Intoleranta la lactoza nu este alergia la lapte

La fel cum se intampla mai mereu in viata, fiecare lucru frumos poate sa aiba si o parte mai putin frumoasa. Pentru un parinte, lucrurile mai putin placute sunt problemele de care are parte copilasul. Lucrurile se complica si se resimt mai acut daca discutam despre un bebelus care se confrunta cu intoleranta la lactoza. Pentru a nu comite o greseala des intalnita si anume confundarea intolerantei cu alergia, iti vom prezenta ce presupune exact intoleranta la lactoza.
Cauzata de deficienta de lactaza, o enzima produsa de celulele mucoasei a intestinului subtire, intoleranta la lactoza presupune incapacitatea organismului copilasului de a digera lactoza, care este un zahar predominant din lapte si in produsele lactate. Lactoza nedigerata ramane in intestin si ii cauzeaza copilasului probleme gastrointestinale si multe alte neplaceri.
Intoleranta la lactoza apare in momentul in care lactaza este secretata in cantitati mult prea mici pentru ca zaharurile din lapte sa fie digerate prin intermediul ei. In mod normal, lactaza descopune zaharurile din lapte, reducand-le la forme mai simple numite glucoza si galactoza, care sunt mai apoi absorbite in sange. Incapacitatea de a transforma lactoza pentru ca aceasta sa fie absorbita in sange, face ca bebelusul sa sufere de intoleranta la lactoza.
Tipuri de intoleranta la lactoza
1. Intoleranta la lactoza primara
Apare atunci cand bebelusii sunt nascuti fara lactaza si este o afectiune genetica extrem de rara. Pentru a creste si a se dezvolta, bebelusii care sufera de acest tip de intoleranta au nevoie de o dieta speciala din momentul in care se nasc.
2. Intoleranta la lactoza secundara
Poate sa apara in momentul in care sistemul digestiv al copilului este afectat de o boala care ataca productia de lactaza sau in momentul in care cantitatea de lactaza produsa nu este suficienta. Dintre afectiunile care pot sa duca la intoleranta la lactoza secundara, cele mai cunoscute sunt gastroenterita si boala cealica.
Foarte multe persoane confunda intoleranta la lactoza cu alergia la lapte, in special alergia la laptele de vaca. In timp ce alergia la lapte este o reactie a sistemului imunitar la una sau mai multe proteine din lapte (cazeina, lactalbumina), intoleranta la lactoza este o problema intestinala.
O alta diferenta intre cele doua afectiuni o reprezinta faptul ca, in cazul alergiei la lapte, chiar si o cantitate mica de lapte poate determina declansarea reactiei alergice, in timp ce, in cazul intolerantei la lactoza, cantitatile reduse de lapte pot sa nu produca manifestari.
Un lucru extrem de folositor atunci cand vine vorba despre diferenta dintre intoleranta la lactoza si alergia la lapte este identificarea simtomelor si momentul aparitiei acestora. In acest sens, intoleranta la lactoza se manifesta cel mai adesea prin diaree si gaze, la cateva ore dupa masa care contine lapte. Spre deosebire de intoleranta, alergia la lapte se manifesta imediat, chiar si in urmatoarele minute de la consumarea laptelui, prin dureri de cap, congestii sau dureri de stomac.
Trebuie sa stii ca, in general, alergia la lapte apare cel mai frecvent in primul an de viata, in timp ce intoleranta la lactoza se dezvolta, de cele mai multe ori, la adulti.
Cu toate acestea, exista cauzuri in care bebelusii se nasc cu intoleranta la lactoza si cazuri in care anumite interventii pot duce la aparitia acestor probleme. In acest sens, foarte multe studii arata faptul ca, in anumite conditii, chiar si anumite vaccinuri recomandate bebelusilor pot declansa intoleranta la lactoza.



Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de florentina73 pe 19.01.2021
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
de user_13615 pe 23.12.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim