Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Bebelusi 0-12 luni » Vaccinuri » Cum putem refuza in mod legal vaccinarea

Cum putem refuza in mod legal vaccinarea

Cum putem refuza in mod legal vaccinarea

Din pacate, multi parinti nu cunosc Legea si se confrunta adesea cu situatii dificile, care le limiteaza libertatatea de alegere. Un astfel de caz este si cel cu privire la vaccinarea copiilor din Romania. Desi majoritatea cadrelor medicale sustin si recomanda vaccinarea copiilor, unele studii desfasurate de specialisti afirma ca prin intermediul acestei proceduri medicale, organismul celor mici are de suferit. Asadar, trebuie sa fii bine informata inainte de a lua o decizie si sa fii pregatita pentru a putea refuza vaccinul.

In cazul in care nu doresti sa iti vaccinezi copilasul, insa nu ai o baza legislativa care sa te sustina, noi iti vom prezenta ce spune statul in acest caz. In primul sand trebuie sa stii ca in cazul schemei de vaccinuri "obligatorii", trebuie sa stii ca ai dreptul de a le refuza, in cazul in care consideri ca efectele postvaccinale pot dauna sanatatii copilului tau. Aceste vaccinuri sunt denumite "obligatorii" deoarece cadrele medicale considera ca sunt necesare pentru mentinerea sanatatii bebelusului, insa tu ca parinte ai dreptul de a refuza aceasta procedura medicala.

Baza legislativa care afirma ca putem refuza vaccinarea

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientilor

Conform art 13 din Legea nr. 46/2003 „Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului”. Luand in considerare ca minorul nu poate sa constientizeze consecintele actelor sale, parintii sau reprezentantul legal au dreptul de a decide in locul sau.

Legea nr. 95/2006

Conform Legii nr. 95/2006 actualizata si revizuita, orice tratament sau procedura medicala, inclusiv vaccinarea, se pot aplica unui copil doar cu acordul parintilor sau tutorelui. Exceptie de la aceasta lege este in cazul situatiilor de urgenta: Art. 376 – (1) Cu exceptia cazurilor de forta majora, de urgenta ori cand pacientul sau reprezentantii legali ori numiti ai acestuia sunt in imposibilitate de a-si exprima vointa sau consimtamantul, medicul actioneaza respectand vointa pacientului si dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o interventie medicala.”

Astfel, conform Legislatiei in vigoare, vaccinarea copilului nu este obligatorie si ea trebuie aprobata de catre parinti. Efectuarea vaccinului unui minor, fara consimtamantul parintilor sau tutorelui legal incalca legea statului roman. Din aceasta cauza, inca din timpul sarcinii poti discuta cu medicul care va asista la nastere si sa te informezi cu privire la schema de vaccinuri obligatorii. In cazul in care nu doresti sa apelezi la vaccinare din cauza efectelor negative postavaccinare, ai dreptul sa refuzi, semnand pe propria raspundere de consecintele decizie tale. Asadar, mai jos poti sa vezi o declaratie prin intermediul careia poti refuza vaccinarea copilului.

 

DECLARATIE

Subsemnatii
……………………………………………………………………, nascuta la …………………, domiciliat in ……………………………………………….., CNP: ……………………………………………. si
……………………………………………………………………, nascut la …………………, domiciliat in …………………………………………………, CNP: …………………………………………….
in calitate de parinti ai copilului ……………………………………………………….., elev la scoala dumneavoastra,
Fiind pe deplin informati asupra riscurilor administrarii, cat si neadministrarii vaccinurilor asupra copilului nostru, declaram pe propria raspundere ca NU SUNTEM DE ACORD cu administrarea asupra acestuia a vaccinului ……………………. / a niciunui vaccin.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusul7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusulAdevarul din spatele vaccinurilor - partea IAdevarul din spatele vaccinurilor - partea I
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

15 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >