Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Bebelusi 0-12 luni » Vaccinuri » Vaccinarea nu conditioneaza inscrierea la gradinita sau scoala

Vaccinarea nu conditioneaza inscrierea la gradinita sau scoala

Vaccinarea nu conditioneaza inscrierea la gradinita sau scoala

Una dintre cele mai controversate discutii a parintilor cu privire la vaccinare este conditionarea inscrierii la o gradinita sau scoala de acest aspect medical. Din pacate, putin parinti stiu ca nu este obligatoriu sa isi vaccinezi copilul pentru a putea continua studiile in cadrul unei unitati de invatamant. Asadar, pentru a nu fi constransa de acest aspect atunci cand trebuie sa decizi vaccinarea copilului tau, iti vom prezenta ce hotaraste Legea cu privire la vaccinarea prescolarilor si scolarilor.

In urma unui comunicat al Ministerului Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii a anuntat ca vaccinarea copiilor nu conditioneaza inscrierea acestora in sistemul de invatamant. Altfel spus, copilul tau poate fi inscris in cadrul oricarei unitati de invatamant de stat din Romania, chiar daca tu ai hotarat sa nu il vaccinezi. Aceasta pozitie a statului este argumentata de urmatoarea explicatie: “dreptul la educatie si sanatate trebuie asigurat de institutiile statului impreuna cu familia, inscrierea copiilor in unitatile de invatamant preuniversitare nefiind conditionata de vaccinarea acestora.”

Cui ii apartine decizia vaccinarii copilului?

Un aspect pe care unele institutii il neglijeaza si pe care unii parinti nu il constientizeaza este faptul ca a-l vaccina sau nu pe copil este o decizie care priveste strict pe parintii acestuia sau pe persoana delegata pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Coform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 650 si Art. 651 "Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor sau reprezentantului legal, doar in urmatoarele cazuri:

  • situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;
  • situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani”
  • medicul curant, asistentul medical/moasa raspund atunci cand nu obtin consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia, cu exceptia cazurilor in care pacientul este lipsit de discernamant, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactat, datorita situatiei de urgenta
  • atunci cand reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu pot fi contactati, medicul, asistentul medical/moasa pot solicita autorizarea efectuarii actului medical autoritatii tutelare sau pot actiona fara acordul acesteia in situatii de urgenta, cand intervalul de timp pana la exprimarea acordului ar pune in pericol, in mod ireversibil, sanatatea si viata pacientului"

Asadar, precum ai putut observa, copilul tau poate fi inscris la gradinita si la scoala, chiar daca nu este vaccinat. Apelarea la vaccin ramane alegerea parintilor si nu poate conditiona in nici un fel inscrierea acestuia la o unitate de invatamant.

A urma o scoala si a termina studiile este un drept care nu poate fi incalcat sau conditionat in nici un fel si de aceea in cazul in care o unitate de invatamant respinge cererea ta de a inscrie copilul, ai dreptul de a apela la Legea in vigoare pentru a apara drepturile copilului tau.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusul7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusulAdevarul din spatele vaccinurilor - partea IAdevarul din spatele vaccinurilor - partea I
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Intrebari comunitate

Î : Buna mamici
de user_07671 pe 04.12.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : Hi
de user_07662 pe 18.11.2018
0 raspunsuri | raspunde la intrebare

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >