Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Nume copii » Nume sfinti » Sfantul Andrei, propovaduitorul Evangheliei in Scythia Minor

Sfantul Andrei, propovaduitorul Evangheliei in Scythia Minor

Sfantul Andrei, propovaduitorul Evangheliei in Scythia Minor

Sfantul Andrei, proclamat in anul 1997 Ocrotitorul Romaniei, a fost, potrivit traditiei, primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. Desi iudeu de neam, Sfantul Apostol Andrei a propovaduit intr-o parte a tarii noastre, pe tarmul apusean al Marii Negre. Traditiile, legendele, obiceiurile si colindele din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, stau marturie si ne intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia in tara noastra.

Cine a fost si ce a facut?

Fiul pescarului Iona, Andrei, originar din Betsaida, a fost la inceput, impreuna cu fratele sau Simon Petru, ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Indemnurile lui Ioan Botezatorul catre pocainta si predicile lui l-au facut pe Andrei sa isi intareasca credinta in Iisus si convingerea ca El era Mesia. Martor la botezul lui Iisus si indemnat de cuvintele lui Ioan Botezatorul „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29), in Andrei creste dorinta de a-L cunoaste pe Iisus. Il urmeaza si hotaraste sa ramana cu El, anuntandu-l si pe Simon Petru ca „a gasit pe Mesia” (Ioan 1,41).

Chemarea lui Andrei la apostolie are loc insa mai tarziu si ne este relatata de catre Matei: „Pe cand umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni.”. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El.” (Matei 4, 18-20).

Sfantul Andrei l-a insotit pe Iisus Mantuitorul pe drumurile sale, a fost martor minunilor savarsite de El, a ascultat si invatat din invataturile si pildele Lui si a suferit, alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Iisus a fost prins, judecat si rastignit pe cruce pentru mantuirea noastra. Martor al Invierii, Andrei L-a vazut pe Iisus in prima zi si la opt zile dupa, atunci cand a primit porunca predicarii Evangheliei.

In urma poruncii primite, Sfantul Andrei a vestit Evanghelia tuturor neamurilor si a inceput sa predice invatatura primita de la Iisus. El a predicat in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile de la Dunare si Marea Neagra, ajungand deci si pe teritoriul tarii noastre. Pestera in care se crede ca a trait Sfantul Apostol Andrei in perioada in care a propovaduit pe teritoriul actual romanesc se afla in judetul Constanta, la 4 km de localitatea Ion Corvin. Astazi mii de credinciosi merg sa se roage in locul in care a trait Apostolul Andrei, pestera fiind astazi o biserica.

Potrivit traditiei, Sfantul Apostol Andrei a murit pe o cruce in forma de X, cu capul in jos, la Patras, langa Corint, motiv pentru care in foarte multe icoane el este reprezentat astfel. Data martirizarii lui Andrei nu se cunoaste, dar unii istorici considera ca el a murit in timpul persecutiei imparatului Nero (64-67), iar altii ca a pierit in timpul persecutiilor lui Dominitian (81-96).

Data sarbatorii Sfantului Andrei

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit in data de 30 noiembrie, zi care a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.

Sursa poza: http://www.crestinortodox.ro/

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
 
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >