Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Scolari 6-13 ani » Dezvoltarea la scolari » Dezvoltarea psihica a scolarului mic

Dezvoltarea psihica a scolarului mic

Dezvoltarea psihica a scolarului mic

Copilasul trebuie sa se adapteze la noul mediu scolar, dar de asemenea, trebuie sa faca fata si modificarilor psihice care survin in timp. Pentru a-l ajuta pe scolarul tau sa se descurce in noul mediu si pentru a-l intelege mai bine, iti vom prezenta dezvoltarea sa din punct de vedere psihic.

In ceea ce priveste scolarul mic, evolutia judecatii morale poate fi exprimata printr-o categorie, avand doua subcategorii.

Nivelul premoral sau preconventional se poate observa la scolarii care au varsta intre 6-10 ani si se caracterizeaza prin intelegerea notiunii de bine-rau, cuminte-obraznic. Scolarul va percepe faptele si actiunile din jurul sau prin prisma consecintelor acestora.

Aceasta categorie include doua stadii:

  • Stadiul moralitatii ascultarii, care se bazeaza pe criteriile pedepsei si recompensei
  • Stadiul moralitatii hedonismului instrumental naiv, care se bazeaza pe un set de norme si reguli, prin respectarea carora scolarul obtine anumite beneficii

Trebuie sa stii ca nivelul de organizare al sistemului psihic al scolarului depinde de dezvoltarea biologica, aflata in interactiune cu mediul socio-cultural. De aceea, vei putea gasi explicatii cu privire la un anumit tip de comportament al copilului tau raportandu-te la societatea in care isi desfasoara micutul activitatea.

In ceea ce priveste procesul de perceptie, trebuie sa stii ca acesta se dezvolta prin experienta copilului, acumulata in urma interactionarii si integrarii in cadrul scolar. Micutul va incepe sa exploreze subiectele si activitatile din jurul sau, reactionand si comportandu-se in functie de acestea. Asadar, vei putea observa cum scolarul va incepe sa fie mai interesat de anumite aspecte ale lumii inconjuratoare si sa puna intrebari clarificatoare.

In aceasta perioada sensibilitatea vizuala a copilului creste cu pana la 60%, astfel ca perceptile devin mai clare si mai precise. Conform unor studii medicale, scolarul mic, incepand chiar cu varsta de 6 ani, poate sa stabileasca rapid asimetriile si simetriile din cadrul unei imagini. Atunci cand micutul tau va incepe sa invete abecedarul, acesta va putea percepe cu usurinta semnele grafice de dimensiuni mici, diferentele dintre litere si diferenta dintre scrisul de mana si cel de tipar. In ceea ce priveste acest proces de invatare a literelor vei putea observa la scolarul tau urmatoarele aspecte:

  • viteza miscarilor oculare creste cu proximativ 1-3 sutimi pe secunda
  • atunci cand citeste, ochii scolarului vor realiza urmatoarele tipuri de miscari: de fixare a literelor si silabelor ce se pronunta in acel moment; de anticipare a literelor ce vor urma, folosindu-se de campul periferic al vederii; trecerea de la un rand la altul si intoarcerea la cele deja citite pentru controlul si intregirea intelesurilor.
  • copilul va percepe mai bine figurile geometrice, obiectele si simbolurile matematice

La varsta de 6-7 ani, capacitatea scolarului de a percepe detaliile este foarte scazuta, el percepand lumea dintr-o perspectiva globala. Insa odata cu dezvoltarea psihica si emotionala, scolarul va reusi sa isi dezvolte aceasta abilitate si sa identifice detaliile din punct de vedere analitic.

Dezvoltarea spiritului de observatie difera de la un copil la altul, astfel ca prichindelul tau va putea sa te surpinda, manifestand aceasta capacitate inca de la inceputul scolii.

Memoria copilului este o alta capacitate pe care o dezvolta in aceasta perioada. Asadar, vei putea observa cum micutul tau incepe sa extraga din materialul de invatat, ceea ce i se pare important si relevant, folosind procedee de baza precum: formularea cu cuvinte proprii, extragerea ideilor principale, alcatuirea planului unei lecturi, parafrazarea etc.

De asemenea, scolarul mic se va folosi de memoria voluntara pentru a indeplini sarcinile scolare, considerate a fi mai dificile. Aceasta va incerca sa combine acest tip de memorie cu memoria logica pentru a realiza legaturi intre diversele informatii obtinute. Asadar, vei putea vedea cum micutul tau incepe incet incet sa analizeze lucrurile si mesajele primite, trecandu-le prin propriul filtru.

Ceea ce este important cu privire la acest aspect este repetitia, care are rolul de a-l ajuta pe copil in procesul de memorare si apoi in procesul de reactualizare a informatiilor.

O caracteristica a gandirii scolarului este reprezentata de faptul ca ea ramane legata inca de perceptia de tip concret. Asadar, se poate vorbi in acest caz de o gandire a operatiilor concrete, prin intermediul careia copilul percepe informatii despre obiectele reale, le prelucreaza iar apoi le transforma cu ajutorul unor operatii deja dobandite.

Caracteristici ale scolarului din punct de vedere psihic:

  • invatarea scolara este considerata organizatorul principal al procesului de dezvoltare psihica a copilului
  • copilul va incepe sa stabileasca raporturi mai obiective si mai rationale cu cei din jurul sau
  • scolarul va dezvolta deprinderi privind procesul de citit- scris
  • va creste caracterul voluntar si constient al tuturor manifestarilor psihocomportamentale ale scolarului
  • copilul va cunoaste noi dimensiuni a identitatii de sine

Asadar, scolarul va trece prin diverse schimbari psihice care isi vor lasa amprenta asupra caracterului si comportamentului sau in viitor. Pentru o dezvoltarea sanatoasa din punct de vedere psihic, noi te sfatuim sa mentii o comunicare deschisa cu micutul si sa urmaresti cu atentie evolutia sa scolara.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Dezvoltarea sexuala la scolariDezvoltarea sexuala la scolariDezvoltarea limbajului la scolarii miciDezvoltarea limbajului la scolarii miciDurerile de crestere a copiluluiDurerile de crestere a copiluluiDezvoltarea socio-afectiva a scolaruluiDezvoltarea socio-afectiva a scolarului
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >