Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Ghid medical » Homeopatie » Dilutii si potente in homeopatie

Dilutii si potente in homeopatie

Dilutii si potente in homeopatie

Cand vine vorba de capitolul sanatate, informarea este esentiala. Pana sa ajungi la consultarea medicului specialist trebuie sa cunosti cat mai multe despre optiunile pe care le ai. Una dintre variantele existente este homeopatia, care se pare ca trateaza organismul intr-un mod mai natural si care determina mai putine efecte adverse.

Ce este homeopatia

Homeopatia reprezinta o metoda terapeutica care vine in sprijinul organismului in incercarea de a-si restabili echilibrul. Astfel, odata administrat remediul homeopat, acesta actioneaza antrenand organismul sa invete cum sa isi rezolve singur dezechilibrul care a dus la aparitia bolii. In acest mod organismul se va reface mult mai usor in viitor.

Preparatele homeopate sunt obtinute din produse de origine vegetala, animala (de exemplu veninul) si din produse chimice minerale sau organice.

Susele de origine vegetala se obtin astfel: se macereaza in alcool plantele (sau parti din plante) proaspete sau uneori uscate. Macerarea are loc in recipiente din sticla sau otel inoxidabil, pentru minim trei saptamani. Astfel, se obtin asa numitele „tincturi-mama”. Dupa macerare, acestea sunt decantate, filtrate, pastrate in conditii speciale de temperatura, luminozitate etc si sunt controlate constant. Masa de tinctura-mama care se obtine este egala cu de zece ori cea a materiei prime tratate.

Susele de origine animala se constituie printr-o macerare in alcool in proportie de 1/20 fie a animalelor intregi vii (cum ar fi albina, furnica), fie a anumitor parti, organe sau secretii ale animalelor, fie a veninurilor (de exemplu veninul de Vipera aspis).

Susele de origine chimica, de origine minerala sau organica contin: corpuri simple sau compuse (cum ar fi metale, metaloizi, hormoni, vitamine) sau complecsi chimici de origine naturala sau sintetica.

Din tinctura-mama, din susa animala sau chimica se prepara dilutiile. Exista mai multe tipuri de dilutii:

1. Dilutii centezimale hahnemanniene – CH –. Acestea sunt cele mai frecvent folosite si se prepara astfel: se adauga parte din substanta de baza in 99 parti din solvent, dupa care, amestecul obtinut se agita puternic (proces numit „dinamizare”) de un aparat numit vibrator. Astfel, se obtine prima centezimala hahnemanniana – 1 CH. O parte din aceasta dilutie 1 CH urmeaza sa fie amestecata intr-un flacon cu 99 parti solvent si apoi dinamizata, urmand a se obtine dilutia 2 CH. Procesul continua asemanator pana se ajunge la preparatul dorit.
Dilutiile centezimale cel mai des prescrise sunt 4, 5, 7, 9, 12, 15 si 30 CH.
2. Dilutii decimale hahnemanniene – DH –. Acestea sunt dilutii succesive la 1/10 preparate exact dupa aceeasi metodologie ca si cea a centezimalelor hahnemanniene. Dilutiile decimale cel mai des prescrise sunt: 1, 3 si 6 DH.
3. Dilutia korsakoviana - K - Aceasta dilutie a fost propusa de rusul Korsakov, care a avut ideea de a folosi o tehnica de dilutie care foloseste un flacon unic astfel: se pun 5 ml de tinctura-mama intr-un flacon care este agitat puternic, iar apoi este golit prin aspirare. Acest procedeu va lasa in flacon 1% din volumul initial. Pentru a dilua ce a ramas pe peretii sticlei, se adauga apa purificata si apoi se agita energic. Astfel se obtine prima dilutie korsakoviana 1 K. Daca se repeta operatia, se obtine cea de-a doua dilutie korakoviana. Cele mai prescrise dilutii de acest tip sunt 200, 1000 si 10 000 K. Acestea se elibereaza de regula doar pe baza de prescriptie medicala.

Aceste dilutii sunt realizate prin operatii de diluare foarte delicate si trebuie luate o serie de precautii, printre care:

Atmosefera trebuie sa fie cat se poate de pura. Dat fiind faptul ca aerul chiar si cel mai putin poluat contine urme de sulf, mercur sau plumb si ar putea afecta procesul de preparare, in interiorul laboratoarelor exista un sistem de aer filtrat care reduce nivelul de poluare. Operatiile de diluare se realizeaza intr-o incinta cu flux laminar care filtreaza aerul pana la obtinerea a mai putin de 100 particule la 30 de litri de aer. Exista chiar si un contor care verifica in permanenta daca se respecta aceasta norma.

Flacoanele utilizate sunt spalate de 3 ori la rand cu apa demineralizata si apoi sunt introduse intr-o etuva la 180° timp de o ora. De asemenea, inainte de utilizare, aerul din flacon este inlocuit cu aer pur din incinta cu flux laminar.

Pentru susele insolubile in apa sau alcool substanta se disperseaza in lactoza, acest proces fiind cunoscut sub numele de triturare. Intr-un mojar, se tritureaza 1 parte de substanta in 99 parti de lactoza, obtinandu-se astfel trituratia 1 CH. Se repeta operatia pentru a obtine 2 CH si 3 CH, aceasta din urma rezultand sub forma de pudra lactozata. Din aceasta trituratie se poate obtine o dilutie lichida dizolvand o parte din trituratie in 99 parti de solvent, rezultand astfel 4 CH. Din aceasta solutie se poate continua sirul de dilutii.

Granulele si globulele sunt mici sfere constiuite dintr-un amestec de zaharoza-lactoza. Invelisul se realizeaza in turbine special concepute pentru a functiona incontinuu. Pentru a le fabrica (200 per gram), sunt necesare aproximativ 2 saptamani si este nevoie de cateva zile pentru a le prepara (20 per gram). Aceste granule si globule sunt neutre initial, devenind medicamente prin impregnarea cu o dilutie.

Granulele se prepara la toate gradele de dilutie. Acestea se gasesc in tuburi de 4 grame, continand 80 de granule. Globulele sunt mai mici decat granulele. Un tub contine aproximativ 200 de globule.

Exista, de asemenea, si picaturile care sunt rezervate mai degraba dilutiilor joase (DH si tincturilor-mama). De asemenea, medicamentele homeopate apar si sub forma unguentelor, fiolelor, supozitoarelor etc.

Indicatii privind pastrarea si administrarea medicamentelor homeopate

Pentru a nu fi alterate se recomanda ca medicamentele sa nu fie expuse substantelor volatile precum caforul, parfumurile etc. De asemenea, trebuie evitata expunerea la caldura mai mare de 40° a tuburilor ce contin granule sau expunerea la magneti si telefon deoarece le poate modifica actiunea terapeutica.

De regula, este recomandata evitarea consumului de bauturi acidulate, cafeina, caco, si droguri.
Este indicat ca inainte si dupa administrarea medicamentelor, pacientul sa nu consume mancare sau apa timp de minim 15 minute.

Dincolo de aceste aspecte, este esential sa respectati doza recomandata de medicul specialist si sa acordati o atentie deosebita tuturor simptomelor pe care le aveti in timpul urmarii tratamentului.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Homeopatia si bolile copilarieiHomeopatia si bolile copilarieiStarea de sanatate si abordarea ei de catre homeopatieStarea de sanatate si abordarea ei de catre homeopatieTipuri de caractere masculine intalnite in homeopatieTipuri de caractere masculine intalnite in homeopatieCare sunt etapele unui tratament homeopatCare sunt etapele unui tratament homeopat
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

Intrebari comunitate

Î : Bebelus 9 luni
de user_12836 pe 12.09.2020
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Sarcina toxică
de user_12125 pe 20.06.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare
vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri
vezi mai multe
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >