Cand poti spune despre un copil ca este egoist

Ai observat ca cel mic nu doreste sa isi imparta jucariile sau adopta un comportament necorespunzator atunci cand se afla in grup? Citeste care sunt semnele care iti pot indica faptul ca si copilul tau este egoist.
Egoismul nu trebuie perceput neaparat ca un defect groaznic de care copilul trebuie dezvatat neaparat. Este bine ca si copilasul tau sa aibe o doza de egoism care sa il ajute in viata, insa atunci cand egoismul este exagerat poate dauna dezvoltarii sale emotionale si sociale. Conform sfaturilor prezentate in cartea intitulata The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement scrisa de psihologii Jean Twenge si W. Keith Campbell, educatia si implicarea parintilor pot contribui la dezvoltarea unei personalitati egoiste din partea copilului.
Asadar, pornind de la aceasta teorie, un prim pas pentru a-l ajuta pe copilas sa devina mai generos si intelegator cu ceilalti este observarea comportamentului sau. Stim ca iti iubesti copilul mai mult decat orice pe lume si ca iti este greu sa accepti faptul ca are defecte si ca greseste, insa spre binele lui este necesar sa fii obiectiva. Pentru a te putea ajuta, iti vom enumera cateva semne care iti pot indica un comportament egoist:
- copilul nu doreste sa isi imparta jucariile
- copilul foloseste foarte des cuvintele "al meu", "a mea"
- plange atunci cand atentia este indreptata spre o alta persona
- plange daca nu se actioneaza conform dorintelor sale
- este insistent atunci cand isi doreste ceva (o jucarie, plimbare etc)
- se supara atunci cand parintele discuta cu alte persoane si il ignora pentru cateva clipe
Acestea sunt cateva semne care iti pot indica faptul ca cel mic are un comportament egoist. Daca iti sunt familiare aceste situatii, este indicat sa actionezi din timp si sa identifici motivul pentru care copilul tau a devenit egoist.
Este necesar sa verifici daca nu cumva ai actionat gresit in educarea copilului. Deseori parintii, din iubire exagerata, nu constientizeaza faptul ca actioneaza in mod gresit in ceea ce priveste educatia copilului. Asadar, daca pana ai cum ai cedat intotdeauna insistentelor copilului, nu i-ai refuzat nici o rugaminte sau nu l-ai invatat sa isi imparta jucariile si obiectele cu ceilalti este posibil ca acestea sa fie cauzele egoismului. Astfel, pentru a-l putea ajuta pe copil este necesar sa incepi sa il inveti ce inseamna generozitatea si sa iti rectifici greselile. Nu trebuie sa te simti vinovata deoarece nimeni nu ne invata meseria de parinte si tu, ca om, inveti alaturi de copil.
Din pacate, din ce in ce mai multi copii si tineri devin egoisti, fapt care afecteaza intreaga societate. Conform unui studiu desfasurat de catre psihologul Dr. Jean Twenge (profesor la San Diego State University ) rata narcisismului si egoismului in randul copiilor si adolescentilor a crescut cu 30 % in ultimii ani. Astfel, este necesar ca fiecare parinte sa observe comportamentul copilului sau pentru a evita un astfel de comportament neadecvat.
Dr. Bill Dougherty, profesor in cadrul Universitatii din Minnesota, a publicat un articol in revista Parents in 2007 prin care afirma "Multi parinti actioneaza mai degraba ca si terapeuti decat ca si figuri autoritare. Din punct de vedere al dezvoltarii, prescolarii sunt pregatiti sa observe si sa adopte comportamentul invatat de la altii. Atunci cand parintii nu reusesc sa le arate copiilor ce inseamna un comportament generos, copii pot sa dezvolte un comportament egoist".
Pe de alta parte, unele studii psihologice considera ca un comportament egoist este defapt o manifestare a furiei la copii mici, motiv pentru care el trebuie tratat intr-un mod aparte si cu multa rabdare. De asemenea, un astfel de comportament poate fi un simptom al unor tulburari precum ADHD, tulburare bipolara, tulburare de personalitate etc. Pornind de la aceasta teorie, comportamentul egoist nu ar trebui ignorat, ci din contra este indicat sa se actioneze din timp, apeland chiar la ajutorul unui specialist.
Inca din primii ani de viata, copii vor avea nevoie sa socializeze, sa interactioneze cu cei din jurul lor si sa se joace in grup. Daca copilasul tau va continua sa fie egoist este posibil sa nu reuseasca sa lege prietenii, iar mai tarziu, in perioada scolara, sa nu se integreze in grupuri sociale. Din aceasta cauza este recomandat sa actionezi din timp in cazul in care ai observat faptul ca si copilasul tau este egoist.




Videouri utile vezi toate videourile
Intrebari comunitate
de florentina73 pe 19.01.2021
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
de user_13615 pe 23.12.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare
Ghid
medical
Calculator sarcina
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim