Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav

Trebuie sa stii ca atunci cand copilasul tau este bolnav ai posibilitatea sa stai acasa si sa il ingrijesti. In aceste situatii, cel mic are nevoie de multa atentie si iubire, motiv pentru care statul permite unuia dintre parinti sa solicite concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav. Pentru a putea beneficia de drepturile tale, este indicat sa fii documentat/a corespunzator si sa stii cum ar trebui sa procedezi corect.

Cand pot beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului

Poti beneficia de concediul medical pentru ingrijirea copilului odata ce ai depus cererea la angajator, insotita de o adeverinta medicala care atesta starea copilului. In cazul in care nu anunti angajatorul in scris, acesta nu este obligat sa iti acorde concediul medical si te poate sanctiona conform politicii interne ale firmei.

Cine poate prescrie concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav

Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical parintelui pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice. Aceste zile pot fi consecutive sau se pot lua pe o durata mai lunga de timp (ex: 3 zile intr-o saptamana, 4 zile in alta saptamana etc).

Medicul curant din ambulatoriu de specialitate sau din cadrul spitalului unde a fost consultat sau internat copilului, are dreptul de a acorda parintelui concediu medical pentru ingrijirea celui mic, cu durata de maxim 30 de zile calendaristice.

Conditii pentru primirea concediului si indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav:

  • solicitantul trebuie sa realizeze o cerere in scris angajatorului pentru concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
  • solicitantul trebuie sa aduca de la medicul de familie sau de la medicul curant o adeverinta medicala care sa ateste starea copilului
  • solicitantul trebuie sa fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical

Indemnizatia pentru concediul de ingrijire a copilului:

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului consta in 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Durata de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia unor situatii in care, prin natura ei, boala dureaza mai mult ca de exemplu: boala contagioasa, copilul este supus unor interventii chirurgicale, este imobilizat in aparat ghipsat, copilul sufera de cancer sau malformatii.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani care sufera de astfel de boli grave sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente se acorda pe o perioada mai lunga de timp, doar pe baza certificatului medical emis de medicul de familie sau de specialist.

Cine poate beneficia de concediul si indemnizatia de ingrijire a copilului bolnav

  • unul dintre parintii copilului care se ocupa de ingrijirea acestuia
  • parintele care a obtinut in mod legal custodia copilului in urma adoptiei
  • persoana care are copilul in plasament
  • persoana care insoteste copilul la tratament in strainatate
  • asiguratul caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau in plasament familial

Tratamentul copilului in afara Romaniei:

Trebuie sa stii ca in cazul in care tratamentul copilului are loc in afara tarii, parintele care il insoteste poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, cu conditia de a atesta necesitatea acestui fapt prin intermediul unei adeverinte de la medicul de familie de la medicul curant.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se poate transfera in tara in care copilul are parte de tratatment. Astfel, suma se poate transfera in tarile in care solicitantul si copilul isi stabilesc temporar resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale din care Romania face parte. Este important sa stii faptul ca in acest caz indemnizatia se poate da si in moneda tarii respective.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se suporta integral din bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >