Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Educativ distractiv » Despre jocuri si joaca » 5 diferente dintre activitati si jocuri » 5 diferente dintre activitati si jocuri

5 diferente dintre activitati si jocuri

5 diferente dintre activitati si jocuri

Cu toate ca multi parinti considera ca activitatile nu se deosebesc de jocuri, exista anumite aspecte care diferenteaza aceste doua concepte. Intr-adevar linia este subtire, insa pentru a fi un parinte bine documentat si bine informat, noi iti vom prezenta cum anume se deosebesc activitatile de jocuri.

Inainte de a-ti prezenta aceste aspecte, trebuie ca stii ca indiferent de tipul de actiune la care hotarasti sa apelezi, timpul petrecut alaturi de copil este foarte important pentru dezvoltarea sa fizica si emotionala. Psihologii au demonstrat faptul ca unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza personalitatea si comportamentul copilului este reprezentat de desfasurarea activitatilor si jocurilor inca din primii ani de viata. Din aceasta cauza noi te sfatuim sa aloci prichindelului tau cel putin o ora pe zi pentru a realiza diverse activitati sau jocuri.

Multe persoane au tendinta de a considera activitatea si jocul sinonime. In cazul in care si tu credeai ca nu exista vre-o diferenta dintre activitate si joc, te invitam sa afli prin ce se disting aceste doua concepte.

Scop

O prima diferenta intre activitate si joc este reprezentata de scop. In ceea ce priveste primul caz (activitatea), in general, scopul este unul educativ sau distractiv, urmarind in primul rand dezvoltarea emotionala sau fizica a copilului. In cel de-al doilea caz, jocurile au ca si scop final obtinerea unui castigator. Astfel, luand in considerare scopul, vom putea realiza o diferenta intre crearea unor flori din hartie (activitate) si decuparea cat mai multor flori din hartie intr-un timp cat mai scurt pentru a castiga un premiu (joc).

Competitia

Competitia este un alt aspect care diferenteaza aceste doua concepte deoarece in cazul activitatii nu exista un spirit de competivitate, in timp ce jocul indeamna participantii sa isi doreasca sa castige, ceea ce creste spiritul de competivitate.

Reguli

Un alt aspect important este reprezentat de reguli. Este adevarat ca si in cazul activitatilor exista o serie de reguli care trebuie urmate pentru ca produsul final sa fie pe masura asteptarilor, insa in cazul jocurilor, regulile au un rol esential deoarece ele delimiteaza posibilitatea de actiune a jucatorilor. Asadar, in cazul unei activitati este posibil sa existe o oarecare recomandare (ex: indoirea foii intr-un anumit mod pentru a obtine o barca), iar in cazul jocului regula este considerata o necesitate (ex: pasarea mingii in poarta pentru a obtine un punct).

Numarul participantilor

Si din acest punct de vedere activitatile se diferentiaza de jocuri. In general, in primul caz, avem parte de 1-2 participanti, in timp ce in cazul jocului, in general, se recomanda participarea mai multor persoane. De asemenea, activitatile sunt deseori desfasurate intre parinte si copil, iar jocurile sunt desfasurate mai degraba doar intre copii.

Aspectul didactic si educativ

Activitatile urmaresc adesea aspectul didactic si educativ, in timp ce jocurile au mai degraba ca si finalitate distractia. De aceea, in cazul gradinitelor si institutilor de invatamant majoritatea actiunilor imbraca forma unor activitati creative si interactive. Totusi, trebuie sa stii ca exista si anumite jocuri care contribuie la dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului.

Asadar, precum ai putut observa, exista o oarecare diferenta intre activitate si joc, insa ambele pot contribui la dezvoltarea copilului. De aceea noi te sfatuim sa incerci sa petreci cat mai mult timp cu mica ta minune, desfasurand diverse activitati si jocuri educative, dar si distractive!

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >