10 tehnici de comunicare cu adolescentul - partea II
de Alexandra Bortes
5. Mesajul sa fie clar si precis
In aceasta etapa a vietii lui, adolescentul va fi mai nerabdator si mai impulsiv motiv pentru care nu va avea rabdare pentru explicatiile lungi. Asadar, pentru a-l determina sa te asculte si sa tina cont de cele spuse, te sfatuim sa iti construiesti mesajul in mod clar, precis si concis.
6. Controleaza-ti tonul vocii
Acum adolescentul va avea deja abilitatea de a detecta emotiile sau starea ta prin intermediul vocii si de aceea te sfatuim sa incerci sa controlezi aspectele care tin de comunicarea paraverbala. Chiar daca esti nervoasa sau suparata nu este indicat sa ridici tonul vocii la copilul tau deoarece el nu va reactiona pozitiv, ci din contra, va deveni si mai irascibil.
In general, tinerii, atunci cand observa ca parintii lor sunt suparati sau ridica vocea la ei atunci cand discuta, adopta unul dintre aceste doua comportamente: fie devin agresivi si ridica si ei vocea pentru a demonstra ca pot sfida autoritatea (comportament agresiv), fie pleaca si ignora cele spuse (comportament pasiv).
7. Petreceti timp in familie
Desfasurarea diferitelor activitati impreuna in familie reprezinta un prilej minunat pentru a initia diverse conversatii prin intermediul carora adolescentul sa poata sa isi exteriorizeze sentimentele. Astfel ca iti recomandam sa incerci sa stabiliti de comun acord 1-2 zile in care intreaga familie sa manance impreuna sau sa organizati mici excursii prin apropiere. In cazul lipsei de timp si o plimbare prin parc ar putea sa va ajute in procesul de comunicare.
8. Sfatuieste-l, nu ii impune!
Adolescentul, din cauza dezechilibrelor hormonale, va simti nevoia de a se afirma si de a demonstra celor din jur ca este destul de mare pentru a decide singur. Asadar, atunci cand doresti sa ii transmiti copilului tau un anumit mesaj, incearca sa il prezinti sub forma de sfat sau parere. In cazul in care ii vei impune parerea ta sau vei dori sa il obligi sa actioneze intr-o anumita directie, vei putea observa cum va reactiona impotriva spuselor tale dinadins.
9. Repeta mesajul
Adolescentul in aceasta perioada va fi mai agitat si preocupat sa interactioneze cu cei din jurul sau, motiv pentru care este posibil ca acesta sa uite ceea ce i-ai spus. Tinerii sunt mai impulsivi si mai neatenti in aceasta faza a vietii lor si de aceea noi te sfatuim sa ii amintesti mesajul de cateva ori, fara a exagera. Una dintre principalele motive pentru care adolescentii se cearta cu parintii lor este cicalirea si insistenta pe anumite teme.
10. Ofera-i timp
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le comit parintii in general este ignorarea adolescentului sau acordarea unui timp redus pentru comunicarea mesajului, astfel, daca adolescentul simte ca nu i se acorda timpul necesar pentru a-si transmite mesajul, el va prefera data viitoare sa evite procesul de comunicare. De aceea noi iti recomandam sa aloci copilului tau macar o ora pe zi in care sa iti poata impartasi sentimentele si emotiile care il incearca in aceasta perioada.
Asadar, acestea sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont penru o comunicare eficienta cu adolescentul tau. Chiar daca uneori acesta este irascibil sau nu doreste sa comunice, tu incearca sa ii demonstrezi ca ii oferi suportul tau moral si ca poate conta pe sfaturile tale indiferent de siuatie.
Citeste prima parte a articolului
Tu cum reusesti sa comunici eficient cu adolescentul tau?




Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de user_07706 pe 12.02.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim