Nasterea prin cezariana pas cu pas
de Alexandra Bortes
Momentul mult asteptat se apropie si tu te gandesti cum ar trebui sa nasti sau cum trebuie sa nasti? Ei bine, in functie de dorinta ta, dar si de parerea doctorului privind sarcina, vei putea opta pentru o nastere naturala sau pentru o nastere prin cezariana. In cazul in care ai hotarat sa apelezi la cea de a doua varianta, ti-am pregatit un articol despre tot ce trebuie sa stii depre cezariana.
Nasterea prin cezariana pas cu pas
Pregatirea mamicii
Primul pas pentru o nastere prin cezariana incepe cu pregatirea mamicii. Inainte de operatie cu cateva ore, medicii recomanda consumul de alimente lichide si nu solide (pireu, iaurt, supe etc), de aceea este preferabil sa eviti feluri de mancare grele.
Este posibil ca inainte de operatie doctorul tau sa te trimita sa ti se faca clisma, insa tu poti sa iti exprimi opinia cu privire la decizia acestuia. De mentionat este faptul ca nu trebuie sa mananci chiar inainte de operatie deoarece, conform marturiilor unor mamici, ai putea avea stari de greata dupa interventia chirurgicala.
De asemenea, inainte de operatie trebuie sa te asiguri ca zona pubiana este epilata, iar pentru acest lucru poti apela la un salon de cosmetica sau sa folosesti alte metode de eliminare a parului (crema depilatoare, rasul, etc).
Ai ajuns la spital
Ei bine, ziua in care bebelusul tau va veni pe lume a ajuns. Inainte de a ti se efectua cezariana, vei fi supusa unor analize pentru ca medicii sa se asigure ca organismul tau nu va avea reactii adverse la diferite medicamente sau anestezii.
Odata ajunsa la spital doctorul te va consulta iar apoi va cere asistentei sa iti administreze lichide, necesare pentru desfasurarea operatiei in conditii optime. Desi timpul de asteptare ti se va parea interminabil, incearca sa te relaxezi si sa te gandesti ca urmeaza sa il tii in brate pe micul tau bebelus. In cazul in care ai optat pentru anestezie epidurala, doctorii te vor pregati pentru administrarea substantei dupa care vei merge in sala de operatii. In functie de starea ta si de sarcina, medicii vor hotari cum vei fi transportata: cu ajutorul unui scaun cu rotile, singura sau cu ajutorul unui pat mobil.
In sala de operatii
Odata ajunsa in sala de operatii doctorii vor incepe procedurile necesare pentru a se asigura ca interventia chirurgicala se va desfasura in conditii de igiena si siguranta, astfel incat nici tu, nici copilul tau sa nu aveti de suferit. Pe durata operatiei vei fi constienta, insa datorita anesteziei nu vei simti durere. Acesta este principalul motiv pentru care mamicile apeleaza la cezariana la cerere. Trebuie sa stii ca exista totusi cazuri in care mama nu este constienta in timpul acestei interventii.
Cezariana presupune o incizie efectuata transversal la nivelul abdomenului inferior (deasupra zonei pubiane), dar ea poate sa fie efectuata si pe vertical atunci cand uneste ombilicul cu zona pubiana. Nasterea copilului tau va fi anuntata prin plansul viguros al acestuia, iar in momentul acela doctorul ti-l va putea da in brate in cazul in care Scorul Apgar este favorabil.
Acesta este cel mai asteptat moment. Un moment magic intre mama si copil. In continuare doctorul va taia cordonul ombilical si va elimina placenta, incepand apoi procesul de coasere. In locul in care s-a efectuat incizia iti va ramane o mica cicatrice, insa datorita noii tehnologii, in urma acestei interventii pielea ta nu va suferi mari modificari.
Perioada de refacere
Odata ce plaga a fost inchisa, vei fi dusa in salon unde asistentele te pot supraveghea si trata, timp de cateva ore. Perioada in care vei sta in acest salon de refacere depinde de starea ta si de modul in care a evoluat operatia. In cazul in care interventia nu a suferit complicatii vei fi mutata intr-un salon unde te vei putea odihni si il vei putea alapta pentru prima data pe bebelus. Alaptarea este un proces asupra caruia va trebui sa te concetrezi de acum incolo deoarece cordonul ombilical (sursa copilului de limentare) a fost inlocuit cu sanul tau sau cu biberonul.
Odata ce vei fi externata vei primi instructiuni post-operatorii de care ar fi recomandat sa tii cont. In ceea ce priveste refacerea locului in care s-a efectuat incizia, timpul difera de la o femeie la alta, insa in medie dupa 4 saptamani se considera ca zona respectiva ar trebui sa fie vindecata.
Asadar, in cazul in care momentul nasterii se apropie si tu vei fi supusa unei astfel de interventii chirurgicale, vei fi pregatita atat fizic, cat si psihic pentru a-l aduce pe puiul tau pe lume. Iti dorim o nastere cat mai usoara!



Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de florentina73 pe 19.01.2021
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
de user_13615 pe 23.12.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim