Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Normele de igiena pentru crese si gradinite

Normele de igiena pentru crese si gradinite

Normele de igiena pentru crese si gradinite

Un aspect extrem de important, dar care deseori este neglijat de catre unitatile de invatamant anteprescolare este reprezentat de igiena. Un mediu curat si igienic este esential pentru ca micutul sa se dezvolte corespunzator si sa nu sufere de diverse boli sau alergii. Asadar, din aceasta cauza statul a emis o lege care cuprinde normele de igiena pentru crese si gradinite. Pentru a putea verifica daca mediul in care isi petrece copilasul tau o mare parte a zilei corespunde prevederilor legale, iti vom prezenta Legea privind normele de igiena.

Ordinul nr. 1955 din 18 octombrie 1995 al Ministerului Sanatatii considera ca normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor sunt aplicabile si obligatorii pentru toate unitatile de educare, instruire, ocrotire, odihna si recreere a copiilor. Aceste norme se aplica atat in cazul unitatilor de stat, cat si unitatilor private.

Noile prevederi privind normele de igiena pentru crese si gradinite sunt reglementate prin Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, publicat i Monitorul Oficial, partea I, nr 127 din 21 februarie 2014.

Norme de igiena privind cresele si gradinitele:

 • unitatea trebuie sa fie plasata departe de zonele poluate (pentru a asigura respectarea normelor privind protectia sanitara fata de nocivitati in zone ferite de surse de poluare a atmosferei si de zgomote )
 • unitatea trebuie sa permita copiilor acces la aer liber (desfasurarea obligatoriu a activitailor in aer liber, in functie de conditiile meteorologice)
 • unitatea trebuie sa fie dotata cu un teren care sa permita desfasurarea diverselor activitati ai copiilor (minim 20 mp pentru un copil anteprescolar sau prescolar si intre 10 si 50 mp pentru un elev, pe tura, in functie de factorii geografici, de mediu (urban, rural) si de specificul unitatii (cu sau fara internat si cantina)
 • intre cladirea unitatii si accesul in curtea acesteia trebuie asigurat un spatiu verde cu latimea de minim 25 m
 • unitatea trebuie sa fie prevazuta cu geamuri pe unde sa patrunda lumina si sa permita aerisirea incaperilor
 • cresa sau gradinita trebuie sa fie prevazua cu un gard care sa nu permita copiilor sa paraseasca unitatea fara un adult
 • unitatea trebuie sa dispuna de o incapere de primire pentru a evita aglomeratia la orele de varf (cand sosesc sau pleaca prescolarii)
 • numar maxim de copii admisi intr-o grupa ( la cresa: max.15 copii, la sugari max. 20 copii, la casele de copii prescolari: 12-15 copii, la gradinite: max. 20 copii )
 • unitatea va fi dotata cu spatii de somn separate
 • nu se admite utilizarea paturilor pliante cu exceptia gradinitelor cu program prelungit
 • paturile trebuie sa fie individualizate
 • sunt interzise paturile suprapuse (se accepta doar cu avizul prealabil al inspectoratului de politie sanitara si medicina preventiva judeteana )
 • mobilierul trebuie sa fie avizat de Ministerul Sanatatii si sa fie corespunzator varstei si activitatilor copiilor
 • trebuie asigurat circuitul separat al copiilor sanatosi fata de cel al bolnavilor din izolator si infirmerie
 • grupurile sanitare trebuie sa fie impartite in functie de sexul copiilor
 • dimensionarea, amplasarea si adaptarea instalatiilor sanitare se realizeaza in raport cu varsta copiilor
 • in unitatile in care functioneaza cresele impreuna cu gradinitele, personalul educativ si sanitar va supraveghea cu atentie sporita desfasurarea activitatilor, eventual comune, ale copiilor pentru evitarea riscului de accidentare a acestora

Asadar, precum ai putut observa, atat cresele cat si gradinitele sunt obligate sa asigure conditiile de igiena astfel incat sanatatea copilului sa nu fie afectata. In cazul in care unitatea la care este inscris copilasul tau nu respecta aceste nrome, poti verifica Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

1 comentariu
Anonim
Anonim in 27.10.2016
de ce nu,pot sa xerox pagina asta
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >