Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Scolari 6-13 ani » Educatie si joaca » 4 tipuri de invatare a scolarului

4 tipuri de invatare a scolarului

4 tipuri de invatare a scolarului

Odata cu trecerea copilului de la gradinita la scoala acesta va cunoaste diferite tipuri de invatare care sa il ajute in randamentul scolar, dar si in adaptarea la noul mediu. Acest proces are un rol esential in dezvoltarea psihica a scolarului, dar si in formarea cmportamentului lui. De aceea este recomandat sa cunosti tipurile de invatare si modul in care copilasul tau ar putea sa le utilizeze in diverse situatii.

Inainte de a identifica tipurile de invatare, trebuie sa stii ca acest proces cunoaste 4 etape:

 • Receptarea si inregistrarea materialului
 • Activarea cerebrala a informatiilor primite
 • Intelegerea si generalizarea mesajului primit, prin formarea de notiuni, principii etc.
 • Fixarea in memorie si actualizarea informatiilor atunci cand este necesar

Procesul de invatare a scolarului poate sa fie influentat atat de factori interni, cat si de factori externi. In ceea ce priveste prima categorie, ne referim la abilitatile copilului, la capacitatea sa intelectuala, la gradul de concentrare de care dispune, la motivatia si vointa acestuia.

Pe de alta parte, factorii externi sunt aceia care pot influenta invatarea din exterior si care nu mai tin de scolar: sistemul de invatamant, colegii de clasa, grupul social din care face parte, competentele cadrelor didactice, climatul familial, relatia parinte-copil, relatia profesor-parinte-copil etc.

Invatarea sociala

Acest tip prespune ca scolarul sa aiba un randament scolar in functie de modul in care cei din jurul sau au reusit acest lucru. In aceasta perioada, copii tind sa observe comportamentul celor apropiati si sa actioneze conform lor. De aceea, este posibil ca un copil care stie ca parintii sai nu au obtinut un randament scolar sa nu fie foarte interesat in ceea ce priveste performantele scolare.

In acest caz un factor esential in determinarea prichindelului sa invete este exemplul personal. Asadar, te sfatuim sa ii povestesti experienta ta scolara, incurajandu-l si motivandu-l sa fie atent la ore si sa incerce sa recepteze informatiile transmise de profesori.

Invatarea spontana sau sociala

Invatarea sociala consta intr-o invatare neorganizata si instinctiva. Aceasta se manifesta pentru prima data in cadrul familei, iar apoi este aplicata de catre copil si in cadrul unui grup social. Prin intermediul unui astfel de proces scolarul va reusi sa isi dezvolte si latura emotionala (valorile, principiile morale, motivatia intrinseca etc).

Invatarea sistematica

Acest tip presupune un tip de invatare organizata, manifestata de catre copil intr-un cadrul organizat si anume scoala.
In ceea ce priveste acest proces, invatarea se poate clasifica in doua categorii:
1. Invatarea sistematica senzorio-motorie care este bazata pe formarea de abilitati si deprinderi motorii (invatarea scrisului, a desenului tehnic, a practicarii sporturilor)
2. Invatarea sistematica cognitiva prin intermediul careia copilul dezvolta capacitatea de a insusi cunostiinte si de a forma capacitati intelectuale precum rezolvarea unor probleme, memorarea de formule matematice etc.

Invatare prin argumentare

Odata inscris la scoala copilasul tau va incepe sa se dezvolte din punct de vedere intelectual, analizand si trecand prin filtrul personal informatiile primite. Din aceasta cauza este recomandat, ca atunci cand doresti ca micutul tau sa invete un anumit lucru, sa acorzi o importanta deosebita argumentarii si explicatiei. In cazul in care copilasul tau are dificultati in ceea ce priveste o materie, iti recomandam sa il provoci la discutie si sa incerci sa initiati o dezbatere pe subiectul respectiv.

Conform studiilor prezentate de R. Gagné in lucrarea sa intitulata “Conditiile invatarii”, se pot identifica 7 tipuri de invatare:

 • invatare stimul-raspuns
 • invatare bazata pe inlantuirea de miscari
 • invatare bazata pe asociatiile verbale complexe
 • invatarea conceptelor concrete pentru a utiliza cuvintele
 • invatarea regulilor, legilor si formulelor matematice
 • invatare prin discriminare (cand scolarul poate diferentia aspecte sau obiecte din diverse puncte de vedere)
 • invatare de semnale

Astfel, scolarul poate utiliza diferite tipuri de invatare, aplicabile in diverse situatii. Important este sa actionezi cu rabdare in cazul in care scolarul tau nu se descurca foarte bine cu o anumita materie. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare copil are modalitatea sa de a invata si de aceea este posibil ca acesta sa procedeze intr-un mod diferit decat al tau cand invata.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Analizele medicale nu mai sunt obligatorii la inceperea noului an scolarAnalizele medicale nu mai sunt obligatorii la inceperea noului an scolarStructura anului scolar 2015-2016 aduce schimbari surpriza pentru eleviStructura anului scolar 2015-2016 aduce schimbari surpriza pentru eleviProcesul de invatare si memoria la scolariProcesul de invatare si memoria la scolariCe influenteaza procesul de invatare a scolaruluiCe influenteaza procesul de invatare a scolarului
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >