Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului cu dizabilitati

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului cu dizabilitati

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului cu dizabilitati

Trebuie sa stii ca statul sprijina intr-o oarecare masura parintii care se afla in situatia dificila de a creste un copil cu dizabilitati. Un astfel de copil este mai special si are nevoie de mai multa atentie si iubire, motiv pentru care si drepturile parintilor difera in acest caz. Trebuie sa constientizezi care sunt drepturile tale ca parinte al unui copil cu dizabilitati si sa te documentezi corespunzator pentru a putea sta cat mai mult timp posibil alaturi de copil acasa.

Concediul pentru cresterea unui copil cu handicap

Conform OUG 111/2010, cu modificarile si completarile OUG 124/2011 , unul dintre parinti poate beneficia de concediu de crestere a copilului care se poate incadra intre 1-2 ani. Totusi, in cazul in care copilul a fost diagnosticat cu dizabilitati, Legea permite ca unul dintre parinti sa stea in concediul pentru cresterea copilului o perioada de 3 ani.

Conditii de primire a concediului de crestere a unui copil cu handicap

 • solicitantul trebuie sa fie cetatean roman
 • solicitantul trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania
 • solicitantul trebuie sa locuiasca impreuna cu partenerul de viata si copilul
 • parintele trebuie sa prezinte un certificat de incadrare a copilului intr-un grad de handicap
 • parintele trebuie sa fi realizat venituri impozabile cu 12 luni inainte de data nasterii copilului
 • parintele trebuie sa aiba impozitele platite
 • angajatorul trebuie sa fie anuntat in scris, prin intermediul unei adrese insotita de o cerere pentru concediul de crestere a copilului si un certificat medical care sa ateste starea de sanatate a copilului

Trebuie sa stii ca poti beneficia de un concediu de crestere a copilului pana cand acesta implineste varsta de 7 ani. Asadar, pentru a beneficia de acest drept trebuie sa depui o cerere la angajator si sa il anunti cu privire la intreruperea activitatii profesionale, sa depui actele necesare la Primaria orasului, comunei, municipiului sau sectorului unde ai domiciliul.

Cine poate beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea unui copil cu handicap

 • unul dintre parinti care in urma cu 12 luni de la data nasterii copilului a realizat venituri impozabile
 • unul dintre parinti care a adoptat in mod legal copilul
 • persoana care ia in plasament copilul
 • persoana care este tutore al copilului

Indemnizatia de crestere a copilului cu dizabilitati:

Pentru concediul de crestere a copilului pana la 7 ani, statul ofera o indemnizatie lunara de 450 lei si se acorda copiilor care au implinit varsta de 3 ani, parintelui care a beneficiat de concediul de crestere a copilului si a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni de la data cererii indemnizatiei.

In cazul concediului de crestere a copilului pentru 3 ani, indemnizatia presupune 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei, dar nici mai mare de 3.400 lei.

In ceea ce priveste persoanele care au in plasament sau detin tutela unui copil cu dizabilitati au dreptul la o alocatie lunara de plasament, acordata in conditiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cuantum majorat cu 50%.

in toare cazurile de mai sus, aceasta indemnizatie este acordata doar in cazul in care solicitantul a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioate nasterii copilului si nu datoreaza bani statului. In caz contrar, acesta nu va putea beneficia de aceasta suma si se va incadra intr-o alta categorie. Asadar, persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute pentru primirea indemnizatieipentru cresterea copilului cu dizabilitati, vor primi o suma lunara de 300 lei pana cand acesta va implini varsta de 3 ani si 150 de lei pentru copilul cu dizabilitati care are varsta cuprinsa intre 3-7 ani.

Cand incepe plata indemnizatiei de crestere a unui copil cu dizabilitati

 • incepand cu data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, iar cererea a fost dupusa in termen de 60 de izle lucratoare de la acea data
 • odata cu emiterea certificatului de incadrare intr-un grad de handicap al copilului, dupa ce acesta a implinit varsta de 1 sau 2 ani. In acest caz indemnizatia va fi primita daca cererea a fost realizata in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Drepturi parinti a caror copil este cu dizabilitati:

program de lucru redus la 4 ore

Conform Legii, persoanele a carora copil este incadrat intr-o grupa cu handicap, au dreptul de a beneficia de un program redus la 4 ore pe zi pana cand acesta implineste 18 ani. De acest drept pot beneficia si persoanele care au in plasament un astfel de copil, persoanele care au adoptat un copil cu handicap sau persoanele care detin tutela copilului.
concedii medicale

Datorita faptului ca un copil cu dizabilitati are nevoie de mai multa atentie si ingrijire, statul ofera posibilitatea ca persoana care se ocupa de cresterea copilului sa beneficieze de concedii acordate in conditiile legii pentru ingrijirea copilului care necesita tratament (la domiciuliu sau ambulatoriu), internare sau tratament de reabilitare/recuperare pana cand acesta implineste varsta de 18 ani.

Suma lunara

Pentru persoanele care au in grija un copil cu dizabilitate grava sau accentuata, dar care nu realizeaza alte venituri decat beneficiile de asistenta sociala destinata persoanelor cu dizabilitati, statul acorda o suma lunara in valoare de 450 lei.

Stimulentul de insertie in cazul unui copil cu dizabilitati:

In cazul in care ai decis sa reiei activitatea profesionala inainte de terminarea concediului de crestere a copilului cu dizabilitati, statul iti ofera un stimulent de insertie in valoare de 500 de lei pana cand acesta a implinit varsta de 3 ani. In cazul in care ai optat inca de la inceput pentru un concediu de crestere a copilului de 1-2 ani, stimulentul de insertie va fi oferit de stat pana cand cand copilul va implini varsta respectiva.

Asadar, precum ai putut observa, poti sa beneficiezi de un concediu mai indelungat pentru a sta acasa alaturi de puiul tau. Copii cu dizabilitati au nevoie de mai multa iubire, atentie si ingrijire, motiv pentru care si statul ofera un concediu pentru crestere a copilului mai mare ( 3 ani). Din aceatsa cauza noi te sfatuim sa te documentezi corespunzator si sa profiti de drepturile tale pentru a putea sta alaturi de copilasl tau cat mai mult posibil.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

1 comentariu
Anonim
Anonim in 16.06.2016
Intrebare: Parintii in concediu crestere copil pot face venituri suplimentare pana in valoarea a 3000 lei pe an: parintele unui copil cu dizabilitati in concediu crestere copil 3-7 ani poate face venituri suplimentare si in baza carei legi, ca e destul de greu sa cresti un copil special dintr-o indemnizatie de 450 lei/lunajQuery111108029166711494327_1466095684342??
Comentariu folositor?Da(0) / Nu(0) - Raspunde | Raporteaza

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >