Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Programul de lucru redus al gravidelor

Programul de lucru redus al gravidelor

Programul de lucru redus al gravidelor

Sarcina este o experienta minunata, dar care iti va aduce noi schimbari din punct de vedere fizic si din punct de vedere psihic. Din cauza faptului ca starea de graviditate determina de regula oboseala, care poate afecta dezvoltarea fatului, statul a stabilit o lege care are in vedere un program de lucru redus pentru femeile insarcinate. Totusi, putine viitoare mamici constientizeaza acest drept, motiv pentru care iti vom prezenta ce spune legislatia in vigoare cu privire la programul de lucru a gravidelor.

Conform OUG 96/2003, salariatele gravide au dreptul de a beneficia de un program de lucru redus si care sa nu se desfasoare noaptea. Astfel, conform Legislatiei in vigoare, salariatele gravide care nu pot lucra din motive medicale o norma intreaga pot cere sa beneficieze de un program de lucru redus cu o patrime. In cazul in care salariata gravida lucra in schimburi si noaptea, aceasta poate solicita angajatorului sa isi schimbe tura si sa lucreze ziua.

Ce presupune un program de lucru redus

Norma de lucru normala este considerata 8 ore, iar conform OUG 96/2003 salariatelor gravide li se poate reduce programul cu 1/4 din durata normala de lucru. Iar pentru salariatele minore, norma de lucru este de 6ore/zi, motiv pentru care li se va putea reduce programul de lucru la 4h si 30 min. Este important de mentionat faptul ca salariatele ale caror contracte individuale de munca sunt cu timp partial nu beneficiaza de reducerea timpului de lucru. Totusi, norma are un caracter dispozitiv, ceea ce permite teoretic si reducerea cu mai putin de 1/4 din timpul normal de lucru, in cazul in care recomandarea medicala este in acest sens.

Conform OUG 96/2003nArt. 13: " in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale."

Cine poate beneficia de un program de lucru redus

  • salariatele gravide care din punct de vedere medical trebuie sa aiba parte de un program de lucru redus
  • tinerele sub 18 ani, pentru care durata normala a timpului de munca este de cel mult 6 ore/zi
  • salariatele gravide care lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase, al caror timp de lucru este sub 8 ore/zi

Salariul se schimba in cazul reducerii programului de lucru
Conform legislatiei in vigoare, in urma recomandarilor medicale, angajatorul are obligatia de a reduce programul de lucru al salariatei gravide cu 1/4 din durata normala de lucru, fara afectarea veniturilor salariale. Veniturile salariale aferente perioadei cu care s-a redus programul de lucru sunt suportate din fondurile angajatorului.

Conditii necesare pentru a beneficia de un program de lucru redus:

  • salariata gravida trebuie sa obtina o adeverinta medicala care sa ateste faptul ca datorita starii de graviditate, acesta nu poate lucra 8 ore/zi.
  • salariata gravida trebuie sa redacteze o cerere de reducere a timpului de lucru adresata angajatorului, careia sa ii fie atasata adeverinta medicala

Pentru a putea beneficia de un program de lucru redus este important ca salariata gravida sa respecte aceste conditii si sa redacteze o cerere formala angajatorului prin care solicita o reducere a programului de lucru.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >