Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Educativ distractiv » Despre jocuri si joaca » Importanta jocului pentru dezvoltarea creativitatii copilului » Importanta jocului pentru dezvoltarea creativitatii copilului

Importanta jocului pentru dezvoltarea creativitatii copilului

Importanta jocului pentru dezvoltarea creativitatii copilului

Creativitatea este considerata de catre psihologi o capacitate psihica a copilului de a realiza lucruri noi, din punct de vedere teoretic, stiintific, tehnic si social. Trebuie sa iei in considerare ca aceasta capacitate trebuie sa fie dezvoltata de-a lungul anilor prin intermediul unor activitati care sa il determine pe copil sa isi foloseasca imaginatia. Asadar, in continuare iti vom arata cum jocul contribuie la dezvoltarea creativitatii copilului.

In primul rand trebuie sa stii faptul ca din punct de vedere psihologic, cea mai buna modalitate de invatare in primii ani de viata este prin intermediul jocului. Copii, in acest mod reusesc sa isi dezvolte diverse abilitati si sa isi largeasca aria de cunostiinte.

Prin intermediul creativitatii, copilul va invata sa elaboreze cai si solutii originale de rezolvare a problemelor si sa identifice aspecte deosebite ale realitatii. Cercetarile psihologice au demonstrat faptul ca prin intermediul unor activitati care dezvolta creativitatea, copilul va putea avea un comportament mai interactiv si mai deschis fata de persoanele cu care va intra in contact.

Creativitatea face parte din viata copilului si are rolul de a-l ajuta sa se descurce in diferite situatii. In prezent, din ce in ce mai multi angajatori stabilesc ca si abilitate necesara a angajatului creativitatea care sa il determine sa produca idei inovative, benefice pentru firma. Inca din primii ani de viata a copilului, tu vei putea sa il ajuti sa isi dezvolte aceasta capacitate prin intermediul unor activitati distractive. Studiile au demonstrat faptul ca micutii invata cel mai repede prin intermediul jocului, motiv pentru care in prezent sunt o serie de jocuri didactice care se aplica atat in insitutie, cat si in cadrul familiei.

Trebuie sa stii ca in procesul de dezvoltare a creativitatii sunt o serie de factori care pot interveni si influenta in mod pozitiv sau negativ. Asadar, pentru a-l putea ajuta pe copilasul tau sa se dezvolte din acest punct de vedere, iti vom prezenta ce aspecte pot interveni in cazul creativitatii.

Factori care influenteaza dezvoltarea creativitatii la copii:

 • personalitatea copilului
 • comportamentul parintilor fata de copil
 • mediul social in care traieste copilul (familie, gradinita, scoala, etc)
 • modul in care este tratat de educatoare/invatatoare
 • procesul de integrare a copilului la scoala
 • acceptarea copilului de catre grupul social dorit
 • sistemul de invatamant
 • capacitatea intelectuala a copilului
 • sistemul de notare
 • timpul petrecut alaturi de parinti

Obstacole in dezvoltarea creativitatii:

 • timiditatea copilului
 • lipsa dorintei de afirmare
 • frica de exteriorizare a ideilor
 • lipsa interesului pentru creatie
 • indiferenta parintilor
 • teama de necunoscut
 • lipsa unui spijin real al cadrelor didactice
 • interzicerea copilului sa isi exprime in mod liber ideile
 • rigiditatea metodologica
 • invatamant bazat pe o receptare pasiva a cunostintelor
 • relatiile de comunicare invatator-elev sunt unidirectionale
 • integrarea in cadrul unui grup social care sa nu ii permita copilului sa isi exprime parerea

In ceea ce priveste jocurile creative, psihologul Ellis P. Torrance considera ca acestea trebuie sa intruneasca 4 abilitati: flexibilitate, originalitate, abilitatea de a elabora, fluenta in gandire.

Flexibilitate:

Aceasta este considerata o abilitate prin intermediul careia copilul poate sa analizeze situatia si sa dezvolte o serie de idei pentru diverse situatii. Aceasta abilitatea poate sa fie dezvoltata cu ajutorul jocurilor creative care il determina pe copil sa experimenteze si sa incerce sa se adapteze la diverse situatii.

Originalitate

Psihologul Ellis P. Torrance considera ca aceasta abilitate presupune ca prichindelul sa emita idei inovative cu privire la o anumita problema sau situatie. O astfel de abilitate il va ajuta pe copil in timpul scolii, dar si in perioada maturitatii cand va trebui sa se angajeze. Prin jocul creativ copilul va putea sa inventeze sau sa construiasca anumite obiecte originale si deosebite.

Fluenta in gandire

Acesta abilitate presupune ca micutul sa poata produce mai multe idei intr-un timp scurt pentru a-si exprima emotiile sau pentru a rezolva o anumita problema. Prin intermediul fluentei in gandire, copilul va putea interactiona mai usor cu cei din jurul sau si sa se dezvolte din punct de vedere intelectual. Asadar, este recomandat sa ii pui copilasului intrebari deschise si sa desfasori cu acesta jocuri creative si interactive care sa il determine sa gandeasca si sa isi exprime propria parere.

Elaborarea

Prin intermediul acestei abilitati copilul va putea sa dezvolte vechi idei sau sa le regandeasca pentru situatii noi. Asadar, cercetarile psihologice au demonstrat ca jocul creativ il va ajuta pe prichindel sa dezvolte idei si sa identifice solutii noi pentru probleme mai vechi.

Precum ai putut observa, jocurile creative au o importanta majora in dezvoltarea fizica si psihica a copilului, motiv pentru care noi te sfatuim sa desfasori astfel de activitati distractive cu puiul tau.

 

Link catre jocuri pentru dezvoltarea creativitatii

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

2 comentarii
Anonim
Anonim in 19.06
util!
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza
Anonim
Anonim in 31.05.2016
Foarte interesant, dupa parerea mea jucariile constituie un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a celor mici, le stimuleaza creativitatea si imaginatia. Fetita mea este pasionata de jucariile Playmobil, sunt extraordinare ne jucam foarte mult impreuna. Are o intreaga colectie si le-am gasit la cel mai mic pret pe www.bebeardealul.ro. Va recomand :)
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >