Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Raspunderea pentru fapta minorului

Raspunderea pentru fapta minorului

Raspunderea pentru fapta minorului

Din cauza varstei sale, minorul nu poate judeca in mod matur faptele sale si deseori nu constientizeaza care sunt consecintele actiunilor lui. Din aceasta cauza conform legislatiei in vigoare, parintele este raspunzator pentru faptele copilului sau pana cand acesta implineste varsta de 18 ani si devine major. Asadar, pentru a fi o mamica bine documentata si informata, iti vom prezenta ce obligatii ai conform legii ca persoana raspunzatoare pentru actiunile copilului tau.

Cand se aplica legea privind raspunderea pentru fapta minorului

Atunci cand minorul savarseste o actiune "ilicita" care incala legea in vigoare sau incalca dreptul unei alte persoane, statul intervine pentru a stabili cine isi asuma responsabilitatea pentru consecintele actiunilor lui. Bineinteles ca in functie de gravitatea cazului legea se pune sau nu in aplicare deoarece in cazul in care un copil de 2 ani sparge un pahar in cadrul unui restaurant din neatentie, nu este cazul ca statul sa intervina, ci cele doua parti pot ajunge la un acord comun astfel incat partea vatamata sa fie multumita.

Totusi, exista cazuri in care minorul savarseste o infractiune sau o actiune care necesita interventia statului. In acest caz, victima trebuie sa dovedeasca existenta prejudiciului, existenta faptei ilicite a minorului, precum si legatura de cauzalitate dintre acestea. Doar atunci cand aceste trei aspecte au putut fi dovedite de catre acuzator, se poate pune probleme raspunderii pentru fapta minorului.

Cine trebuie sa isi asume raspunderea pentru faptele minorului:

Precum este natural, parintii trebuie sa raspunda pentru fapta minorului, luand in considerare varsta si gradul sau de maturitate. Deseori copii actioneaza din impuls, fara a constientiza consecintele actiunilor lor si de aceea nu pot fi trasi la raspundere de catre Lege. Totusi, trebuie sa stii ca pot fi trasi la raspundere nu numai parintii biologici ai copilului, ci si alte persoane precum:

  • persoana care avea in grija minorul (ex: supraveghetorul, invatatoarea, profesorul etc)
  • persoana care are in plasament minorul
  • persoana care a fost desemnata ca fiind raspunzatare pentru minor prin instanta judecatoreasca in perioada in care parintii sunt plecati la munca in strainatate
  • persoana care a adoptat copilul

Conform dispozitiilor art. 1372 alin. (1) C.Civ cel obligat la supraveghere este exonerat de raspundere numai daca se dovedeste ca nu a putut impiedica fapta prejudiciabila. In acest caz, raspunderea va trebui asumata de catre minor, daca a implinit varsta de 14 ani.

Asadar, precum ai putut observa, copilasul tau, atata timp cat este minor si nu poate constientiza consecintele faptelor lui, tu ca si parinte ai obligatia legala de a raspunde pentru faptele sale. Din aceasta cauza noi te sfatuim sa il supraveghezi si sa incerci sa ii explici inca din perioada prescolara diferenta dintre bine si rau.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >