Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Nume copii » Nume sfinti » Sfantul Nicolae, Chip al blandetilor

Sfantul Nicolae, Chip al blandetilor

Sfantul Nicolae, Chip al blandetilor

In timpul postului Craciunului, cea mai populara sarbatoare este cea a Sfantului Nicolae, perceputa ca fiind sarbatoarea bucuriei de a darui, bucurie care trebuie privita ca raspuns al omenirii la iubirea lui Dumnezeu manifestata prin trimiterea lui Hristos pe pamant. Unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai crestinismului, Sfantul Nicolae, este astazi un simbol al bunatatilor sufletesti, un chip al blandetilor care a impletit in timpul vietii sale darnicia cu smerenia.

Cine a fost Sfantul Nicolae si ce a facut

Sfantul Nicolae s-a nascut in perioada de persecutii a Bisericii, in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian si, ramanand orfan de mic copil, a fost crescut si catre unchiul sau, episcop in cetatea Patara din Asia Mica. Toata averea mostenita de la parinti a fost impartita de catre Nicolae saracilor care aveau nevoie de ajutor. Invatat inca de mic despre religie si cele sfinte, Nicolae a dobandit multa intelepciune si credinta, motiv pentru care a fost hirotonit episcop al cetatii Mira din Lichia. Pentru propovaduirea cu indrazneala a credintei sale, Nicolae a ajuns sa fie intemnitat si persecutat. Edictul de libertate religioasa dat de catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare il elibereaza si pe Nicolae din temnita.

Nicolae a stiut sa-si arate dragostea fata de Dumnezeu, sa apere invatatura ortodoxa si sa-si arate dragostea fata de aproapele sau in fiecare clipa a vietii sale. Sfantul Ierarh Nicolae s-a aflat intre cei 318 Sfinti Parinti convocati de Constantin cel Mare la primul Sinod ecumenic de la Niceea, unde a aparat invatatura Bisericii, motiv pentru care a fost numit apoi indreptator si aparator al credintei.

Pe parcursul vietii sale, Sfantul Nicolae a facut multe minuni care i-au ajutat pe oameni sa-si intareasca credinta in Dumnezeu si sa-si duca sufletul spre lumina. Cunoscuta este izbavirea de la moarte a 3 barbati pedepsiti pe nedrept. Cand acestia au aflat data in care urmau sa fie omorati, l-au chemat pe Sfantul Nicolae si l-au rugat sa-i ajute. Sfantul s-a aratat atunci in vis imparatului si i-a dovedit ca barbatii erau nevinovati. Imparatul i-a crutat atunci pe cei trei barbati.

Prin pilda vietii sale, dar si prin faptele sale de milostenie, Sfantul Nicolae inspira oamenii printr-o cultura a bunatatii si darniciei. Astazi cultura bunatatii s-a dezvoltat liturgic, crestinii fiind sfatuiti sa fie buni si milostivi cu cei saraci si neajutorati.

Bunatatea si milostenia lui, l-au transformat pe Nicolae intr-unul din cei mai iubiti sfinti ai poporului roman si a dezvoltat in sufletul crestinilor o cultura a bunatatii sufletului si a darniciei, motiv pentru care obisnuim sa facem cadouri celor dragi, dar si celor neajutorati de Sfantul Nicolae.

Data sarbatoririi Sfantului Nicolae

Sfantul Nicolae este sarbatorit de poporul crestin in data de 6 decembrie, data in care a murit linistit, dupa o viata incarcata de rugaciune si fapte bune. Biserica face praznuirea Sfantului Nicolae pe data de 6 decembrie, 9 mai (mutarea moastelor sale) si pe 29 iulie (data nasterii sale).

Sursa poza: http://www.parohiasfserafimdesarov.ro/

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >