Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » Catina, aliatul de nadejde al imunitatii

Catina, aliatul de nadejde al imunitatii

Catina, aliatul de nadejde al imunitatii

Ginsengul romanesc sau catina este o planta recunoscuta pentru efectele sale benefice asupra organismului. Fiecare parinte isi doreste sa asigure o dezvoltare adecvata a copilului, motiv pentru care iti vom prezenta acest aliment care ar trebui sa fie inclus in regimul alimentar al puiului tau.

Caracteristici generale ale catinei

Catina este un arbust fructifier care creste in zonele deluroase, in preajma raurilor si izvoarelor. In urma unor studii, s-a demonstrat ca aceasta planta are cele mai multe proprietati terapeutice la noi in tara, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de Ginsengul romanesc. Astfel, avem marele avantaj de a avea parte de calitatile acestei plante chiar la noi in tara si de aceea este recomandat sa o incluzi in retetele culinare.

Se pare ca acest arbust fructifier a fost utilizat inca din Antichitate pentru tratarea anumitor afectiuni si pentru intarirea sistemului imunitar. Din 1997, aceasta planta a fost inregistrata in mod oficial in farmacopeea chinezeasca, fapt ce demonstreaza cat este de benefica pentru organism. Catina dispune d eo compozitie chimica bogata in vitamine liposolubile (A, E, F, D) si vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P).

Datorita acestui complex vitaminic, catina este un imunostimulator, ce ajuta organismul copilului sa previna imbolnavirea de gripa, raceala, anemie sau ulcer. De asemenea, datorita faptului ca presupune o concentratie ridicata de minerale precum potasiu, sodiu, magneziu si fosfor, catina ajuta la formarea structurii oase si musculare.

Precum poti observa, catina reprezinta o sursa bogata de nutrienti si de aceea este recomandat sa fie inclusa in regimul alimentar. Aceasta planta a fost descoperita de marii cercetatori si de aceea in prezent este cultivata in America, Asia si unele regiuni din Europa. Aceasta planta este utilizata in domeniul farmaceutic datorita proprietatilor sale terapeutice.

Proprietati terapeutice ale Catinei

1. Incetineste procesul de imbatranire

Datorita concentratiei ridicate de nutrienti, catina are calitatea de a incetini procesul de imbatranire. Aceasta are rolul de a regla permeabilitatea membranelor celulare, imbunatatiind in acest mod elasticitatea pielii. Din aceasta cauza, in prezent sunt o serie de produse cosmetice si masti obtinute in urma prelucrarii acestei plante care impiedica aparitia ridurilor si ofera un aspect placut si luminos al pielii.

2. Trateaza afectiuni digestive

Inca din Antichitate, catina a fost utilizata pentru tratarea unor afectiuni digestive precum gastrita, ulcer, diaree erc. Se pare ca datorita compozitiei sale chimice, aceasta planta actioneaza asupra tractului intestinal si contribuie la procesul de digestie, tratand si astfel de afectiuni.

3. Previne anemia

Una dintre cele mai des intalnite afectiuni este anemia, care presupune lipsa nutrientilor necesari pentru activitatea zilnica a organismlui. Catina, datorita continutului ei bogat in minerale si vitamine, ofera corpului o concentratie necesara care sa il ajute sa functioneze in conditii optime. De asemenea, sunt unele persoane care au decis sa fie vegetariene, motiv pentru care ar putea fi diagonosticate ca fiind anemice. In acest caz, nutritionistii, respectiv medicii, recomanda sa fie consumata catina care ofera o serie de nutrienti hranitori.

4. Este un bun antiinflamator

Catina are proprietati terapeutice pentru care este considerata o planta cu un efect antiinflamator si cicatrizant, utilizat in cazul tratarii afectiunilor ficatului, splinei sau rinichilor. De asemenea, catina se poate utiliza pe rani sau plagi pentru grabirea procesului de vindecare a pielii.

5. Trateaza sau previne cancerului

Conform cercetarilor, uleiul de catina poate preveni aparitia cancerului sau poate contribui la tratarea acestei cumplite boli. Datorita vitaminei E si a antioxidantilor, aceasta planta poate incetini inmultirea celulelor rele.

6. Intareste sistemul imunitar

Catina este o planta cu un continut ridicat de nutrienti, motiv pentru care poate actiona si ca un antioxidant sau antibacterian, care sa evite imbolnavirea organismului. Medicii recomanda consumul acestei plante in special in timpul iernii sau toamnei, cand apar o serie de viroze, iar raceala este des intalnita.

7. Trateaza boli si diverse afectiuni

Precum am afirmat si anterior, catina a fost inclusa in domeniul farmaceutic datorita calitatilor sale terapeutice si de aceea este indicat sa fie introdusa in alimentatia copilului. Aceasta poate fi utilizata in uz intern si uz extern, sub forma de ulei, condiment, ceai etc.

Cand si cum poate fi introdusa in regimul alimentar al copilului

Catina, ca majoritatea produselor poate fi gasita pe piata sub diverse forme. In cazul in care doresti sa introduci in alimentatia copilului fructele de catina, va trebui sa astepti pana cand bebelusul implineste 1 anisor. In ceea ce priveste ceaiul de catina, specialistii spun ca se poate oferi copilasilor cu varsta de 6 luni. Uleiul obtinut din catina se poate introduce in alimentatia bebelusului doar dupa varsta de 3 ani. Pentru a fi sigura ca organismul copilasului tau reactioneaza in mod adecvat la acest fruct, este necesar sa respecti regula de 4 zile si sa urmaresti posibilele reactii de alergie care pot aparea in urma consumului de catina.

Cum aleg si pastrez catina

De regula, catina se culege cu tot cu ramura si se introduce in congelator pentru 1-2 zile. Odata inghetate, fructele sunt mai usor de desprins de ramura. O alta modalitate de pastrare a acestui fruct este in borcan cu miere de albine. Asadar, poti pastra catina proaspata in congelator sau uscata, intr-un loc racoros si fara umiditate.

Unii specialisti considera ca aceasta planta miraculoasa poate contribui la tratarea multor afectiuni si boli, insa ea nu poate vindeca complet bolile anterior enumerate. Totusi, s-a demonstrat ca datorita compozitiei sale, catina ajuta organismul in activitatea sa zilnica si intareste sistemul imunitar. Din aceasta cauza noi te sfatuim sa incluzi acest aliment in retetele tale culinare, insa inainte de a-l oferi copilului in cantitati mai mari, asigura-te ca nu ii provoaca o reactie alergica.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >