Kidizi - parinti informati, copii fericiti
Home » Recomandari articole copii » Sfaturi cumparaturi » Scaune auto » Sistemul Isofix - ce este si la ce foloseste

Sistemul Isofix - ce este si la ce foloseste

Sistemul Isofix - ce este si la ce foloseste

Atunci cand aleg un scaun auto pentru copil, majoritatea parintilor se intereseaza cu privire la siguranta ce o ofera acesta si implicit la sistemul de prindere. Omologate pe piata exista doua sisteme de prindere: ISOFIX (ECE R44.03) sau sistemul de prindere pe baza de centura (ECE R44.04). Fiecare dintre aceste modalitati de prindere au anumite avantaje si dezavantaje, insa cand vine vorba de siguranta este cert ca sistemul de prindere tip ISOFIX este cel recomandat.

Ce este un sistem de prindere ISOFIX?

ISOFIX este o abreviere de la „International Standards Organization FIX” si reprezinta un standard ISO pentru instalarea si folosirea scaunului auto pentru copil. Sistemul de prindere ISOFIX ofera posibilitatea ca scaunul auto pentru copii sa fie fixat de bancheta din spate a masinii, astfel incat scaunul auto sa fie acorat in conditii de maxima siguranta. Sistemul in sine este relativ simplu si anume  scaunul auto este prevazut cu doua brate metalice care ies din partea din spate a sezutului, si care avand un sistem gen carlic, se va agata de sistemul masinii care la randul ei este prevazuta cu dispozitive tip inel (dar de forma dreptunghiulara). Bratele metalice sunt ascunse undeva intre sezutul banchetei din spate si spatarul acestei. Odata cuplate bratele de scaunul auto al sistemul de prindere a masinii, acesta nu mai poate fi detasat decat prin deblocarea sistemului. Astfel scaunul auto al copilului devine practic parte din masina.
Cu privire la sistemul Isofix au fost derulate mai multe studii care au concluzionat ca acesta prezinta gradul de siguranta cel mai mare in caz de impact, datorita faptului ca scaunul auto cu sistem de prindere ISOFIX se va comporta unitar cu restul autovehiculului.

De unde stii daca masina ta are ISOFIX:

Deoarece nu toate masinile sunt prevazute cu sistem Isofix, este foarte important ca inainte sa cumperi un scaun auto cu acest sistem de prindere, sa verifici daca masina ta este la randul ei dotata cu acest sistem. Poti face acest lucru uitandu-te pe spatarul banchetei din spate, unde trebuie sa fie semnalizat acest sistem prin etichete textile. In cazul in care nu vezi astfel de etichete sau chiar sistemul Isofix in sine, e foarte probabil ca masina ta sa nu dispuna de aceasta facilitate.
Pentru convingerea ta poti sa te uiti si in cartea tehnica a masinii.

Daca in urma verificarii constati ca masina ta are Isofix, va trebui sa achizitionezi un scaun auto pentru copii cu prindere cu ajutorul centurilor de siguranta, intrucat aceste sisteme se instaleaza in masini doar in fabrica si nu exista posibilitatea sa le adaugi ulterior.

Beneficiile sistemului de prindere ISOFIX:

  • montarea si demontarea scaunului auto se realizeaza mult mai rapid decat prin varianta cu prindere a centurilor autovehiculului
  • elimina riscul ca scaunul auto sa alunece, sa se rastoarne sau sa se balanseze
  • in cazul in care ai o scoica auto cu baza dotata cu sistem de prindere isofix, aceasta baza va ramane permanent in aceeasi pozitie, oferindu-ti posibilitatea sa manevrezi doar scaunul auto al copilului si sa-l atasezi bazei printr-un sistem foarte simplu de cuplare.
  • avand o pozitie fixa si rigida, in timpul unui impact, scaunul auto cu sistem de prindere ISOFIX se va comporta unitar cu restul autovehiculului si nu va putea aluneca sau misca precum in cazul unui scaun auto cu sistem de prindere pe baza de centuri
  • este un standard universal de instalare a scaunului auto pentru copil

Asadar, conform cercetarilor, cele mai sigure scaune auto pentru copii sunt cele dotate cu un sistem de prindere ISOFIX. Totusi, inainte de a achizitiona acest produs, este recomandat sa verifici daca masina ta dispune de un astfel de sistem compatibil cu scaunul auto dorit de tine.

Ti-a placut acest articol? Poate le place si prietenilor tai!
Lasa un comentariu Iti apreciem parerea!
 

Cum ai vrea sa comentezi?
Am cont sau Anonim

loading

0 comentarii

Aboneaza-te la Newsletter si primesti GRATUIT ebookul
“Ghid de prim ajutor la copii”

Videouri utile vezi toate videourile

vezi mai multe

Intrebari comunitate

Î : caricior potrivit pt bebe
de Sandra87 pe 08.05.2015
5 raspunsuri | raspunde la intrebare
Î : beneficii si riscuri premergator
de b.g. pe 23.04.2015
8 raspunsuri | raspunde la intrebare
vezi mai multe

Unde mergem sa ne distram
zilele acestea?
loading


Produse si servicii in zona ta
recomandate de alti parinti
loading

loading

Calculator sarcina

Data ultimei menstruatii
Durata
x

Kidizi.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >