Fibromul uterin - tipuri si posibile complicatii
de Alexandra Bortes
Fibromul uterin reprezinta excrescente benigne ale uterului care apar adesea in timpul anilor in care femeia este fertila. In general, fibromul se dezvolta din tesutul muscular neted al uterului, numit miometru, mai exact din celulele acestuia care incep sa se dezvolte anormal.
Pe masura ce aceste celule cresc, ele formeaza o tumoare. Nu te ingrijora insa mai mult decat este cazul, fibromul uterin nu este asociat cu riscul ridicat de a dezvolta cancer uterin si foarte rare sunt cazurile in care aceasta tumoare de dezvolta in cancer.
Atunci cand apare fibromul uterin, defapt o celula se divide in mod repetat, dand in cele din urma nastere unei mase de tesut ferm, diferita de tesutul din jurul sau. Modelele sau tiparele de dezvoltare ale fibroamelor difera, in sensul in care este posibil ca acestea sa creasca foarte incet sau foarte repede sau sa ramana la aceeasi dimensiune.
In aceeasi ordine de idei, unele fibroame uterine trec printr-o perioada de crestere brusca, pe cand altele descresc si dispar, fara ca masuri medicale sa fie aplicate. In foarte multe cazuri, fibroamele prezente in timpul sarcinii au disparut sau s-au micsorat considerabil dupa nastere, ca urmare a faptului ca uterul a revenit la dimensiunile sale normale.
Fibroamele uterine variaza in dimensiune si pot sa fie atat de mici incat sa nu fie detectabile sau atat de mari incat sa afecteze uterul, modificandu-i dimensiunile. Mai mult decat atat, fibroamele pot sa fie singulare sau multiple, cele din urma fiind cazurile extreme, in care aceste tumori ajung sa se extinda atat de mult incat ajung chiar pana la coaste.
Daca te-ai intrebat vreodata daca este posibil sa fi suferit si tu de aceasta problema, iti spunem ca 3 din 4 femei au avut parte de un fibrom uterin candva in timpul vietii, dar majoritatea nu au stiut despre acesta fie din cauza dimensiunilor reduse, fie pentru ca nu au avut parte de simptome care sa le dea de gandit. Pentru ca aceasta poate sa fie si cazul tau, iti spunem ca medicul poate sa descopere un fibrom uterin intamplator, in timpul unei examinari pelviene sau unei ecografii prenatale.
Tipuri de fibrom uterin
In esenta, fibroamele uterine sunt asemanatoare: toate sunt formate din celule musculare anormale care cresc si se dezvolta intr-o masa de tesut muscular. Cu toate acestea, fibroamele uterine pot fi clasificate in functie de locul in care cresc in uter. Astfel, fibroamele se impart in urmatoarele categorii:
- Fibroame uterine intramurale – care apar pe peretele muscular al uterului
- Fibroame uterine submucoase – care cresc chiar sub mucoasa uterului
- Fibroame uterine subseroase – care sunt localizate pe suprafata externa a uterului
- Fibroame uterin subseroase pediculate – care cresc in afara uterului si sunt atasate acestuia printr-o tulpina.
Indiferent de tipul lor, fibroamele uterine difera in forma si marime si pot ajunge, de la o dimeniune atat de mica incat fibromul nu este detectabil, la dimensiuni atat de mari incat uterul sa ajunga sa fie deformat.
Riscuri si complicatii care pot sa apara din cauza fibromului uterin
Chiar daca in general fibroamele uterine nu sunt periculoase, acestea pot cauza stari de disconfort si pot duce la probleme sau afectiuni precum anemia din cauza pierderii masive de sange.
Exista cativa factori de risc cunoscuti atunci cand vine vorba de existenta unui fibrom uterin. Unii specialisti sustin faptul ca fibroamele pot afecta fertilitatea si sarcina. In acest sens, un fibrom poate impiedica implantarea unui embrion in uter sau bloca intrarea acestuia. Chiar si in cazul in care embrionul a reusit sa ajunga in uter, fibromul poate cauza probleme sarcinii care a inceput sa se dezvolte.
Daca si tu te confrunti cu o astfel de problema sau anumite simptome iti dau de banuit, iti recomandam sa iti programezi un control medical. Un specialist te va putea directiona spre solutia potrivita pentru tine si te va ajuta sa alegi un tratament potrivit problemei cu care te confrunti. Nu ezita sa mergi la medic daca:
- ai parte de dureri pelviene care nu dispar
- ai parte de menstruatii abundente si dureroase
- ai parte de sangerari intre menstruatii
- observi faptul ca uterul si abdomenul tau sunt mai mari in volum
- ai probleme cu golirea vezicii urinare.
Daca ai intrebari sau nelamuriri, noi si prietenii din Comunitate iti stam la dispozitie si vom incerca sa gasim un raspuns pentru nelinistile tale. Scrie-ne si vom face tot posibilul sa te ajutam.



Videouri utile vezi toate videourile
Sfaturi
utile
Calculator sarcina
Intrebari comunitate
de florentina73 pe 19.01.2021
0 raspunsuri | raspunde la intrebare
de user_13615 pe 23.12.2020
1 raspunsuri | raspunde la intrebare
Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim