Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Inregistrarea datei de nastere a copilului

Inregistrarea datei de nastere a copilului

Inregistrarea datei de nastere a copilului

Momentul in care copilul vine pe lume este un moment emotionat, plin de fercire, care ofera parintilor un sentiment de bucurie si mandrie. Totusi, lasand la o parte euforia momentului, trebuie sa te gandesti ca micutul tau va trebui intregistrat in mod legal la Oficiul de Stare Civila (Primarie). Asadar, pentru a putea actiona ca o mamica responsabila inca din primele zile de viata ale copilului, iti vom prezenta cum se inregistreaza data de nastere a copilului, ce acte iti sunt necesare si cat timp ai la dispozitie pentru a realiza acest lucru.

Cand si de la cine se primeste declaratia de nastere a copilului

Declaratia de nastere a copilului este eliberata, in termen de 3 zile de la nastere, de catre unitatea medicala unde a nascut recenta mamica. In cazul in care femeia a nascut la domiciliu, certificatul medical constatator al nasterii copilului este eliberat de dispensarul medical teritorial.

Acte necesare pentru certificatul medical constatator al nasterii copilului:

 • actul de identitate a mamei
 • certificatul de casatorie a parintilor (daca este cazul)

Acte necesare pentru declaratia de nastere a copilului:

 • certificatul medical constatator al nasterii copilului
 • actul de identitate al mamei (copie si original )
 • actul de identitate al persoanei care declara nasterea (copie si original)
 • in cazul in care copilul nu a fost conceput in cadrul casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momenttul declararii nasterii, este necesar ca tatal sa aduca actul de identitate pentru a trece datele sale in rubrica corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere declaratia priveste pe un copil din afara casatoriei, iar recunoasterea paternitatii are loc in momentul declararii nasterii, datele privind pe tatal copilului se inscriu in rubricile corespunzatoare din cuprinsul actului de nastere ce se intocmeste.
 • declaratie de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei, data de catre tata in fata ofiterului de stare civila care inregistreaza nasterea sau la notarul public, din care sa rezulte si numele de familie pe care il dobandeste copilul, la care se anexeaza consimtamantul mamei

Acte necesare in cazul in care ambii parinti sunt cetateni straini sunt necesare urmatoarele acte:

 • pasaportul parintelui cetatean strain/parintilor cetateni straini, respectiv actul de identitate pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, in original
 • fotocopie si traducerea legalizata a filei care contine datele de identificare din pasaportul parintilor
 • certificatul de casatorie al parintilor copilului si traducerea legalizata a acestuia (daca parintii sunt casatoriti)

Acte necesare in cazul in care mama este singura si necasatorita:

 • actul de identitate a mamei (copie si original)
 • certificatul de nastere al mamei in original
 • certificatul medical constatator al nasterii copilului

Cand se emite declaratia de nastere a copilului:

 • 15 zile, de la data nasterii copilului sanatos, care traieste in continuare
 • 3 zile, de la data nasterii copilului, in cazul copilului nascut mort
 • 24 de ore de la deces, in cazul copilului nascut viu, dar care decedeaza in intervalul celor
 • 15 zile de la data nasterii

Situatii aparte:

a) in cazul in care parintii copilului nu sunt casatriti sau au un nume de familie diferit, inregistrarea nasterii copilului se va efectua pe baza unei declaratii scrise si semnate de ambii parinsi in fata ofiterului de stare civila, din care sa rezulte numele de familie al copilului.

b) in situatia in care declaratia de nastere a copilului se realizeaza dupa expirarea termenelor legale anterior mentionate (dar nu mai tarziu de 1 an de la data de nastere a copilului), intregistrarea se va realiza doar pe baza aprobarii primarului. In acest caz in cuprinsul declaratiei se va face mentiune despre motivele intarzierii.

c) Daca declaratia de nastere a copilului se efectueaza dupa 1 an de la nasterea copilului, actul de nastere se va intocmi pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile cu privire la inregistrarea tardiva a nasterii.

d) In cazul in care exista o neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constator al nasterii si prenumele acestuia in declaratia verbala a unuia dintre parinti, inregistrarea numelui copilului se va realiza pe baza declaratiei scrise ale parintilor.

e) In cazul in care lipseste acordul parintilor cu privie la numele de familie a copilului, instanta de tutela va hotari si va comunica decizia definitiva si irevocabila serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau ofiterului de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale unde s-a produs evenimentul, in vederea intocmirii actului de nastere.

f) In cazul in care nasterea a avut loc in tren sau intr-un alt mijloc de transport ca de exemplu o nava sau avion, in timpul transportarii pe teritoriul Romaniei, intocmirea actului de intregistrare a copilului se va realiza la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor ori la Primaria localitatii unde mijlocul de transport a putut opri sau ateriza.

g) In situatia in care declarantul (unul dintre parinti) nu poate semna actul de inregistrare a copilului ofiterul de stare civila mentioneaza aceasta pe actul de stare civila, pe care il semneaza.

h) In cazul copiilor parasiti de parinti, intregistrarea copilului se va realiza in unitatea sanitara dupa un termen de 30 de zile de la intocmirea procesului verbal de constatare a parasirii copilului, semnat de reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia copilului, de reprezentantul politiei si cel al unitatii sanitare unde se afla copilul. Luand in considerare ca in acest caz nu se cunosc numele si prenumele copilului, acestea vor fi hotarate de catre primarul unitatii administrativ-teritoriale unde se va realiza inregistrarea copilului.

i) In cazul adoptiei se va intocmi un nou act de nastere a copilului de catre serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau de catre ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale care are in evidenta domiciliul persoanei care adopta copilul.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

1 comentariu
Anonim
Anonim in 13.04.2019
zau ma,de ce sa inregistrez copilul,sa fie toata vita lui SCLAV LA VOI,precizez ca copilul va va un NUME nu un nr de inregistrare,saraci de voi!!ce binevoitori sunteti voi,CRIMINALILOR
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

15 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >