Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Legislatia romaneasca privind mama surogat

Legislatia romaneasca privind mama surogat

Legislatia romaneasca privind mama surogat

Bucuria cea mai mare a aunei femei este sa devina mama si sa dea viata unui mic ingeras. Totusi, din pacate, unele femei nu pot ramane insarcinate, motiv pentru care medicina a avansat si a oferit solutia:mama surogat. Aceasta alternativa, desi rar intalnita la noi in tara, este practicata in strainatate de catre cuplurile care isi doresc un copil, insa din motive medicale nu pot concepe unul.

Ce este o mama surogat

Mama surogat sau purtatoare este o femeie care accepta, d ebuna voie si pe baza unui contract semnat la notar, sa poarte o sarcina si sa nasca un bebelus pentru un cuplu sau o femeie infertila. Astfel, mama surogat va purta in pantece timp de 9 luni un copilas conceput de cei doi parinti. Desi aceasta este o alternativa medicala care ofera o sansa cuplurilor care nu pot avea copii singuri, in unele tari precum Franta, Belgia, Olanda, Germania sau Spania, aceasta procedura medicala este strct interzisa prin Lege.

Ce drepturi are mama surogat asupra copilului

Conform legislatiei in vigoare, mama surogat renunta la orice drept asupra copilului in fata notarului. Astfel, odata dupa ce nasterea copilului a avut loc, aceasta nu poate pretinde nici un drept asupra micutului. Totusi, exista cazuri in care de comun acord, parintii accepta ca mama purtatoare a sarcinii sa viziteze ocazional copilul sau sa mentina o legatura cu acesta.

Pentru a evita ca aceasta alternativa medicala sa fie utilizata din motive financiare, proiectul de lege stabileste ca singurele compensatii pe care mama surogat le poate primi de la parinti, in baza contractului incheiat, sunt decontarea costurilor medicale ale perioadei de sarcina si o compensatie materiala echivalenta cu 5 tichete de masa pe zi pentru fiecare zi de sarcina si lauzie.

Mama surogat in Romania

Luand in considerare ca aceasta alternativa medicala este controversata si chiar interzisa in unele tari europene, in Romania nu s-a emis inca o Lege clara cu privire la acest subiect. La sfarsitul lunii februarie 2012, Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati a depus un proiect de lege la Guvern, prin care cuplurile infertile si femeile singure au dreptul sa apeleze la serviciile unei mame surogat/purtatoare pentru a deveni parinti.

Situatii in care femeia devine mama surogat

1. Sarcina in care femeia purtatoare este defapt mama biologica a copilului, care decide sa isi cedeze ovulele pentru conceperea copilului unui cuplu in care barbatul este fertil, dar femeie este infertila. Astfel, ovulele mamei surogat sunt fertilizate cu spermatozoizii tatalui, iar embrionul este implantat apoi in uter.

2. mama surogat poarta o sarcina cu un copil care nu este biologic al ei. Acesta este conceput prin fertilizare in vitro din ovulele si spermatozoizii donati de cuplul respectiv.

Desi aceasta procedura medicala este combatuta in diferite tari, unii specialisti o aproba. La noi in Romania aceasta Lege inca nu s-a emis, motiv pentru care cuplul care nu poate concepe un copil nu poate apela la aceasta alternativa.

Conform Art 21. din Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical "Inainte de inceperea procedurilor de reproducere umana asistata medical , intre cuplul asistat reproductiv si mama purtatoare sau surogat, daca aceasta este necasatorita, se vor intocmi prin biroul notarului public, urmatoarele acte autentificate:
a) consimtamantul mamei purtatoare sau al mamei surogat de a ajuta cuplul reproductiv pentru a avea unul sau mai multi copii, prin participarea sa in procesul de fertilizare in vitro, gestatie si nastere;
b) declaratia mamei purtatoare sau surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat reproductiv si acordul de incredintare a copilului, imediat dupa nastere, cuplului asistat reproductiv; c) consimtamantul mamei purtatoare sau surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate in certificatul de nastere al copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului;
d) consimtamantul mamei purtatoare sau surogat in caz de avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductiv si numai la indicatie medicala;
e) consimtamantul sotului mamei purtatoare sau surogat, daca aceasta este casatorita, privind procedura de fertilizare in vitro, pastrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitro cu material genetic provenit de la terte parti, avort selectiv la cererea cuplului beneficiar si cedarea oricaror drepturi si obligatii parentale asupra copilului, inclusiv inscrierea sa in certificatul de nastere al copilului si acordul de incredintare a copilului la nastere, cuplului asistat reproductiv;
f) consimtamantul cuplului asistat reproductiv de a-i fi incredintat copilul imediat dupa nastere, indiferent de starea de sanatate a acestuia;
g) contractul in care sa se specifice interdictia mamei purtatoare sau surogat de a avorta sarcina in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat reproductiv, obligatiile medicale, precum tratamentul si cel de dispensarizare periodica, regimul de viata al mamei purtatoare sau surogat in vederea unei bune evolutii a sarcinii si dezvoltarii fatului, precum si obligatiile cuplului asistat reproductiv de a plati cheltuielile legate de sarcina, mamei purtatoare sau surogat. "

Tu ce parere ai despre mama surogat?

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >