Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Culinar » Sanatate & nutritie » Despre alimente » Busuiocul, o planta ce ascunde arome si proprietati nebanuite

Busuiocul, o planta ce ascunde arome si proprietati nebanuite

Busuiocul, o planta ce ascunde arome si proprietati nebanuite

Ocimum basilicum sau busuiocul este o planta aromata, cunoscuta pentru mirosul ei specific si gustul puternic. Desi este des utilizata in retete culinare, putine persoane constientizeaza proprietatile acestei plante. Totusi, trebuie sa stii ca busuiocul a fost folosit inca din Antichitate pentru tratarea diferitelor afectiuni si pentru a oferi un gust deosebit mancarii. Datorita calitatilor sale, busuiocul este cunoscut in India, tara mirodeniilor, sub denumirea de Tulsi, care se traduce prin busuioc sfant.

Hindusii considera ca busuiocul este o planta care poate aduce beneficii atat corpului, cat si spiritului si de aceea trebuie inclus in retetele culinare. In urma cu cateva secole, indienii se culcau cu o ramura de busuioc pe piept, crezand ca in acest mod vor avea parte de un somn linistit si odihnitor.

In ceea ce priveste obiceiurile romane, acestia credeau ca busuiocul este planta fertilitatii si de aceea era oferit femeilor care doreau sa ramana insarcinate. In prezent, aceasta planta este utilizata in lumea crestina pentru sfintirea locurilor, atragerea protectiei divine, alungarea spiritului rau si desfasurarea agheasmei. Precum poti observa, busuiocul este o planta, care datorita proprietatilor sale deosebite, este extrem de apreciata in diversele culturi din intreaga lume.

Recoltarea busuiocului incepe prin mijlocul lunii iunie si se incheie toamna tarziu. Aceasta planta poate fi utilizata ca si condiment, pentru prepararea ceaiurilor sau ca si un condiment la diverse retete culinare. Astfel, busuiocul este considerat un remediu naturist atat pentru tratarea afectiunilor interne, cat si pentru tratarea afectiunilor externe.

Continutul nutritiv al busuiocului si beneficiile acestuia

Busuiocul a devenit atat de apreciat in intreaga lume datorita continutului sau nutritiv, bogat in vitamine si minerale. Astfel, busuiocul contine vitamine (A, C, K), minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu) si Omega 3. In continuare, iti vom prezenta de ce aceasta planta este utilizata sub diverse forme in mai multe culturi.

Trateaza tulburarile respiratorii

Datorita continutului ridicat de vitamina C, contribuie la tratarea tusei si la ameliorarea simptomelor racelii, gripei, bronsitei sau pneumoniei. Si in cazul durerilor de gat este indicat sa bei un ceai de busuioc sau sa faci gargara cu apa calduta, care datorita proprietatilor terapeutice amelioreaza senzatia de usturime.

Combate stresul

Medicii recomanda pentru persoanele care sufera de tulburari psihice sau sunt stresate sa serveasca in fiecare seara un ceai de busuioc care are rolul de a calma organismul, de a determina o stare de bine si de a-i oferi persoanei o stare de bine. Busuiocul, datorita substantelor calmante, poate ajuta persoanele sa elimine stresul sau sa depaseasca o depresie mai usor. Terapeutii care au aplicat acest remediu naturist sustin ca administrarea acestei plante indeparteaza anxietatea si stresul, stabilizand emotiile si determinand un echilibru psihic.

Imbunatateste circulatia sangelui

Busuiocul are o concentratie ridicata de fier si magneziu, care ajuta la procesul de producere a globulelor rosii si la o mai buna circulatie a sangelui. In acest mod, are loc o oxigenare adecvata a creierului, iar functiile neurologice functioneaza in conditii optime.

Previne cancerul

Datorita concentratiei ridicate de beta caroten (mai mult decat contine morcovul), busuiocul este recunoscut ca un tratament naturist pentru tratarea cancerului. Intr-adevar aceasta cumplita boala nu poate fi tratata doar cu ajutorul acestei plante, insa ea poate ameliora simptomele si sa ajute la prevenirea aparitiei bolii. Vitamina A, respectiv beta carotenul au rolul de a proteja celulele si de a nu permite imbolnavirea acestora. Desi nu este o varianta recunoscuta in mod oficial de catre medici, specialistii recomanda ceaiul de busuioc pentru persoanele care prezinta posibilitatea imbolnavirii de cancer.

Previne aparitia afectiunilor cardio-vasculare

Aceasta planta reprezinta o sursa bogata de magneziu care ajuta vasele de sange sa se relaxeze, facilitand circulatia sangelui spre principalele organe. De asemenea, magneziul are rolul de a preveni aparitia unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala. Asadar, pentru persoanele care au probleme cardio-vasculare, este recomandat sa fie consumat busuiocul, indiferent sub ce forma.

Imbunatateste sistemul digestiv

In urma unor studii, specialistii au demonstrat ca busuiocul contine substante care contribuie la ameliorarea sistemului digestiv si la tratarea unor afectiuni precum spasmele stomacale. Uleiul volatil din aceasta planta actioneaza la nivelul papilelor gustative si al sistemului nervos central, influentand in mod pozitiv atat secretia de saliva, cat si secretia de sucuri gastrice. Si in cazul colicilor, unii medici recomanda infuzia fierbinte de busuioc, care are un foarte bun efect antispastic digestiv. Insa este necesar sa te consulti cu medicul inainte de a-i da bebelusului acest ceai.

Contribuie la tratarea diferitelor afectiuni sau boli

Busuiocul a fost recunoscut in diverse culturi si tari ca o planta care are o serie de proprietati terapeutice, care pot ajuta organismul in tratarea afectiunilor si bolilor. Datorita compozitiei sale chimice, busuiocul este recunoscut de medicina si homeopatie ca un remediu naturist care poate contribui la ameliorarea simptomelor diverselor boli sau afectiuni precum viroza, gripa, bronsita, sinuzita, diaree, afectiuni de vedere, afectiuni digestive, stare de anxietate, cistita, dureri de gat sau toxiinfectie alimentara.

Trebuie sa mentionam ca busuiocul nu poate trata complet aceste afectiuni, insa in urma cercetarilor acesta poate ameliora simptomele si poate ajuta organismul in lupta cu bacteriile, infectiile sau virusii.

Cand poate fi introdus busuiocul in regimul alimentar al copilului

Avand o compozitie chimica bogata in nutrienti, dar care poate fi usor digerata de catre bebelus, busuiocul poate fi introdus in regimul alimentar al copilului incepand cu varsta de 6-7 luni. Totusi, pentru a te asigura ca organismul reactioneaza in mod adecvat la aceasta planta este necesar sa respecti regula celor 4 zile.

Cum trebuie preparat

Busuiocul are avantajul de a putea fi consumat sub diverse forme: ceai, condiment, pulbere, infuzie etc. Totusi, pentru a-si pastra proprietatile, este indicat sa fie consumat sub forma de ceai, deoarece apa calduta poate determina efecte pozitive si asupra sistemului digestiv. Trebuie sa stii ca in cazul in care doresti sa folosesti busuiocul ca si condiment, este indicat sa il adaugi la urma, cand felul de mancare este deja preparat deoarece la temperaturi ridicate, acesta isi poate pierde aroma si proprietatile terapeutice.

Cum se alege si se pastreaza busuiocul proaspat

Atunci cand alegi busuiocul este indicat sa fii atenta la culoarea plantei care trebuie sa nu contina pete negre sau galbene. Aceste ar putea sa iti indice ca planta este uscata. In ceea ce priveste conditiile de pastrare a acestei plante, poti pune busuiocul in frigider pentru cateva zile pana cand il incluzi in prepararea mancarii.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >