Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » In ce conditii se poate obtine tutela copilului

In ce conditii se poate obtine tutela copilului

In ce conditii se poate obtine tutela copilului

Pentru a se dezvolta in conditii optime, copilul are nevoie de o autoritate parinteasca, materna sau paterna, care sa il ghideze in viata si sa il ajute sa depaseasca obstacolele vietii. In cazurile in care copilul isi pierde ambii parinti, este abandonat sau parintii acestuia divorteaza, statul ofera tutela acestuia unei persoane apropiate care demonstreaza a fi capabila sa se ocupe de procesul de crestere a acestuia. Asadar, in cazul in care ai divortat sau iti doresti sa obtii tutela copilului, iti vom prezenta cum poti actiona conform legii si ce obligatii si responsabilitati vei avea.

Ce este tutela copilului

Din punct de vedere legal, tutela este un mijloc juridic de ocrotire care intervine atunci cand minorul este lipsit de ocrotire parinteasca. Tutela se poate exercita doar in interesul minorului, atat in ce priveste persoana, cat si bunurile acestuia. Persoana care obtine tutela copilului este considerata de catre statul roman tutorele legal al acestuia si este obligat sa actioneze doar inspre binele copilului.

Cine poate fi numit tutore al copilului

 • unul dintre parinti (in cazul divortului sau decesului celuilalt parinte)
 • ambii parinti ai copilului
 • o ruda apropiata (in cazul decesului parintilor)
 • persoana care a decis sa adopte copilul (in cazul abandonului parintilor sau decesului acestora)

Cine nu poate fi numit tutore al copilului

 • un minor
 • o persoana pusa sub interdictie judecatoreasca
 • o persoana pusa sub curatela
 • parintele care este declarat din punct de vedere legal incapabil sa fie tutore
 • persoana care este inlaturata prin act autentic sau prin testament de catre parintele care exercita singur autoritatea parinteasca, in momentul mortii sale

Ce obligatii are tutorele copilului

 • sa asigure ingrijirea minorului
 • sa asigure dezvoltarea fizica si psihica a copilului
 • sa asigure educatia minorului
 • sa asigure copilului posibilitatea pregaririi profesionale
 • sa reprezinte minorul in actele juridice, dar numai pana la implinirea de catre acesta a varstei de 14 ani (dupa 14 ani, minorul are dreptul de a incheia acte juridice, doar cu incuviintarea scrisa a tutorelui)
 • sa prezinte anual instantei, o dare de seama despre modul cum s-a ingrijit de minor si de bunurile acestuia.
 • sa administreze bunurile minorului

Tutorele are obligatia de a administra cu buna credinta bunurile minorului. Din punct de vedere legal, tutorele nu poate sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia in numele minorului. Fara avizul Consiliului de familie si fara autorizarea instantei de tutela, tutorele nu poate sa redacteze acte de instrainare, imparteala, ipotecare sau grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului.

De asemenea, acestea nu poate sa renunte la drepturile partimoniale ale copilului si nu poate sa incheie acte care depasesc dreptul lui de administrare.

Totusi, tutorele poate instraina fara avizele sus mentionate doar bunurile minorului care sunt supuse pieirii, degradarii, alterarii si cele devenite nefolositoare pentru minor.

Trebuie inteles faptul ca tutela este o sarcina personala si gratuita prin care tutorele se obliga sa vegheze asupra procesului de crestere a copilului si sa il sustina atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere moral. In cazul mortii tutorelui, mostenitorii acestuia vor prelua sarcina tutelei, pana la numirea unui nou tutore de catre instanta.

Cine desemneaza tutorele copilului

Parintele poate desemna, fie prin act unilateral sau prin contract de mandat, fie prin testament, persoana care urmeaza sa fie numita tutore al copiilor sai dupa moartea acestuia. Totusi, aceasta desemnare poate sa fie revocata oricand de catre parinte.

In cazul in care nu exista o astfel de desemnare din partea unuia dintre parinti care a avut tutela copilului, dar a decedat, instanta judecatoreasca va hotari, tinand cont de aspectele morale si materiale, persoana care va obtine tutela copilului. In cazul in care sunt mai multe rude sau persoane apropiate care doresc a fi tutorele legal al minorului, instanta judecatoreasca va desfasura o analiza complexa si amanuntita a situatiei fiecaruia. Totusi, instanta poate desemna o persoana ca tutore a minorului, doar cu acordul acesteia.

Cine poate refuza tutela minorului

 • femeie insarcinata
 • mama a unui copil mic (sub 8 ani)
 • parintele care creste si educa 2 sau mai multi copii
 • persoana care sufera de probleme de sanatate (fizica sau mentala)
 • persoana are domiciliul departe de minor
 • persoana are varsta de 60 ani impliniti
 • persoana refuza din cauza intereselor cu privire la bunurile minorului

In ce cazuri se poate retrage tutela

 • tutorele nu a actionat spre binele minorului
 • instanta a sesizat un abuz din partea tutorelui
 • tutorele a folosit bunurile minorului in scopuri personale
 • in cazul unei neglijente grave

In cazul in care doresti sa obtii tutela copilului, este important sa poti demonstra instantei ca esti apta din punct de vedere fizic, mental, finaciar si moral. A creste un copil presupune o responsabilitate, motiv pentru care instanta judecatoreasca va desfasura o ancheta amanuntita inainte de a emite o hotarare.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

2 comentarii
Anonim
Anonim in 21.02.2018
Sunt mama a doua fetite ..una e la tata un e la mine ..vreau sa stiu ce trebuie să fac sa devin singurul tutore al fetiței care e la mine...vreau sa plec cu fetita in italia si tatăl nu imi da procura ..Ce trebuie să fac?
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza
Anonim
Anonim in 13.04.2016
sant decazuta din drepturile parintesti si sora mea are tutela copiilor mei,dar acuma vrea sa mi-i dea innapoi cum pot sa fac sa intru in drepturile parintesti? eu locuiesc in italia si vreau sa-i iau cu mine
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

15 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >