Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Ghid medical » Homeopatie » Conceptele de baza ale homeopatiei - partea I

Conceptele de baza ale homeopatiei - partea I

Conceptele de baza ale homeopatiei - partea I

Termenul homeopatie, derivat din cuvintele grecesti „hoimos” (similar) si „pathos” (suferinta, boala) denumette un sistem terapeutic dezvoltat de medicul de origine germana Samuel Hehnemann si este unul extrem de folosit si controversat in zilele noastre. Chiar daca tratamentul alopat continua sa ocupe prima pozitie in topul alegerilor consumatorilor, homeopatia incepe sa castige din ce in ce mai mult teren si sa starneasca interes. In continuare vom incerca sa prezentam conceptele de baza ale homeopatiei, pentru a facilita intelegerea acestei stiinte tuturor persoanelor interesate.

Homeopatie vs. Medicina conventionala

Conform Prof. George Vithoulkas, „Homeopatia a sustinut intotdeauna ca informatiile reale despre sanatatea unei persoane se afla in campurile energetice generate de organism care sunt exprimate apoi ca „boli” care ni se prezinta sub forma de semne si simptome. Fiecare organism este unic in reactiile sale si difera in structurile campurilor sale energetice in acelasi mod in care amprentele digitale sunt unice. De aceea, tratamentul fiecarui individ trebuie concentrat exclusiv asupra acelui individ si nu asupra unui grup. Si domeniul geneticii a ajuns recent la aceeasi concluzie.” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 6).

Acelasi autor afirma ca „Filosofia homeopatiei se bazeaza pe o abordare complet diferita fata de cea a medicinei conventionale curente, care isi propune eliminarea sau eradicarea agentilor patogeni folosind medicamente de sinteza puternice, cu toate efectele lor secundare bine cunoscute si alte consecinte negative, vizibile in timp. Alternativ, homeopatia incearca sa intareasca sistemul imunitar, care, in noua sa stare „mai desteapta” si fortificata, poate lupta singur cu intrusii sau cu oricare alte tulburari acute sau cronice.”.

Diferenta majora dintre homeopatie si medicina conventionala este modul de abordare al vindecarii organismului. In acest sens, medicina conventionala ataca boala prin administrarea unor agenti biologici sau chimici meniti sa distruga bacteriile sau virusurile, in timp ce homeopatia se axeaza pe intarirea sistemului imunitar pentru a lasa organismul sa lupte singur impotriva problemelor.

Simptomele care sunt numite de catre noi boala nu sunt decat reactia organismului la factorii de stres, indiferent de de nivelul la care acestia se manifesta. Cu toate acestea, simptomele nu sunt decat reactiile organismului la boala si nu boala in sine. Atunci cand avem parte de o raceala de exemplu, organismul nostru reactioneaza si produce febra pentru a contracara visurul si bacteriile. Febra este deci necesara pentru ca organismul sa poata scapa de virus. Homeopatia introduce un remediu care imita simptomele pe care oamenii le au pentru a le intensifica. Astfel este activat un campul energetic al corpului, homeopatia adresandu-se la un nivel mult mai inalt decat cel al simptomelor.

Astazi, remediile homeopate sunt considerate mai sigure decat tratamentele alopate, in principa datorita faptului ca acestea nu contin substante active din punct de vedere farmaceutic. Remediile homeopate nu au rol de a ataca si distruge in cele din urma agentul bacterian infectios, ci de a intari resursele interne ale organismului care, odata devenit mai puternic, va putea lupta eficent impotriva factorilor negativi care ii influenteaza starea de sanatate, devenind, in acelasi timp, mai rezistent pentru posibilele probleme medicale viitoare.

Legile si principiile de baza ale homeopatiei

Homeopatia are la baza legea similitudinii, introdusa de Hahnemann cu motto-ul „similia similibus curentur” (ceva ce se vindeca prin ceva asemanator): „Ceea ce poate produce o serie de simptome la un individ sanatos poate trata un individ bolnac care manifesta un grup de simptome similare.”. In aceasta ordine de idei, „homeopatia sustine stimularea mecanismului de aparare al organismului, care la randul sau va eradica boala” (George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 10), spre deosebire de medicina conventionala care se bazeaza pe vindecare prin lupta impotriva microbilor.

Legea similitudinii provine din lucrarile lui Hipocrate, medicul grec considerat parintele medicinei. Hipocrate credea in faptul ca organismul uman trebuie analizat si tratat ca un intreg, o dieta alimentara buna si un stil de viata sanatos nefiind lipsite din recomandarile sale catre pacienti. Legea similitudinii provine din expresia sa, ramasa celebra in istorie: „Ceea ce poate provoca boala o poate si vindeca.”.

Homeopatia clasica, cea instaurata de Hahnemann se bazeaza si pe alte reguli esentiale, pe langa legea similitudinilor:
„1. Nu exista boli, exista doar oameni bolnavi (regula individualizarii);
 2. Remediul potrivit este cel care corespunde totalitatii simptomelor, nu doar celor fizice;
 3. Daca remediul este cel corect, cantitatea de remediu necesara pentru realizarea tratamentului este minima;
 4. In cursul procesului de vindecare, toate simptomele bolii vor disparea in ordinea inversa a aparitiei lor.”. ( George Vithoulkas, Principiile de baza ale homeopatiei. Homeopatia: „medicina energetica” - pg. 11-12.

O regula importanta a lui Hahnemann, regula individualizarii, diferentiaza homeopatia de cunostintele si credintele medicinii convetionale. In acest sens, Hahnemann considera ca nu exita boli, ci doar bolnavi, motiv pentru care tratamentul trebuie destinat vindecarii, nu bolii de care sufera o persoana. Urmand aceasta regula, ajungem la ideea conform careia doi pacienti care sufera de aceeasi boala pot avea nevoie de remedii diferite care sa aiba aceeasi finalitate, adica vindecarea.

Citeste continuarea articolului aici.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Homeopatia si bolile copilarieiHomeopatia si bolile copilarieiDilutii si potente in homeopatieDilutii si potente in homeopatieStarea de sanatate si abordarea ei de catre homeopatieStarea de sanatate si abordarea ei de catre homeopatieTipuri de caractere masculine intalnite in homeopatieTipuri de caractere masculine intalnite in homeopatie
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri
vezi mai multe
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >