Furia la adolescenti

In aceasta etapa a vietii, adolescentul trece prin schimbari fizice si pishice care are putea sa il afecteze din punct de vedere comportamental sau emotional. Una dintre efectele acestor schimbari este furia la adolescenti, manifestata prin diverse forme. In acest caz, spijinul parintilor si climatul familial armonios reprezinta factori cheie in vindecarea adolescentului. In continuare, noi iti vom prezenta cum poti identifica o astfel de situatie si cum ar trebui sa actionezi in mod adecvat.
Ce determina furia la adolescenti?
Copilul tau va trece in aceasta perioada prin dezechilibre homonale care ar putea sa il afecteze din punct de vedere emotional, determinand stari de furie sau de frustrare. Trebuie sa intelegi ca aceasta etapa este una tulmutoasa si dificila pentru copilul tau, el incercand sa se identifice pe sine si sa se inteleaga. Adolescentul trebuie sa faca fata diferitelor tentatii care il pot plasa in situatii dificile precum refuzarea consumului de alcool sau droguri. Acesta ar putea sa fie o cauza care sa determine starea de furie si de frustrare.
Si inceperea vietii sexuale poate sa il streseze din punct de vedere emotional pe copil, acesta apeland la diverse surse de informare pentru a se pregati pentru acest moment. De aceea este recomandat sa discuti cu adolescentul tau despre schimbarile fizice prin care va trece si sa il pregatesti pentru prima sa experienta sexuala.
Din pacate toate aceste emotii ar putea sa determine o stare de furie a adolescentului, manifestata sub diferite forme. Trebuie sa intelegi ca fiecare copil este unic in felul lui si are un mod particular de a face fata stresului din perioada adolescentei.
Simptomele unei stari de furie la adolescenti:
- comportament agresiv
- stare de agitatie
- contrazicerea permanenta
- limbaj agresiv
- insomnie
- nerabdarea
- evitarea membrilor familiei
Sfaturi pentru parinti:
Intelege adolescentul
Primul pas pentru a-l ajuta pe adolescent este intelegerea emotiilor prin care trece. Asadar, iti propunem sa iti amintesti perioada in care ai trecut si tu prin aceste stari si sa incerci sa te pui in locul copilului tau. Astfel vei putea constientiza cat de greu ii este sa faca fata tuturor situatiilor dificile in care se regaseste. El, in aceasta perioada, va trece prin schimbari fizice si psihice, va incerca sa obtina performante scolare, va dori sa fie acceptat si integrat intr-un grup social si se va pregati pentru inceperea vietii sexuale.
Comunica sincer si deschis
Adolescentul va avea nevoie in aceasta etapa a vietii lui de o comunicare eficienta cu tine si cu partenerul tau, astfel incat atunci cand simte nevoia, sa apeleze la voi. Psihologii recomanda ca atunci cand copilul trece printr-o criza de furie, sa nu ridici vocea la el sau sa incerci sa il calmezi, ci solutia este lasarea copilului sa se linisteasca in ritmul sau. Odata ce acesta s-a calmat, este indicat sa incerci sa initiezi o discutie lejera care sa ii ofera adolescentului confortul psihic necesar. El nu trebuie certat si presat, ci din contra, el trebuie tratat cu atentie si rabdare, astfel incat sa simta ca se bucura de spijinul familiei.
Determina-l sa isi exteriorizeze emotiile
Chiar daca crezi ca prin atacul de furie copilul tau si-a exprimat toate emotiile, trebuie sa stii ca deseori acesta ascunde anumite frustrari sau temeri pe care nu doreste sa le impartaseasca cu nimeni. De aceea este recomandat sa il incurajezi sa fie deschis fata de tine si sa isi exteriorizeze emotiile sau temerile care il consuma. Poti sa ii propui petrecerea timpului liber in familie, organizand un picnic sau o excursie care sa il relaxeze si sa il elibereze de stresul acumulat in acea perioada. De asemenea, este foarte important sa ii spui mereu cat de mult il iubesti si ca indiferent de situatie, el va putea conta pe spijinul tau.
Apeleaza la ajutor specializat
In cazul in care observi ca, in ciuda eforturilor tale, adolescentul nu isi schimba comportamentul, iti recomandam sa ii propui sa apelati la un ajutor specializat. Trebuie sa mentionam faptul ca modul in care ii vei face aceasta sugestie va putea determina un raspuns favorabil sau nu. Una dintre principalele greseli comise de parinti in aceasta situatie este excluderea copilului si tratarea acestuia de parca ar avea o boala incurabila.
O astfel de atitudine este gresita deoarece daca adolescentul va simti ca trebuie sa faca fata acestei situatii singur, el va refuza propunerea inca de la prima discutie. Daca ii vei spune copilului ca veti merge impreuna la psiholog pentru a discuta problemele prin care trece intreaga familie, este posibil ca acesta sa accepte si sa coopereze cu tine si partenerul tau.
Asadar, in cazul in care tanarul adolescent trece printr-o astfel de stare, noi te sfatuim sa actionezi cu calm si rabdare, oferindu-i spijinul si iubirea de care are nevoie. Stim ca probabil vei fi obosit/a de la lucru si iti va fi greu sa actionezi in acest mod, insa trebuie sa te gandesti ca ajutorul oferit adolescentului de catre famile este cel mai important.
Copilul tau cum a trecut peste aceasta etapa?




Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de user_07237 pe 12.04.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
de sim_03527 pe 17.08.2017
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim