Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Legislatia privind schema de vaccinare 2015

Legislatia privind schema de vaccinare 2015

Legislatia privind schema de vaccinare 2015

Una dintre principalele probleme cu care se confrunta mamicile din Romania este cu privire la "vaccinarea obligatorie", care defapt nu este obligatorie, ci doar recomandata de unii medici. In urma unor cercetari stiintifice, s-a demonstrat faptul ca vaccinul poate determina si efecte negative asupra organismului copilului, motiv pentru care din ce in ce mai multi parinti incearca sa evite aceasta procedura medicala.

Totusi, odata cu nasterea copilului medicii iti vor prezenta schema de vaccinare a copilului. Fie ca vrei, fie ca nu vrei sa iti vaccinezi micutul, este inidcat sa cunosti ce presupune schema de vaccinare din Romania.

Conform Programului National de Imunizari, elaborat anual de catre Centrul National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile exista o schema de vaccinare pentru copii cu varsta cuprinsa intre 0-15 ani. Aceste vaccinuri sunt finantate de bugetul statului si sunt recomandate, dar nu obligatorii. 

In cadrul schemei de vaccinuri vei putea observa mai multe abrevieri a vaccinurilor. Pentru a putea stii exact ce vaccin este, iti vom prezenta abrevierile.

Abrevieri:


DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti

Vaccinarea BCG- se administreaza deobicei in brat nou-nascutului care are o greutate mai mare de 2500g. Acest vaccin se administreaza fie in maternitate, fie cand este acasa pana la varsta de 2 luni.  (de regula se administreaza intre 2-7 zile de la nastere). Desi acest vaccin se aplica si in cazul scolarilor, in utlimii ani s-a renuntat la aceasta practica medicala deoarece unele studii au demonstrat ca intensitatea reactiei postvaccinale creste o data cu varsta si poate dauna sanatatii copilului.


Vaccinarea impotriva Hepatita B: Vaccinul impotriva hepatitei B se administreaza de 3 ori: la 2 ore dupa nasterea copilului, la 2 luni si la 6 luni. Luand in considerare ca efectul sau dureaza 5-10 ani, medicii recomanda repetarea vaccinului si la varsta de 10 ani, respectiv la 18 ani.

Vaccinarea DTPa: (defterie, tetanos si tuse convulsiva)- acest vaccin se administreaza in mod simultan cu VPI (vaccin impotriva poliomielitei si cu vaccinul Hib (impotriva Haemophilus influenzae tip b). Aceste vaccinuri sunt administrate impreuna, continutul fiind in aceeasi seringa si se injecteaza simultan.

Vaccinarea impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului (RRO/ROR) – acest vaccin se administreaza deobicei in perioada scolara, cand copilasul este predispus sa se imbolnaveacsa de rubeola, pojarel, oreion sau pojar.

De asemenea, se doreste introducerea vaccinului pneumococic conjugat in calendarul de vaccinari, in functie de fondurile disponibile. 

Trebuie sa stii ca ramane la alegerea ta daca doresti ca puiul tau sa fie vaccinat de medicul din cadrul unitatii de invatamant sau de catre medicul de familie. De asemenea, poti alege sa nu iti vaccinezi defel bebelusul, insa in acest caz trebuie sa depui o cerere in care refuzi vaccinarea copilului. O greseala pe care multi copii si parinti o comit este acceptarea vaccinarii in cadrul scolilor crezand ca este obligatorie si continuarea studiilor este conditionata de acest aspect.

Asadar, precum poti observa, exista anumite vaccinuri care se administreaza bebelusilor inca din primele zile de viata. Principala problema este ca unii parinti nu constientizeaza acest aspect si nici nu sunt informati de catre cadrele medicale. Asadar, noi te sfatuim sa te consulti cu medicul la care vei urma sa nasti si sa il rogi sa iti ofere toate informatiile necesare cu privire la sanatatea copilului tau.

Nu neglija faptul ca vaccinarea nu este obligatorie si ca decizia ramane la alegerea ta si a partenerului. Pentru a putea lua o decizie corecta te invitam sa afli ce contin defapt vaccinurile

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >