Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Tot ce vrei sa stii despre concediul de risc maternal

Tot ce vrei sa stii despre concediul de risc maternal

Tot ce vrei sa stii despre concediul de risc maternal

Daca te afli in stare de graviditate, dar te confrunti cu anumite complicatii de sarcina, trebuie sa stii ca ai dreptul sa beneficiezi de concediu de risc maternal. Din pacate, putine femei se documenteaza corespunzator si afla care sunt drepturile gravidei si care sunt drepturile mamicii. Asadar, iti vom prezenta ce presupune concediul de risc maternal si care sunt obligatiile si drepturile tale ca viitoare mamica.

Ce este concediul de risc maternal

Confom conditiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile ulterioare, fiecare femeie are dreptul la concediu de risc maternal. Acest tip de concediu este oferit femeilor insarcinate sau care au nascut si care din cauza unor probleme de sanatate nu pot lucra.

Cine poate beneficia de concediu de risc maternal

Salariata care se afla in perioada de graviditate

Poti beneficia de concediu de risc maternal doar in cazul in care informezi in mod oficial anagajatorul ca esti insarcinata. Astfel, trebuie sa ii predai o adresa, careia sa ii fie atasata o adeverinta medicala care sa ateste starea ta de graviditate. Asadar, in cazul in care medicul iti recomanda repaus de la lucru datorita starii tale fizice, anagajatorul este obligat prin Lege sa iti acorde concediu de risc maternal.

Salariata care a nascut recent

Poti cere concediu de risc maternal si dupa nastere, insa si in acest caz trebuie sa ai un document eliberat de medicul de familie care argumenteaza necesitatea concediului de risc maternal. Totusi, trebuie sa stii ca aceasta cerere nu trebuie prezentata mai tarziu cu 6 luni de la data in care ai nascut.

Salariata care alapteaza

Chiar daca ai reinceput activitatea la locul de munca, dar inca alaptezi, ai dreptul de a anunta in mod oficial anagajatorul de acest aspect si sa ceri concediu de risc maternal. Legea spune ca poti beneficia de acest concediu doar in cazul in care nu soliciti si concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Pentru a putea beneficia de concediul de risc materanl post-natal este necesar sa obti o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste necesitatea acestui aspect.

Conditii pentru a beneficia de concediu de risc maternal:

  • trebuie sa obtii in urma unui consult medical, o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea ta de graviditate
  • trebuie sa informezi in mod oficial anagajatorul de starea ta de graviditate. Asadar, ii vei oferi o adresa de care sa fie atasata adeverinta ta medicala si un certificat de nastere a copilului (in cazul in care solicitarea se realizeaza dupa nastere)
  • nu trebuie sa beneficiezi in aceasta perioada de un alt tip de concediu
  • nu poti sa soliciti concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la doi ani sau, in cazul copiilor cu handicap, pana la implinirea varstei de trei ani.

Conform Legii in vigoare, certificatul de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de Medicina Muncii, pe o perioada de maxim 30 de zile calendaristice. Certificatul vizeaza o perioada totala de maximum 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat.

Cand se poate solicita concediul de risc maternal

  • inainte de a solicita concediul de maternitate, atata timp cat angajatorul a fost anuntat in mod oficial de starea ta de graviditate;
  • dupa revenirea din concediul post-natal (42 de zile dupa nastere);
  • dupa concediul de alaptare.

Indemnizatia concediului de risc maternal:

Indemnizatia concediului de risc maternal se calculeaza ca medie a veniturilor lunare a salariatei din ultimele 6 luni din cele 12 luni, din care se formeaza stagiul de cotizare. Pe baza acestor salarii, se calculeaza contributia ta ca salariata pentru concedii si indemnizatii. Din acest calcul, cuantumul indemnizatiei reprezinta 75%.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >