Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Scolari 6-13 ani » Educatie si joaca » Ce influenteaza procesul de invatare a scolarului

Ce influenteaza procesul de invatare a scolarului

Ce influenteaza procesul de invatare a scolarului

Procesul de invatare presupune un proces specific uman, pe care copilasul tau il va manifesta in diverse situatii. Asa cum fiecare prichindel este diferit si modul de invatare adoptat de acesta poate fi distinct. De aceea, daca observi ca micutul tau adopta un anumit stil, nu incerca sa intervii. Pentru a putea intelege mai bine modalitatea de invatare a scolarului iti vom prezenta care sunt factorii care pot sa il influenteze si ce procese psihice implica invatarea.

Factori externi care pot influenta procesul de invatare a scolarului:

 • familia
 • schimbarea mediului
 • colegii de clasa
 • prietenii
 • copii din noul grup social
 • cadrele didactice
 • starea de sanatate (fizica si psihica)
 • sistemul de invatamant

Factori interni care pot influenta procesul de invatare a scolarului

 • motivatia (intrinseca, extrinseca)
 • vointa
 • capacitatea intelectuala a copilului
 • gradul de concentrare a copilului
 • tipul de atentie
 • tipul de memorie (auditiva, vizuala, chinestezica)

In ceea ce priveste invatarea de catre scolar, acesta ar putea sa fie influentat atat de factorii anterior prezentati, cat si de 3 procese: atentia, motivatia si perceptia.

Perceptia

Aceasta reprezinta primul proces care apare in cadrul invatarii si presupune ca scolarul sa recepteze informatiile primite din jurul sau. Atunci cand ne referim la informatii trebuie sa facem precizarea ca nu este vorba doar de cuvinte, ci si de sunete, imagini, senzatii.

In aceasta perioada copilul va fi mai atent la schimbarile care survin si va incerca sa exploreze noile subiecte sau domenii care i se prezinta. Din punct de vedere psihologic, perceptia presupune cunoasterea obiectelor si fenomenelor cu care intra in contact copilul si constientizare lor atunci actioneaza asupra organelor senzoriale.

Atentia

Atentia este un proces care face parte din invatare si care are rolul de a orienta si concentra activitatea copilului asupra unui obiect sau fenomen pe care l-a perceput. Ea este foarte importanta in acesta perioada deoarece asigura o mai buna receptare senzoriala a stimulilor, o intelegere mai profunda a mesajului primit, dar si o selectare a abilitatilor si deprinderilor adecvate.

Atentia scolarului poate sa fie si ea influentata de anumiti factori externi precum noutatea fenomenelor/ obiectelor, intensitatea stimulilor, contrastul, zgomotul, miscarea sau de factori interni precum: interesul, motivatia, vointa, personalitatea, etc. Este important sa tii cont de acesti factori atunci cand iti certi copilasul ca nu este atent. Este posibil ca atentia sa ii fie distrasa din cauza factorilor anterior prezentati.

Trebuie sa intelegi ca acest proces se caracterizeaza defapt printr-o ingustare a campului perceptiv, inspre un anumit obiectiv, care este selectat dintre multiplele surse de informatii. Astfel spus, atentia poate fi definita ca proces psihofiziologic de orientare si concentrare selectiva a functiilor psihice si psiho-comportamentale a scolarului spre un anumit obiect.

Atentia poate sa fie clasificata in 3 tipuri:

 • atentia involuntara
 • voluntara
 • postvoluntara

Motivatia

Motivatia scolara consta in ansamblul de factori/cauze care il pot determina pe copilul tau sa participe la ore si sa incerce sa atinga performante scolare. Trebuie sa stii ca motivatia prichindeulului poate sa fie de 2 tipuri: motivatia intrinseca (factori care actioneaza din interior) si motivatia extrinseca (factori externi care pot influenta randamentul scolar).

In ceea ce priveste motivatia intrinseca, putem mentiona: vointa, capacitatea intelectuala, aspiratia spre performante scolare si dorinta de calificare superioara, iar in ceea ce priveste motivatia extrinseca ne vom referi la : obtinerea de recompense, evitarea pedepselor, dorinta de recunoastere, obtinerea respectului, integrarea intr-un grup social, recunoasterea familiei sau teama de a obtine rezultate neadecvate. 

Asadar, acestea sunt cateva dintre conditiile care pot interveni in procesul de invatare a scolarului. Important este sa actionezi cu rabdare si sa ii acorzi atentie copilului tau atunci cand observi ca se confunta cu anumite dificultati in procesul de invatare. De asemenea, te sfatuim sa incerci sa ii oferi conditiile necesare pentru procesul de invatare precum birou, lumina adecvata, liniste in timp ce invata etc. 

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Analizele medicale nu mai sunt obligatorii la inceperea noului an scolarAnalizele medicale nu mai sunt obligatorii la inceperea noului an scolarStructura anului scolar 2015-2016 aduce schimbari surpriza pentru eleviStructura anului scolar 2015-2016 aduce schimbari surpriza pentru eleviProcesul de invatare si memoria la scolariProcesul de invatare si memoria la scolariImportanta lecturii pentru scolarImportanta lecturii pentru scolar
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Solutie antimucegai
de user_10745 pe 19.11.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Vreau un bebe
de Andrea26 pe 26.07.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >