Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Adolescenti 14-18 ani » Comportament adolescenti » Comportamentul pasiv-agresiv al adolescentului

Comportamentul pasiv-agresiv al adolescentului

Comportamentul pasiv-agresiv al adolescentului

Adolescenta este o perioada de tranzit in care tanarul tau nu va putea fi tratat nici ca un copil, nici ca un adult, fapt ce ar putea sa ii afecteze dezvoltarea emotionala sau comportamentul. Aceasta etapa a vietii il va plasa pe adolescentul tau in diverse situatii dificile care il vor influenta negativ sau pozitiv. Din pacate, din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu probleme care ii determina sa isi schimbe comportamentul in mod negativ.

Un astfel de caz este si cel care vizeaza comportamentul pasiv-agresiv al adolescentului, considerat a fi o modalitate prin care tanarul isi exprima temerile, frustrarile, supararile si emotiile care il incearca in aceasta perioada. Pentru a-l putea ajuta, in continuare ti-am pregatit un articol despre ce este si cum se manifesta comportamentul pasiv-agresiv.

Cum se simte un adolescent in aces caz

 • neascultat si neinteles
 • ca eforturile sale nu sunt apreciate de cei din jur
 • nesigur pe fortele proprii
 • frica de a fi acceptat de cei din jurul sau
 • neindreptatit in anumite cazuri
 • derutat (din cauza schimbarilor fizice si psihice ale adolescentei)

Cum se manifesta un comportament pasiv-agresiv

Fiecare adolescent se manifesta intr-un anumit mod, in functie de personalitatea si de factorii care ii influenteaza deciziile. Totusi, exista cateva simptome generale care ar putea sa iti indice ca adolescentul tau este afectat din punct de vedere emotional si ca are nevoie de ajutor pentru a-si regasi echilibrul. Trebuie sa nu uiti faptul ca acesta trece printr-o perioada dificila, motiv pentru care este recomandat sa ii oferi timp si intelegere astfel incat el sa isi poata exterioriza sentimentele si temerile.

Primul semn al unui astfel de comportament apare atunci cand trebuie luate anumite decizii. Astfel ca in aceasta situatie, vei observa cum adolescentul va afisa o pasivitate si un dezinteres fata de discutie (comportament pasiv), insa in momentul in care i se va cere efectuarea unei sarcini care s-a stabilit anterior, el va reactiona agresiv, protestand si argumentand inutilitatea si ineficienta sarcinii respective (comportament agresiv). Totusi, acestea nu sunt singurele semne care ar putea sa iti indice ca tanarul are probleme din punct de vedere comportamental, el putand sa manifeste si urmatoarele simptome.

Simptomele comportamentului pasiv-agresiv la adolescenti

 • evitarea responsabilitatilor si nerespectarea promisiunilor
 • resentimente si invinovatirea celor din jur pentru diverse situatii
 • reticenta in acceptarea sugestiilor celorlalti
 • performante scolare slabe
 • neintegrarea intr-un grup social
 • observatii rautacioase la adresa membrilor familiei
 • atitudine de nepasare
 • ignorarea persoanelor care nu ii sunt pe plac

Un astfel de comportament ar putea sa il impiedice pe adolescent sa socializeze si sa lege prietenii, fapt ce poate determina o depresie. De aceea este important sa urmaresti comportamentul copilului tau si sa incerci sa identifici cauzele pentru care acesta a decis sa adopte o astfel de atitudine.

Trebuie sa iei in considerare faptul ca adolescentul va incerca in aceasta etapa a vietii lui sa faca fata noilor schimbari si emotii prin diverse forme, una dintre acestea fiind si comportamentul pasiv-agresiv. Este posibil ca acesta sa fie trist sau frustrat de anumite aspecte, motiv pentru care el va incerca printr-un astfel de comportament sa isi exprime resentimentele.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Anxietatea sociala la adolescenti - ce este si ce poti faceAnxietatea sociala la adolescenti - ce este si ce poti faceSemne ca adolescentul are un anturaj nepotrivitSemne ca adolescentul are un anturaj nepotrivitCe sa fac daca adolescentul nu ma mai ascultaCe sa fac daca adolescentul nu ma mai ascultaComportamentul antisocial al adolescentuluiComportamentul antisocial al adolescentului
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >