Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Familia » Legislatia familiei » Concedierea gravidelor este ilegala

Concedierea gravidelor este ilegala

Concedierea gravidelor este ilegala

Daca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa fii concediata. Mai multe femei se tem sa impartaseasca bucuria unei sarcini la locul de munca din cauza posibilitatii de pierdere a postului. Din pacate, intr-adevar unii anagajatori evita sa angajeze femei tocmai din motivul ca vor putea concepe un copil si vor lipsi de la locul de munca o perioada de 1-2 ani. Totusi, statul apara gravidele, interzicand angajatorului sa le concedieze doar pe considerentul sarcinii. Asadar, iti vom prezenta legislatia in vigoare pentru a-ti putea aparea drepturile de salariata insarcinata.

Conform OUG 96/2003 nu pot fi concediate, din motive care tin de starea lor fizica, urmatoarele categorii de salariate:

  • salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza
  • salariatele care se afla in concediu de risc maternal
  • salariatele care se afla in concediu de maternitate

Asadar, precum ai putut observa, conform Legislatiei in vigoare, femeile insarcinate nu pot fi concediate, insa acestea trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a beneficia de acest drept.

Conditii pentru a se aplica legea in vigoare:

  • salariata insarcinata trebuie sa treaca printr-un consult medical care sa ateste starea sa de graviditate
  • salariata are obligatia de a anunta anagajatorul printr-o adresa, careia sa ii ataseze o adeverinta medicala, prin care sa il informeze de starea sa de graviditate

In ce cazuri salariata gravida poate fi concediata

In cazul in care femeia insarcinata nu anunta in mod oficial anagajatorul de starea sa fizica, acesta are dreptul de a o concedia din motive justificabile. Astfel, OUG 96/2003 se pune in aplicare doar in cazul in care angajatorul a fost informat in mod oficial de starea de graviditate a salariatei.

De asemenea, salariata gravida poate fi concediata in cazul unei reorganizari judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. Astfel, daca firma se afla in faliment sau se desfinteaza postul salariatei gravide, anagajatorul are dreptul de a desface contractul de munca.

Astfel, precum poti observa, daca vei proceda in mod corect si vei informa oficial angajatorul de starea ta de graviditate, acesta va fi obligat sa actioneze conform legislatiei in vigoare si sa nu te concedieze. Trebuie sa constientizezi ca statul ofera mai multe beneficii viitoarelor mamici, de care tu si alte femei ar trebui sa beneficiati. Asadar, citeste drepturile femeilor gravide la locul de munca si afla care sunt drepturile tale ca salariata gravida.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Mamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtMamele care lucreaza pot beneficia de pauza de alaptare sau program mai scurtSituatia legala a copiilor in urma divortuluiSituatia legala a copiilor in urma divortuluiTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieTot ce trebuie sa stii despre stimulentul de insertieLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoalaLegislatia privind alimentatia copilului la gradinita si scoala
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >