Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Concediul de crestere a copilului obligatoriu pentru tata

Concediul de crestere a copilului obligatoriu pentru tata

Concediul de crestere a copilului obligatoriu pentru tata

Din ce in ce mai multe studii demonstreaza faptul ca prezenta tatalui in procesul de crestere si dezvoltare a copilului este foarte importana, motiv pentru care statul a introdus o lege care sa asigure respectarea acestui aspect. Trebuie sa intelegi ca inca din primii ani de viata, copilul are nevoie atat de prezenta mamei, cat si de prezenta tatalui si de aceea este indicat sa aiba parte de concediu si tatal micutului. Asadar, pentru a intelege mai bine acest aspect, iti vom prezenta ce presupune concediul obligatoriu al tatalui si in ce conditii se pune in aplicare.

Ce inseamna concediul de crestere a copilului obligatoriu pentru tata

Luand in considerare faptul ca de regula mamele sunt cele care beneficiaza de concediul de crestere si ingrijire a copilului, statul roman a hotarat sa il impulsioneze si pe tata sa se implice in viata copilasului, inca din primii ani de viata.

Conform HG nr. 57/2012, o luna din concediul de crestere si ingrijire a copilului acordat mamei va reveni tatalui. Asadar, daca mama a optat pnetru un concediu de 1 an, aceasta va sta acasa cu copilul 11 luni si o luna ii va fi alocata tatalui. Acest tip de concediu este cunoscut si sub denumirea de concediu paternal.

In ce conditii tatal nu poate beneficia de concediul de crestere a copilului obligatoriu

  • tatal nu intruneste conditiile necesare de acordare a concediului de crestere a copilului
  • tatal nu a realizat venituri impozabile in urma cu 12 luni de la data respectiva
  • familia este monoparentala
  • tatal nu lucreaza in Romania
  • persoana indreptatita nu solicita concediu pentru cresterea copilului, ci doreste sa beneficieze de acordarea stimulentului de insertie

Ce se inampla daca tatal nu beneficiaza de concediul obligatoriu pentru cresterea copilului

Chiar daca tatal nu doreste sa beneficieze de concediul de crestere a copilului, tot se va scadea o luna din concediul de care beneficiaza mama (concediul de maternitate). Astfel, daca mama a optat pentru un concediu pentru cresterea copilului de 1 an, aceasta va trebui sa se intoarca la lucru dupa 11 luni si nu dupa 12 luni. In cazul in care mama nu doreste sa se intoarca la lucru pana cand copilasul nu implineste 1 an, aceasta poate opta pentru concediu fara plata, insa trebuie sa anunte in scris angajatorul de decizia ei.

Conform legii OUG 111/2010, pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie pana cand copilul implineste varsta de 2 ani, mama va trebui sa realizeze venituri impozabile inainte ca bebelusul sa implineasca 1 an. In cazul in care tatal nu doreste sa beneficieze de concediul obligatoriu de o luna, atunci mama are dreptul la doar 11 luni de concediu pentru cresterea copilui, ceea ce face ca plata stimulentului sa fie conditionata de intoarcerea mamei la lucru inainte de varsta de 11 luni ai copilului. In cazul in care mama isi reia activitatea in ziua in care copilasul implineste 11 luni sau mai tarziu, aceasta nu va beneficia de stimulentul de insertie.

Asadar, noi te sfatuim sa il convingi pe partener sa beneficieze de concediul de crestere a copilului si sa stea o luna acasa cu cel mic. Trebuie sa nu uitati faptul ca atat tu, cat si partenerul tau aveti un impact asupra procesului de dezvoltare fizica si psihica a copilului si de aceea este foarte important ca amandoi sa fiti prezenti in viata acestuia.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >