Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Pauza de alaptare de la locul de munca

Pauza de alaptare de la locul de munca

Pauza de alaptare de la locul de munca

In urma studiilor medicale s-a demonstrat faptul ca alaptarea are un impact important asupra dezvoltarii copilului, motiv pentru care statul ofera posibilitatea mamicilor sa beneficieze de pauze de la locul de munca pentru a-si alapta bebelusul. Totusi, nu toate femeile sunt constiente de acest aspect sau se tem sa beneficieze de acest drept si din aceasta cauza iti vom prezenta legislatia in vigoare care sustine alaptarea copilasului, chiar daca mama a revenit la locul de munca.

Cine poate beneficia de pauza de alaptare de la locul de munca

Conform OUG 96/2003 fiecare femeie care alapteaza, dar care s-a intors la locul de munca, dispune de dreptul de a beneficia de 2 ore in fiecare zi, timp in care poate sa lipseasca de la locul de munca pentr a-l alapta pe bebelus pana cand acesta implineste 1 an.

Cat este pauza de alaptare

Femeile care alapteaza, dar s-au intors la locul de munca, beneficiaza de 2 pauze pentru alaptare pe zi, de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de 1 an a copilului. Trebuie mentionat faptul ca fiecare pauza pentru alaptare include si timpul deplasarii dus-intors intre serviciu si locul in care se afla bebelusul. Salariata are dreptul de a apela la o alta alternativa si anume sa renunte la pauzele de alaptare pentru reducerea timpului de lucru cu 2 ore zilnic, pana cand copilasul implineste 1 an.

Astfel, conform OUG 96/2003 Art. 17 (1) "Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul."
(2) "La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic."

Conditii pentru a beneficia de pauza de alaptare de la locul de munca:

  • salariata isi reia activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie
  • salariata obtine o adeverinta medicala care atesta faptul ca alapteaza
  • anagajatorul este anuntat in scris de perioada necesara alaptarii
  • salariata redacteaza o cerere angajatorului prin care solicita sa beneficieze de dreptul la cele 2 pauze de alaptare pe zi

Salariul se modifica in functie de pauzele de alaptare

Conform Legislatiei in vigoare, angajatorul, odata ce a fost informat in scris de cererea orelor de alaptare, are obligatia de a le acorda salariatei, fara a-i fii afectat salariul. De asemenea, pauzele de alaptare nu afecteaza nici unul dintre drepturile salariatei care se acorda in functie de timpul de lucru (sporuri, bonuri de masa etc).

Pauzele de alaptare sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului

Asadar, precum ai putut observa, poti beneficia de pauza de alaptare de la locul de munca, insa este important sa obtii o adeverinta medicala care sa ateste faptul ca alaptezi si sa anunti angajatorul in mod oficial de cererea ta. In cazul in care nu iti este respectat acest drept, poti face apel la legislatia in vigoare. Alaptarea este foarte importanta pentru procesul de dezvoltare fizica a copilului.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >