Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Drepturile gravidei la locul de munca

Drepturile gravidei la locul de munca

Drepturile gravidei la locul de munca

Daca te gandesti ca acum ca esti insarcinata te vei putea confrunta cu probleme la locul de munca sau vei trece prin situatii neplacute, trebuie sa stii ca statul te sustine conform Legii in vigoare, care afirma ca femeile insarcinate beneficeaza de o serie de drepturi pe care angajatorul este obligat sa le respecte, in cazul in care viitoarea mamica procedeaza in mod corespunzator. Asadar, pentru a putea face apel la drepturile tale ca salariata insarcinata, iti vom prezenta avantajele de care poti beneficia si modul in care ar trebui sa actionezi.

Conditii pentru a beneficia de drepturile gravidei la locul de munca

In primul rand trebuie sa stii ca pentru a putea beneficia de drepturile femeilor gravide, dar salariate, trebuie sa instiintezi in scris angajatorul de conditia ta fizica. Asadar, trebuie sa treci printr-un consult medical sau ginecologic, in urma caruia sa obtii o adeverinta medicala care sa ateste faptul ca esti insarcinata. Urmatorul pas este sa ii oferi angajatorului o adresa, insotita de adeverinta de la medicul de familie sau de la ginecolog care sa il informeze in mod oficial pe angajator de starea ta fizica. In cazul in care nu vei proceda in acest mod, angajatorul nu va fi obligat prin Lege sa respecte drepturile tale ca femeie insarcinata.

Drepturile gravidei la locul de munca

Program redus la locul de munca

Unul dintre drepturile tale ca salariata aflata in stare de graviditate este sa ai parte de un program redus la locul de munca. Asadar, in cazul in care in urma indicatiilor medicale, se constata ca ai nevoie de mai putine ore de lucru, poti face o cerere la care sa fie atasata adeverinta medicala care sa ateste faptul ca ai nevoie de un program de munca redus. In acest caz angajatorul este obligat sa scada orele de lucru, fara a-ti fi afectat si salariul. Totusi, trebuie sa stii ca programul de lucru poate fi redus cu maxim o patrime din durata normala.

Fara ore suplimentare sau schimb de noapte

Conform Legislatiei in vigoare, in timpul sarcinii, salariata nu trebuie sa fie supusa la ore suplimentare sau la un program de noapte. Datorita starii sale fizice, o femeie insarcinata nu ar trebui sa fie supusa unui efort ridicat si ar trebui sa aiba parte de orele de somn necesare pentru dezvoltarea optima a fatului.

Asadar, in cazul in care postul pe care il ocupi presupune lucrul noaptea sau ore suplimentare, poti face apel la acest drept si sa soliciti angajatorului sa schimbi programul de lucru.
Conform Legii 53/2003, in Art. 19 si 125, este considerata munca de noapte orice activitatea profesionala care dureaza mai mult de trei ore in intervalul 22:00 – 06:00.

Consultatii prenatale si dispensa pentru controalele de rutina

Conform legislatiei in vigoare, angajatorul are obligatia de a acorda salariatei gravide o dispensa pentru consultatiile prenatale de maxim 16 ore pe luna, dar doar cu conditia ca investigatiile sa se poata realiza doar in programul de lucru. In cazul in care analizele sau consultatiile se pot efectua si in afara programului de lucru, anagajatorul nu este obligat sa iti ofere aceste 16 ore. De asemenea, in urma controalelor de rutina, esti obligata sa aduci de la medicul specialist o adeverinta care sa ateste efectuarea controlului.

Deplasare in interes de servici sau detasarea de la locul de munca

Un alt drept de care ai putea beneficia fiind gravida este refuzarea detasarii de la locul de munca sau deplasarea in interes de serviciu. Legea considera ca datorita starii fizice a femeilor in aceasta perioada, deplasarile in interes de servicu ar putea solicita mult efort care ar putea dauna sarcinii.

Conditii de munca mai usoare

Conform OUG 96/2003, angajatorul este obligat sa iti ofere conditii de lucru optime astfel incat sarcina sa evolueze corespunzator. Asadar, in cazul in care locul tau de munca presupune conditii neadecvate pentru sarcina, poti redacta o cerere prin care soliciti angajatorului sa iti ofere conditiile necesare. Totusi, trebuie sa iti reamintim ca acest lucru este posibil doar in cazul in care acesta a fost anuntat in mod oficial printr-o cerere si o adeverinta medicala care sa confirme starea ta fizica.

Loc de munca stabil

Conform Legii 53/2003, Art. 60, odata ce angajatorul este informat in mod oficial prin intermediul unei adrese si unei adeverinte medicale de starea de graviditate a salariatei, acesta nu poate sa concedieze gravida decat in cazul falimentului sau in cazul unei reorganizari judiciare. Din aceasta cauza este important sa anunti angajatorul de starea ta in mod formal, prin intermediul unei adrese, insotita de o adeverinta medicala care sa ateste starea ta fizica.

Acestea sunt drepturile tale ca si salariata gravida de care ai putea beneficia in cazul in care procedezi in mod corespunzator. Nu trebuie sa uiti ca angajatorul trebuie sa fie anuntat in scris de starea ta de graviditate, inca din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata. In caz contrar, daca nu vei anunta anagajatorul de starea ta sau nu ii vei prezenta o adeverinta medicala care sa confirme starea ta fizica, acesta nu va fi obligat prin Lege sa respectele drepturile tale de gravida.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >