect antiseptict, adica lupta impotriva bacteriilor precum E. Coli si Salmonella ( infectii la nivelul tractului urinar) si contribuie la cresterea metabolismului datorita vitaminei B. Totodata, aceasta leguma ajuta la tratarea crapaturilor pielii si echilibrarea Ph-ului.

Ceapa este considerata un tratament natural in cazul simptomelor racelii (tuse, dureri in gat, nas infundat), motiv pentru care este indicat sa apelezi la ea atunci cand observi ca cel mic este racit. Nu in ultimul rand, ceapa are rolul de a intari sistemul imunitar cu ajutorul vitaminei C si imbunatateste sistemul nervos si functiile creierului.

Un aparator al proprietatilor terapeutice ale cepei este chiar un personaj istoric, ce s-a remarcat prin curaj, strategie si forta: Napoleon Bonaparte. Conform scrierilor istorice, acesta consuma ceapa ori de cate ori simtea simptomele racelii pentru a se asigura ca este apt pentru lupta. Vechi popoare au folosit ceapa de-a lungul anilor pentru uz intern sau extern. Din aceasta cauza este recomandat sa fie inclusa in regimul alimentar zilnic. Pentru a putea face cea mai buna alegere pentru copilasul tau, iti vom prezenta principalele tipuri de ceapa.

Principalele tipuri de ceapa

1. Ceapa galbena

Cel mai cunoscut tip de ceapa este cea galbena, deseori utilizata pentru a oferi savoare si aroma mancarii. Aceasta are un miros puternic si un gust mai picant, motiv pentru care deseori reprezinta un ingredient principal a unor preparate precum tocana, risoto, salata de vinete, salata orientala etc. Acest tip se diferentiaza prin continutul ridicat de sulf motiv pentru care este mai iute si de regula nu poate fi consumata crud.

2. Ceapa rosie

Un alt tip de ceapa extrem de apreciat si cunoscut este cel de culoare mov-rosiatic, cunoscut sub denumirea de ceapa rosie. Aceasta, fata de ceapa galbena, are o aroma mai putin puternica si se recomanda a fi consumata cruda decat gatita. Si ceapa rosie are o compozitie chimica complexa, ce include vitaminele B si C, minerale precum fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc si acid folic.

3. Ceapa alba

Ceapa alba este mai putin cunoscuta si rar intalnita la noi in tara. Totusi, aceasta este extrem de benefica pentru organism, mai ales in tratarea infectiilor urinare. Astfel, in cazul in care te confrunti cu o asemenea afectiune, te sfatuim sa fierbi in jumatate de litru de apa cateva bucati de ceapa alba pana cand apa se evapora. Apoi strecoara lichidul prin sita si lasa-l sa se raceasca. Proprietatile antibacteriene ale acestei legume contribuie la diminuarea senzatiei de arsura in timpul urinarii.

Cum trebuie pastrata ceapa

Pentru a putea rezista mai multa vreme, ceapa trebuie pastrata intr-un loc racoros, intunecat. De asemenea, este indicat sa asiguri o buna circulatie a aerului. In cazul in care ai cultivat ceapa in gradina, odata smulsa ea trebuie lasata la uscat inainte de a depozitare. Odata uscate, cepele trebuie curatate de pamant si puse intr-o ladita. In casa, de regula, ceapa ar trebui agatata undeva pentru a facilita o buna circulatie a aerului care sa o mentina proaspata.

Cand pot sa introduc ceapa in alimentatia bebelusului

Avand un continut nutritiv ridicat, ceapa se poate introduce de la varsta de 7-8 luni. Pentru a fi sigura ca organismul copilasului tau reactioneaza optim, respecta regula celor 4 zile atunci cand introduci ceapa in diversificarea alimentatiei.

Ceapa este una dintre cele mai sanatoase legume, care ar trebui sa fie mereu pe lista ta de cumparaturi. Datorita aromei puternice, ceapa a fost utilizata de-alungul timpului in diverse retete culinare. In cazul in care trebuie sa ii pregatesti copilasului tau mancarica si nu ai inspiratie, iti oferim cateva retete culinare delicioase si sanatoase care au ca si ingredient ceapa.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >