Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Nume copii » Nume sfinti » Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Matei, unul din cei 12 Apostoli alesi de Iisus Hristos, este si unul din Evanghelistii care a avut ca scop, prin scrierile sale, dovedirea ca Hristos este Mesia, fiul lui Dumnezeu, trimis pe pamant pentru mantuirea neamului. Chiar daca prezenta sa in viata lui Hristos este mentionata rar, Evanghelia dupa Matei, care este considerata izvor de bunatate si iubire, mangaie si astazi suflete si ne ajuta sa intelegem invataturile lui Hristos.

Cine a fost si ce a facut Sfantul Matei

Inainte de a fi apostol, Matei se numea Levi si era un vames din Capernaum. Considerat autorul primei Evanghelii, acesta a fost chemat de catre Iisus la apostolie, moment in care si-a lasat in urma viata si a ales sa-L urmeze: „Si plecand Iisus de acolo, a vazut un om care sedea la vama, cu numele Matei, si i-a zis acestuia: Vino dupa Mine. Si sculandu-se, a mers dupa El. (Matei 9,9).

In ceea ce priveste viata Apostolului Matei, informatiile pe care le putem gasi sunt foarte putine: nu se stie unde s-a nascut, daca a fost casatorit, daca a fost un vames cinstit sau daca situatia sa materiala a fost una buna. Se cunosc insa minunile infaptuite de acesta prin credinta in Dumnezeu si in Mantuitorul a carui invatatura a propovaduit.

Se spune ca Sfantul Apostol Matei a ajuns sa predice in Persia, Etiopia si India, locuri in care se pare ca si-a pierdut si viata. Ajuns pe taramuri in care traiau triburi de canibali, Matei reuseste, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa-i aduca pe acestia pe drumul cel bun. Matei primeste de la Dumnezeu un toiag si ordin ca acesta sa fie infipt in pamant, in fata bisericii zidite de el in cetatea Mirmenia.

Odata infipt in pamant, toiagul da nastere unui copac cu roade dulci si unui izvor cu apa curata care izvora din radacina copacului, izvor in care Matei ii boteaza pe toti cei care cred in invatatura lui si in Hristos. Chiar daca la inceput conducatorul tribului se bucura de minunile Sfantului Matei, ispitit fiind de diavol il considera in cele din urma pe Matei un vrajitor si porunceste sa fie prins si ucis.

Flavian, conducatorul tribului isi trimite oamenii dupa Matei, dar niciunul nu se poate apropia de Sfantul Apostol. In cele din urma, Flavian hotaraste sa-l prinda chiar el pe Matei, dar, ajuns la biserica, orbeste. Il roaga pe Matei sa-l vindece si drept rasplata pentru ca i-a redat vederea porunceste ca Matei sa fie ars de viu. Dupa mai multe incercari nereusite, Flavian hotaraste sa aduca zeii de aur in ajutor si sa toarne peste Sfantul Matei smoala. Matei se roaga lui Dumnezeu sa le arate oamenilor puterea Lui si astfel zeii de aur se topesc si multi necredinciosi prezenti la manifestatie iau foc. Infricosat, Flavian incearca sa-l scoata pe Matei din flacari, dar acesta isi da sufletul in mainile lui Dumnezeu, rugandu-se.

Flavian porunceste apoi ca trupul Sfantului Matei sa fie aruncat in mare intr-un sicriu de fier, nefiind credincios pe deplin. Cand Episcopul Platon urmeaza sfatul lui Matei, care i-a aparut in vis, si gaseste moastele Sfantului pe uscat, Flavian isi cere iertare pentru indoiala sa si doreste sa se boteze. Cand episcopul a pus mana pe capul lui, voind sa-i dea nume, un glas de sus s-a auzit: „Nu Flavian sa-l numesti, ci Matei.”. Dupa aceste evenimente, noul Matei si-a trait viata invatand oamenii despre Dumnezeu si Hristos.

Data sarbatorii Sfantului Matei

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este praznuit de Biserica Ortodoxa printre martiri, in ziua de 16 noiembrie.

Sursa poza: http://www.informatia-zilei.ro

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >