Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Tot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertie

Tot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertie

Tot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertie

Este important sa cunosti drepturile si obligatiile tale ca parinte, cetatean al acestei tari. Desi este recomandat sa stai cat mai mult alaturi de copil in primii ani de viata, statul urmareste evolutia economiei tarii si de aceea ofera anumite avantaje celor care hotarasc sa se intoarca la locul de munca mai repede.

In acest sens ne referim la stimulentul de insertie, care presupune o suma de bani pe care statul o ofera parintelui care se intoarce mai repede la lucru din concediul de crestere a copilului. Asadar, iti vom oferi informatiile necesare pentru a putea cunoaste avantajele oferite de stat in legatura cu stimulentul de insertie.

Ce presupune stimulentul de insertie

Precum am afirmat si anterior, stimulentul de insertie presupune o suma de bani pe care statul o ofera parintilor care decid sa se intoarca la locul de munca inainte ca si concediul de crestere a copilului sa se incheie. Astfel, conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, stimulentul de insertie se acorda "persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului".

Cine poate beneficia de stimulentul de insertie

De stimulentul de insertie pot beneficia toti parintii care au un loc de munca, dar se afa in concediul de crestere a copilului, la care sunt dispusi sa renunte mai repede. In cazul parintilor care au un copil cu dizabilitati, perioada alocata pentru concediul de crestere a copilului este de 3 ani, in timp ce in cazul celorlalti parinti, perioada de concediu este de 1-2 ani.

Desi vechile prevederi stabileau ca dreptul la stimulentul de insertie se acorda doar in cazul primelor 3 nasteri, conform Legii nr. 166/2012 parintele poate beneficia de acest stimulent pentru fiecare nastere sau adoptie.

Trebuie sa stii ca si parintii care au adoptat un copil si au decis sa se intoarca inainte de terminarea concediului de crestere a copilului, au dreptul de a beneficia de stimulentul de insertie.

Asadar, conform OUG nr. 111/2010 de stimulentul de insertie poate beneficia oricare dintre parintii biologici al copilului care se bucura de concediul de crestere, persoana care a adoptat un copil, persoana care are copilul in plasament sau in plasament de urgenta si persoana care a fost numit tutore.

Perioada de acordare a stimulentului de insertie

a) in cazul in care parintii au optat pentru un concediu de crestere a copilului pentu o perioada de 1 an, dar copilul nu a implinit inca aceasta varsta, parintele care decide sa se intoarca mai repede la lucru, beneficiaza de stimulentul de insertie pana cand copilul implineste 1 an.

b) in cazul in care parintele a optat pentru un concediu de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani, dar acesta decide sa se intoarca la lucru inainte de aceasta varsta, beneficiaza de stimulentul de insertie pana cand copilasul implineste 2 ani.

c) in cazul unui copil cu dizabilitati, statul ofera posibilitatea unuia dintre parinti sa beneficieze de un concediu de crestere a copilului pana la varsta de 3 ani. In cazul in care parintele decide sa se intoarca mai repede la lucru, acesta primeste stimulentul de insertie pana cand copilasul implineste 3 ani.

Trebuie sa stii ca in cazul in care beneficiezi si de indemnizatia pentru cresterea copilului, in momentul in care soliciti stimulentul de insertie si hotarasti sa te intorci la lucru mai repede, suma alocata pentru indemnizatie va fi oprita.

Care este valoarea stimulentului de insertie

Conform Legii in vigoare, in cazul in care indeplinesti conditiile, poti beneficia de un stimulent de insertie in valoare de 500 lei. Aceasta suma este oferita lunar parintilor care se afla in concediul de crestere a copilului, dar decid sa se intoarca la lucru inainte ca perioada de concediu sa se incheie.

Acte necesare pentru primirea stimulentului de insertie:

 • cerere scrisa prin care se solicita dreptul la stimulentul de insertie
 • cartea de identitate a parintelui care solicita stimulentul (copie si original)
 • certificatul de nastere al copilului (copie si original)
 • livretul de familie
 • certificatul casatorie
 • adeverinta eliberata de angajator care sa ateste faptul ca parintele care solicita stimulentul de insertie a realizat venituri salariale, supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei de nastere a copilului. Sau o adeverinta eliberata de angajator care sa ateste faptul ca parintele care solicita stimulentul realizeaza venituri in prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activitatii
 • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care s-a solicitat concediul pentru cresterea copilului
 • declaratie pe propria raspundere a parintelui ca este unicul beneficiar al stimulentului de insertie, oferit pentru cresterea si ingrijirea copilului
 • dosar cu sina de carton
 • daca se doreste plata in cont bancar, dosarul va contine si un extras de cont, pe numele solicitantului

In cazul adoptiei, trebuie adaugat la actele mentionate anterior si o hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei pentru parintele respectiv.

Aceste acte trebuie depuse la Primaria comunei, orasului, municipiului sau sectorului unde are parintele respectiv domiciliul. Beneficiarul de stimulentul de insertie este obligat prin Lege sa anunte in scris Pramaria de care apartie in cazul in care a aparut o modificare in situatia sa actuala, care ar putea sa determine suspendarea sau incetarea platii stimulentului de insertie. Parintele beneficar este obligat sa anunte Primaria de acest fapt in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia unor astfel de factori care sa schimbe situatia sa.

De cand se poate beneficia de stimulentul de insertie

 • odata cu ziua in care parintele care solicita stimulentul de insertie isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit;
 • incepand cu data nasterii copilului, daca cererea pentru stimulentul de insertie a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data (in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile impuse de Lege pentru a beneficia de concediul de maternitate sau de indemnizatia pentru cresterea copilului);
 • incepand cu data adoptiei, a plasamentului sau a instituirii tutelei, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

In ce caz se poate suspenda sau inceta primirea stimulentului de insertie

 • copilul a implinit varsta de 2 ani sau 3 ani (in cazul copilului cu handicap)
 • parintele beneficiar nu se afla nici in concediul de crestere a copilului si nici nu realizeaza venituri supuse impozitului
 • a avut loc decesul copilului
 • beneficiarul stimulentului este decazut din drepturile parintesti
 • beneficiarul stimulentului este indepartat de la exercitarea tutelei
 • beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile
 • copilul a fost abandonat
 • copilul a fost lasat in cadrul unei institutii de ocrotire publica
 • beneficiarul stimulentului de insertie a decedat
 • beneficiarul stimulentului nu mai locuieste alaturi de partenerul de viata si copil
 • beneficiarul stimulentului de insertie nu isi plaeste impozitul

Trebuie sa stii ca anagajatorul nu are dreptul sa te concedieze atata timp cat beneficiezi de stimulentul de insertie. Asadar, conform Legii in vigoare, angajatorul este obligat ca pe o perioada minima de 6 luni sa nu dispuna incetarea raportului de munca in cazul salariatului sau salariatei care beneficieaza de stimulentul de insertie. Aceasta lege nu se aplica in cazul in care concedierea se realizeaza din motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.

Asadar, precum ai putut observa, exista o serie de legi care iti pot oferi avantaje, insa important este sa fii documentat/a si sa te asiguri ca iti cunosti drepturile. Din pacate, sunt multi parinti care nu constientizeaza de ce avantaje pot beneficia odata cu nasterea copilului si de aceea noi te sfatuim sa te interesezi si sa vezi care este ajutorul pe care il ofera statul mamelor, femeilor insarcinate si parintilor in general.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaCe spune legea romaneasca despre nasterea acasaCe spune legea romaneasca despre nasterea acasa
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Bebelus 9 luni
de user_12836 pe 12.09.2020
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Sarcina toxică
de user_12125 pe 20.06.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >