Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Sfaturi utile » Bebelusi 0-12 luni » Vaccinuri » Ce este vaccinul pneumococic si de ce este administrat

Ce este vaccinul pneumococic si de ce este administrat

Ce este vaccinul pneumococic si de ce este administrat

In prezent, din ce in ce mai multe vaccinuri sunt inventate cu scopul de a evita imbolnavirea organismului cu diversi virusi sau bacterii. Totusi, problema apare datorita rezultatelor recentelor studii care au demonstrat ca unele vaccinuri pot determina efecte negative. Unul dintre aceste vaccinuri, extrem de disputat este cel penumococic. Pentru a intelege ce presupune acest vaccin, iti vom prezenta principalele aspecte cu privire la vaccinul pneumococic.

Ce este vaccinul pneumococic?

In urma studiilor medicale, specialistii au observat o crestere a complicatiilor privind penumonia la copii, cauzate de regula de Streptococcus pneumoniae. Pentru a proteja organismul de astfel de complicatii, medicii au conceput vaccinul pneumococic, administrat de regula doar adultilor. Aceasta bacterie, cunoscuta si sub denumirea de pneumococcus, a fost selectata pentru prima data de catre Pasteur in anul 1881 din saliva unui pacient cu rabie.

In prezent, s-a demonstrat legatura dintre aceasta bacterie si pneumonia pneumococica sau alte complicatii ale acestei boli precum empiem (i.e. infectia spatiului pleural), obstructia adenobronhiala, pericardita (inflamarea sacului din jurul inimii), abcese pulmonare etc. Astfel, pentru a putea combate aceste complicatii, specialistii au introdus pe piata in anul 2010 noile vaccinuri pneumococice Synflorix si Prevenar 13.

Cum actioneaza vaccinul pneumococic asupra organismului?

Cu toate ca in anul 2000 specialistii de la American Academy of Pediatrics (AAP) au recomandat introducerea acestui vaccin in programa de imunizare a copiilor, in prezent din ce in ce mai multi specialisti si medici sunt sceptici cu privire la modul in care acest vaccin influenteaza buna functionare a organismului.

Astfel, conform unui studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna (aprilie 2010)-  48 de spitale de boli infectioase acute din SUA indica o reducere anuala de 29% la cele 7 serotipuri continute in vaccinul pneumococic. Totusi, s-au inregistrat si imbolnaviri cu alte tipuri de pneumococi, rata de imbolnaviri crescand cu 13%.

O alta dovada a faptului ca vaccinul pneumococic dauneaza organismului il reprezinta faptul ca nu este recomandat femeilor insarcinate si copiilor cu o sensibilitatea crescuta. In acest sens, George Schiffman considera ca acest vaccin nu ar trebui administrat persoanelor a caror istoric medical a inregistrat o sensibilitatea crescuta la alte vaccinari. Astfel, putem sa ne imaginam ce efect ar putea avea acest vaccin asupra organismului in cazul unui bebelus sau copil, a carui corp se afla in plina dezvoltare.

Cu privire la acest aspect, un alt studiu a fost publicat in European Journal of Pediatrics (poti citit mai multe despre studiu aici) prin care se incearca identificarea cauzei care a determinat cresterea numarului de copii bolnavi de coplicatii ale pneumoniei. Autorii acestui studiu doresc sa afle daca rata copiilor bolnavi de pneumonii cauzate de pneumococi este influentata de aparitia vaccinului pneumococic.

Specialistii de la Oxford Journals, Clinical Infectious Diseases afirma: "Since the introduction of PCV7 for children, there has been an emergence of IPD caused by virulent clones of non-PCV7 serotypes that has been associated with significant clinical changes and a decrease in antibiotic resistance."
("de la introducerea vaccinului pneumococic PCV7 pentru copii, a aparut o crestere a bolilor pneumococice invazive cauzate de clone virulente ale serotipurilor non-PCV7, crestere care a fost asociata cu schimbari clinice semnificative si o reducere a rezistentei la antibiotice"- traducerea a fost luata de aici ).

Ce reactii adverse poate determina vaccinul pneomococic?

Din cauza substantelor din care este obtinut, vaccinul pneomococic poate determina o serie de reactii adverse la bebelusi si copii. Conform unui articol publicat pe Medicine.Net.com, (poti citit despre articol aici) vaccinul pneomococic poate determina urmatoarele reactii adverse:

  • febra
  • dermatita
  • eczema
  • alergie (sau reactie alergica)

Din pacate, se inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri de bebelusi sau copii care prezinta reactii adverse la vaccinuri si a caror organism dezvolta boli greu de tratat ca urmare a substantelor introduse in urma vaccinarii. Asadar, noi te sfatuim ca inainte de apelezi la aceasta procedura medicala sa te gandesti bine si sa pui in balans riscurile si prsupusele beneficii ale vaccinului.

Surse: http://cid.oxfordjournals.org/content/46/2/174.full

Despre George Schiffman: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=6888

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor5 cauze ale efectelor negative ale vaccinurilor7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusul7 motive pentru care sa nu vaccinezi bebelusulAdevarul din spatele vaccinurilor - partea IAdevarul din spatele vaccinurilor - partea I
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Te rugam sa retii ca informatiile de pe aceasta pagina sunt cu titlu informativ si nu reprezinta sub nici o forma un substitut al tratamentului prescris de un specialist in urma unui consult.

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Intrebarea saptamanii
Cu ce aliment ai inceput diversificarea alimentatie bebelusului tau ?

raspunde

14 raspunsuri

Calculator perioada fertila

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >