Tot ce trebuie sa stii despre fibromul uterin
de Alexandra Bortes
Cercetarile medicale au observat faptul ca de regula 3 din 4 femei dezvolta aceasta afectiune cunoscuta sub denumirea de fibrom uterin, insa nu sunt constiente de prezenta acesteia din cauza lipsei simptomelor. Asadar, daca ai fost diagnosticata cu fibrom uterin si doresti sa afli mai multe, te invitam sa afli ce spun specialistii cu privire la aceasta afectiune.
Ce este de fapt fibromul uterin
Din punct de vedere medical, fibromul uterin este o excrescenta benigna a uterului, care se dezvolta in stratul muscular al uterului. Trebuie sa stii ca fibromul uterin apare si se dezvolta in decursul perioadei productive ale femeii si deseori nu prezinta nici un simptom. Fibromul poate fi de diferite dimensiuni si se poate localiza in cavitatea interiora a uterului (fibrom submucos) sau in exteriorul uterului (fibrom subseros).
Care sunt cauzele fibromului uterin
Nu se poate spune cu precizie care sunt cauzele care determina aparitia acestei afectiuni. Totusi, cercetarile medicale considera ca exista o legatura intre nivelul de progesteron si estrogen din corp si manifestarea fibromului. Acesti doi hormoni au rolul de a stimula dezvoltarea mucoasei uterine in timpul menstruatiei, pentru pregatirea unei posibile sarcini.
Astfel, o crestere a cantitatii acestor hormoni se pare ca determina si cresterea de fibroame. Studiile au observat ca fibroamele uterine contin o serie de receptori pentru estrogen si progesteron, intr-un numar mai mare decat in cazul celulelor normale de la nivelul muschiului uterin.
Alte cauze care pot determina aparitia fibromului uterin:
- modificari genetice
- ereditatea
- rasa (unele studii afirma ca femeile de culoare prezinta un risc mai ridicat de fibrom uterin)
Care sunt simptomele fibromului uterin
Precum am afirmat si anterior, aceasta afectiune de regula nu prezinta simptome. Totusi, unele femei care au suferit de fibrom uterin au acuzat urmatoarele senzatii:
- sangerari menstruale abundente
- cheaguri in timpul menstruatiei
- sangerari intermenstruale
- senzatie de durere la nivelul abdomenului inferior
- senzatie de balonare
- senzatie de presiune la nivelul vezicii
- presiune rectala
Cum poate fi diagnosticat fibromul uterin
Firbomul uterin poate fi diagnosticat printr-un simplu consult ginecologic. Astfel, daca prezinti cateva dintre simptomele prezentate mai sus este posibil ca medicul sa apeleze la un examen ecografic pentru aprecierea cu exactitate a numarului si dimensiunilor nodulilor fibromatosi. Ecografia nu este dureroasa si dureaza cateva minute.
Cum se trateaza fibromul uterin
Modalitatea prin care va fi tratat fibromul uterin ramane la latitudinea medicului specialist. In functie de localizare, dimensiune, varsta pacientei si simptome, medicul va putea apela sau nu la un anumit tratament. Trebuie sa stii ca in unele situatii medicii nu aplica nici un tratament pentru eliminarea fibromului, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. Femeile cu fibrom uterin ce nu prezinta nici un simptom (durere sau sangerare) de regula nu li se prescrie nici un tratament, fiind necesara doar o urmarire periodica.
Asadar, nu trebuie sa te ingrijorezi daca ai fost diagnosticata cu fibrom uterin. Noi te sfatuim sa urmaresti aceasta situatie si sa respecti cu strictete recomandaile medicului. In cazul in care te deranjeaza anumite simptome poti apela la un tratament alopat sau homeopat.



Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de user_07706 pe 12.02.2019
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim